Ponedeljkov klicaj – Razlika je, če hodiš na delo ali v službo

Služba je v teh časih dragocena dobrina. Če jo imaš, pa naj bo katerakoli, si lahko vesel, saj ti omogoča preživetje. Življenje namreč stane. Res pa je, da se veliko ljudi s težavo prebija iz meseca v mesec, saj so plače marsikje precenjene za opravljeno mesečno delo in ne omogočajo dostojnega življenja. Vendar pa se zaposleni ne razlikujejo samo po višini plače temveč tudi po tem ali hodijo v službo ali na delo. Med tema dvema besedama je v praksi namreč velika razlika.

In kje je razlika? Tisti, ki hodi na delo ima neke zadolžitve, se pravi, da mora biti neka stvar opravljena v določenem časovnem obdobju. Če pa hodiš v službo, pa pomeni, da si nekje osem ur, pa če kaj delaš ali pa nič. Važno, da mine osem ur in da enkrat mesečno pride plača. Seveda bi o tem lahko razpravljali na dolgo in široko, zato si poglejmo srž problema.

Dober primer je Kolodvorska ulica v Domžalah, ki je bila pred leti lično prenovljena. Za to ulico pa tudi vse preostale ulice in ceste pa nekdo skrbi. Od pluženja in odmetavanja smeti, krpanje lukenj, do čiščenja. In ravno ta zadnje je malo vprašljiva zadeva. Na to pa so me opozorili prebivalci Kolodvorske ulice. Prejšnji teden je neko gradbeno podjetje na pločniku v bližini železniške postaje opravilo manjši izkop za neko instalacijo. Po opravljenem delu so nazaj položili betonske kvadre in vmes nasuli mivko, da so zapolnili odprtine med stiki. Vse lepo in prav, vendar je mivka danes še vedno raztresena tam.

Drug primer je listje, ki te dni pospešeno pada z drevja. Stanovalci in lastniki oziroma najemniki poslovnih prostorov na Kolodvorski ulici redno pometajo pred svojim pragom. Je pa problem listje, ki se nabira ob robu vozišča. Le-tega pa je že polno po celotni Kolodvorski ulici. Če to ne bo nekdo pospravil, bo kaj hitro nastal problem, saj bo odpadlo listje zamašilo meteorne jaške, prišel bo kakšen naliv …

V omenjenih primerih nekdo ni opravil svojega dela. Se pravi KPL, koncesionar za izvajanje vzdrževanja občinskih cest oziroma njihovi zaposleni. Eden izmed njih se je z delovnim orodjem (mobilnim zabojnikom za odpadke, lopato in metlo) minuli teden sprehodil po Kolodvorski ulici, vendar kakor zgleda ni opazil kakšno je stanje. Služba pač …

Avtor: Miha Ulčar; Foto: bralec, Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov