Ponedeljkov klicaj – Polena pod noge in metla pred tujim pragom

Slovenci ne bi bili Slovenci, če ne bi neprestano pometali pred tujim pragom. Ah, kako nam gre to dobro od rok, ne znamo pa pogledati, kako čisto in pometeno imamo pred lastnim. Pragom, namreč. Res smo mojstri v tem početju. Žal.

Danes se bom dotaknil – samo posredno – volitev, ki so že za nami. Najprej želim povedati, da ne navijam za nikogar. Ne za leve ali desne, ne za rdeče, modre, rumene, bele ali zelene. Odklanjam pa vsesplošno vnaprejšnje kritizerstvo, kjer je primer dr. Mira Cerarja ml. še kako značilen in očiten. Končno, lahko bi bil kdo tudi kdo drug, na primer Janez Novak ali Franc Kovač. Če ne drugega, je dr. Cerar velik pravni strokovnjak in neštetokrat so ga vabili pred radijske mikrofone in TV kamere, ko so novinarji želeli določene komentarje v zvezi z določenimi dogodki pri nas.

In potem so neki drugi novinarji, ko še niso bili znani uradni rezultati volitev, začeli metati polena pod noge. Tudi to Slovenceljni kaj radi počnemo. Da, dr. Cerar je resda začetnik v slovenski politiki, a sem prepričan, da jo mnogo bolje pozna kot marsikateri na novo izvoljeni poslanec, da o množici kandidatov, ki so upali, a niso bili poklicani, niti ne govorim.

Ne, ne navijam za dr. Cerarja, niti nisem proti nikomur. Verjetno ne bi bilo slabo, če bo dr. Miro Cerar dejansko postal mandatar za sestavo ne vem že katere slovenske vlade, da bi mu najprej dali možnost, da izbere svojo ekipo, da začne ta ekipa delati, da se pokaže, ali je sposobna pripeljati Slovenijo iz gospodarske, politične, moralne in ne vem še kakšne krize, šele potem bomo videli, kako se bo odrezala. Če ne bodo delali dobro, bodo komentarji upravičeni. Takole, kar povprek in v naprej »šinfati« pa tudi ni najbolj dostojno, primerno in pošteno.

Prepričan sem v to, da se je dr. Cerar zavestno in s polno odgovornostjo podal v kruti volilni boj. Morda niti ni bil tako prepričan v svojo zmago, a rezultati volitev so vseeno pokazali, da si ljudje želijo in želimo sprememb ter drugih in drugačnih ljudi. Morda zdaj mnogi upajo in upamo, da je dr. Miro Cerar ml. nek čudežni deček, ki bo s čarobno paličico samo zamahnil in svet bo lepši, prijaznejši, cedila se bosta med in mleko, skratka, lepo bo. Ne, čez noč se to ne da, a upam vsaj, da bomo kmalu zagledali luč na koncu tunela.

Le če ne bodo letela polena in metle pometale pred tujim pragom …

Avtor: Primož Hieng; Foto: Splet
Komentarji uporabnikov