POZOR! Na območju Domžal več psov zaužilo nastavljen strup, ena psička že poginila. Odgovorni naj bodo tudi lastniki psov!

S strani občana smo bili danes seznanjeni, da naj bi nekdo na območju radio oddajnika v Domžalah nastavil strup, ki ga je zaužilo že več psov. Zbolelo naj bi že šest psov, ena psička pa je minulo noč zaradi hude zastrupitve poginila. Po naših informacijah naj bi psi zaužili strihnin ali pa strup za polže. Strup pa je po travnikih ali v bližini travnikov podtaknjen v obliki vab.

Po prejeti informaciji, smo opravili nekaj telefonskih pogovorov z občani, ki živijo tam v bližini. S strani vseh pa smo dobili potrditev, da se je v zadnjih dneh zastrupilo več psov. Prav tako se to ni zgodilo prvič, da nekdo načrtno na travniku v okolici radio oddajnika nastavlja strup. Tudi s strani Vere Banko, predsednice Krajevne skupnosti Simona Jenka Domžale smo dobili potrditev, da je v zadnjih dneh prišlo do več zastrupitev psov, ena izmed psičk pa je minulo noč poginila. Po njenih besedah so znake zastrupitve psičke opazili včeraj, psičko pa so lastniki odpeljali v Veterinarsko ambulanto Klinkon na Homec, kjer je bila psička obravnavana, prejela pa je tudi cepivo. Žal je bila zastrupitev premočna, saj je psička ponoči poginila. Pri večjem zaužitju tega strupa, naj bi začeli propadati notranji organi, zato je smrt neizbežna.

Odgovorno naj ravnajo tudi lastniki psov

Kljub temu, da za takšno neodgovorno ravnanje – nastavljanje vab s strupom – ni opravičila, je potrebno ob tem izpostaviti, da se tudi nekateri lastniki psov obnašajo zelo neodgovorno. Svoje pse sprehajajo po travnikih, kjer nato psi opravljajo veliko potrebo. Nekateri lastniki psov pasje iztrebke pobirajo, spet drugi ne. Tretji pa pasje iztrebke pobirajo v vrečke, ki pa jih potem odvržejo na travnik, s čimer niso naredili nič. Takšnih vrečk s pasjimi iztrebki, ki ležijo v naravi, je po besedah Bankove izredno veliko, kar opažajo ob vsakoletnih čistilnih akcijah. Slednje pa zelo moti kmete, saj so pasji iztrebki lahko nevarni tudi za druge živali, zlasti prežvekovalce. Ti se lahko okužijo tako ob prosti paši na travniku kot tudi s pokošenim senom ali silažo. Pasja trakulja v iztrebkih povzroči zdravstvene težave govedu.

Takšna dejanja, kot so nastavljanje vab s strupom, so obsojanja vredna

Moja sogovornica je dejala, da po eni strani razume kmete, da so jezni na neodgovorne lastnike psov, ki jih sprehajajo vse povprek po travnikih in to kljub temu, da je v tistem koncu dovolj sprehajalnih poti, kjer bi lahko vodili svoje štirinožne prijatelje. Je pa poudarila, da za ravnanje posameznikov, ki nastavljajo strup, ni opravičila in da je takšno dejanje obsojanja vredno. Treba se je zavedati, da v stik s strupom lahko pridejo tudi otroci, ki se razposajeno igrajo v naravi ter druge živali. Okolje se ne sme zastrupljati, je še poudarila. V opozorilo lastnikom psov bi morali po besedah Bankove postaviti opozorilne table, da naj pse ne vodijo po travnikih in da naj za svojimi pasjimi ljubljenčki pobirajo pasje iztrebke ter vrečke z vsebino nato odložijo v zabojnikih za odpadke.

V Veterinarski ambulanti Klinkon obravnavali tri primere zastrupitve psov

Poklicali smo tudi v Veterinarsko ambulanto Klinkon, kjer nam je Boštjan Kranjc, dr. vet. med. potrdil, da so v zadnjem obdobju pri njih obravnavali tri primere zastrupitve, med njimi tudi to psičko, ki je poginila. Ker niso delali toksiloških raziskav, ni 100% potrjeno, da gre za zaužitje strupa, je pa klinična slika pokazala, da naj bi bili zastrupljeni. Dva psička so po besedah Kranjca uspeli rešiti, zaužila pa naj bi manjšo količino strupa.

Kranjc je še poudaril, da je potrebno ob znakih zastrupitve hitro odreagirati, saj je takrat pomembna vsaka ura. Običajno se pri zastrupitvi psi kažejo znake živčnosti, ne morejo hoditi, tresejo z glavo, so občutljivi na svetlobo, nimajo apetita, lahko bruhajo, v blatu pa se lahko pojavi tudi kri. So pa znaki odvisni od tega, kakšno količino strupa v vabi je zaužil pes. V vsakem primeru je potrebna hitra reakcija, da se strup spravi čim prej ven. Zato je ob vsakem sumu na zastrupitev priporočljiv čim prejšnji obisk veterinarja.

Potrebna pa je seveda tudi previdnost med sprehajanjem psov. Le-te imejte na povodcih, sprehajajte pa jih na poteh. Bodite tudi pazljivi na morebitne vabe. Le-te so običajno v obliki hrane, v katerih se skriva strup.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: doghealth.com

 

Komentarji uporabnikov
Tagi