Ponedeljkov klicaj – Pet cvetk za lepši jezik

V zadnjem času je v medijih vse več razprav o pravilni rabi slovenskega jezika. Ta je tako in tako že kar precej onesnažen s tujkami, da ne govorimo o besedah oziroma izrazih mlajše generacije, ki vse bolj postajajo del vsakdanjega izražanja. Gre za nove besede, skovanke, ki so odraz sedanjega časa, tehničnih novosti, vsesplošnega razvoja in podobno.

Nekaj časa sem prav zavestno zbiral – recimo temu – nerodnosti pri izražanju. Pravijo, da na sploh premalo beremo in da je naš besedni zaklad vse slabši. Bolj za zabavo kot zares sem izbral pet takih cvetk.

V gradivu za svetnike Občine Kamnik sem med drugim prebral tole: Na območju občine Kamnik je potrebno izboljšati onesnaženost s pasjimi iztrebki, kot s strani lastnikov tako s strani komunalnega nadzora.

Tale stavek se je zapisal enemu od svetnikov kamniškega občinskega sveta in je bil objavljen na spletnih straneh oziroma v gradivu za sejo. Svetnik namreč opozarja na vse večji problem onesnaženosti s pasjimi kakci, a glej ga zlomka, v nerodnosti se je avtorju vprašanja zapisalo, če pravilno razumemo zapisani stavek, nekako takole:

Na območju kamniške občine je potrebno izboljšati onesnaženost s pasjimi iztrebki. Na kakšno izboljšanje onesnaženosti cilja avtor, nam ni znano, vsekakor pa je imel verjetno v mislih, da je treba onesnaženost zmanjšati. In če stavek natančneje preberemo v nadaljevanju, se zdi, da bi morali omenjeno izboljšanje upoštevati tako lastniki kot tudi komunalni nadzorniki.

V obvestilih galerije Majolka iz Kamnika preberemo, da bo tega in tega dne ob tej in tej uri otvoritev domžalskega slikarja Andreja Janže. Če odmislimo, da za otvoritev zadnje čase raje uporabljamo bolj slovensko besedo – res pa je včasih nekoliko nerodna – odprtje, potem nas res zanima, kako bi v omenjeni galeriji odprli domžalskega slikarja. Na glavi, sredi trebuha … Skratka, piscu sta se izmuznili kar dve besedi. Najprej razstave in potem še slik, torej bi stavek, da bo tega in tega dne ob tej in tej uri otvoritev domžalskega slikarja Andreja Janže, lepše zvenel, da bo tega in tega dne ob tej in tej uri odprtje razstave slik (skic, olj, platen del) domžalskega slikarja Andreja Janže. Upajmo le, če bodo pri Majolki ubogega Andreja že odprli, da ga kdaj ne bodo tudi zaprli.

Na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje smo junija 2010 lahko prebrali naslednje sporočilo:
Ob 19.51 se je pri delu v gozdu v okolici Mengša poškodoval traktorist s traktorjem. Poškodovancu so pomagali gasilci CPV Domžale, PGD Mengeš in PGD Loka pri Mengšu tako, da so dvignili traktor in ga ustrezno oskrbeli skupaj z ekipo NMP Domžale. Odpeljan je bil v zdravstveni dom.

Natančen bralec bi seveda takoj posumil, da je bil v nesreči poškodovan traktor in ne traktorist. Če podrobno preberemo, potem izvemo, da je ekipa NMP Domžale ustrezno oskrbela traktor (in ne traktorista) in ga odpeljala v zdravstveni dom.

Na spletni strani Občine Kamnik so objavili tole obvestilo:
Javni razpis za izvedbo šoloobveznih otrok v občini Kamnik za obdobje šolskih let 2010/2011 (od januarja 2011 do konca šolskega leta 2010/2011), 2011/2012, 2012/2013
Ni mi sicer jasno, kaj so mislili z izvedbo šoloobveznih otrok, vsekakor pa manjka – verjetno – besedica »vpisa«, torej bi se besedilo pravilno glasila: Javni razpis za izvedbo vpisa šoloobveznih otrok …«

Marca 2013 je Roman Jakič, minister za obrambo, na proslavi ob občinskem prazniku Kamnika dejal: »Še zdaleč pa nismo brez skrbi, saj se borimo za finančno in gospodarsko krizo.«
No, bolje bi bilo, če bi minister dejal, da se borimo proti finančni in gospodarski krizi …

Avtor: Primož Hieng; Foto: Narodna banka Slovenije
Komentarji uporabnikov