Poskrbimo za to, kar lahko

Osamljenost je lahko občasna spremljevalka vsakega izmed nas. Najsibodi se pojavi v mladosti ali starosti, vsakokrat, ko nastopi, prizadene in boli.

V življenju so stvari, na katere lahko vplivamo. Stvari, ki so v dobršni meri odvisne od naših želja in odločitev. Prav tako pa obstaja tudi tisto nekaj, kar je onkraj našega dosega. Kar ni odvisno od nas, naših želja, truda in dejanj.

Spremenimo lahko zgolj tisto, kar je v naših rokah, medtem, ko se lahko okoliščinam in stvarem, nad katerimi nimamo vpliva, zgolj prepustimo. Seveda se lahko jezimo in nergamo. Smo nezadovoljni, ker se z marsičem nekako ne strinjamo, vendar, ne glede na to, kako se ob tem počutimo, je priporočljivo vzeti v zakup dejstvo, da so stvari, na katere preprosto ne moremo vplivat. In zanje posledično tudi nismo odgovorni.

Najverjetneje lahko vplivamo zgolj in samo nase, ter na naš odziv. Na odločitve, ki jih sprejemamo in deloma na posledice, ki zaradi tega nastanejo. Pa najsibodi gre za nekaj lepega ali manj lepega.

Čemu vztrajno zapravljat čas in tratit prepotrebno energijo, ter ob vsem tem doživljat še vso frustracijo, nemoč in jezo, če lahko postopamo drugače? Če lahko svoj trud, energijo in sposobnost, usmerimo tja, kamor zares lahko? V stvari, ki jih lahko tudi spremenimo? To je nekaj, kar smo dolžni predvsem sebi. Da se posvetimo upravljanju stvari, ki jih lahko spremenimo in ne zapravljamo časa in tratimo energije s tistimi, ki jih ne moremo.

Že bežno srečanje je tako lahko nova priložnost. In vsak dogodek nova možnost, kjer lahko izvemo stvari, ki jih ne vemo. Doživimo nekaj, česar morebiti prej še nismo in morda tudi nikoli več ne bomo. Spoznamo kaj o sebi in tudi o drugih.

Vedno gre namreč za srečanje svetov, ki so edinstveni in ravno v svoji unikatnosti in posebnosti, neizmerno bogati. Vsak s svojo zgodovino in specifično prehojeno potjo. S številnimi spoznanji in mišljenji. Pogledi na svet in doživljanji.

Bogastvo je ravno v srečanju in spoznanju. In mozaik, ki se ob tem sestavlja, je neprecenljiv. Oblikuje novo poglavje v življenju, ki ga vsak izmed nas barva z barvami, ki so mu blizu. Katere je izbral in določil.

V MGC Bistrica bodo tudi v letu 2020 nadaljevali z že vpeljanimi sodelovanji, sočasno pa se bodo trudili razširiti dejavnosti in izpeljati nove dogodke, v duhu spoštovanja in upoštevanja želja in zmožnosti, ki jih imajo njihovi stanovalci. Svoj trud in energijo bodo še naprej usmerjali v pomoč starostnikom, da bi le ti svoja zlata leta življenja preživeli kar se da prijetno, sprejeto, spoštovano in upoštevano.

Avtor: Petra Petravič; Foto: MGC Bistrica

 

Komentarji uporabnikov
Tagi