Ponedeljkov klicaj – Naj kidanje snega postane javna služba?

Minilo soboto nas je bilo kar nekaj, ki smo od gostilne Količevo do lekarne na Viru spremljali pustni sprevod priljubljenega Strička, ki so ga na koncu skupaj z domžalskim občinskim vodstvom, kurenti in godlarji postavili na streho virske lekarne. Začele so se pustne norčije, ki naj se uspešno iztečejo vse do pustnega torka.

Dan pred tem je nasulo nekaj snega. Ker je sneg v naših krajih postal že kar redek gost, se ga po svoje razveselimo, čeprav najprej povzroči nekaj težav, a pričara vsaj pravi občutek letnega časa, v katerem smo. Del tega čarobnega zimskega časa je tudi t. i. zimska služba. Tista javna je, recimo, dobro opravila svoje delo, kolikor to lahko ob prometu in v neugodnih urah dneva tudi postori.

Večni problem so neočiščeni pločniki. Odpravite se na sprehod po poti, ki smo jo minulo soboto ubirali fotografi in novinarji. Na prste ene roke, največ obeh, bi lahko preštel tiste hiše, kjer so sneg odstranili. Bolj ali manj so pločniki, kot kaže naša fotografija, ostali neočiščeni. Tisti, ki so prisiljeni hoditi peš, so v sneg potegnili svojo gaz in to je vse. Ponoči je pritisnil mraz in shojeni sneg je zmrznil. Takega se ne da več kidati. Prepozno.

Če se ne motim, ima vsaka občina neke odloke ali predpise, kako naj bi lastniki hiš poskrbeli za pločnike. Pa tokrat žal niso in naj mi ne zamerijo tisti, ki so poprijeli za lopate ali domače freze ter očistili tisto, kar je njihovo. Ostalim je kaj malo mar za to, kakšni so pločniki. Naj se pešci znajdejo, kakor vejo in znajo, naj hodijo kar po cesti, naj jim drsi in naj celo kdo pade, da si polomi roko, nogo, kakšna rebra ali dobi udarec v glavo. Ta bi bil lahko usoden, lahko bi nam spodrsnilo in bi padli pod kolesa avtomobila, avtobusa ali tovornjaka.

Skratka, minulo soboto so bili pločniki na Bukovčevi na Viru ena sama neprijetna drsalnica. Ko je župan Toni Dragar predajal ključ občinske blagajne, je dejal, da je ta prazna. In če ima odlok o kidanju snega tudi določilo o kaznovanju tistih, ki pločnika na počistijo, potem bi si že nova in začasna virska oblast dodobra lahko napolnila blagajno, če bi na teren poslala svoje občinske redarje, pisala globe in položnice vsem tistim, ki niso skidali pred domačim pragom. Prepričan sem, da bi dobro zaslužili.

Obstaja še druga možnost. Predlagam, morda pa bi bilo to res najbolje, da se kidanje snega oziroma čiščenje pločnikov pred zasebnim stanovanjskimi hišami zaračunava lastnikom v nekem povprečju. Tako kot odvoz smeti, poraba vode, stroški za kanalizacijo. Saj imamo več kot 130.000 brezposelnih in prepričan sem, da bi vsaj v zimskem času lahko zaposlili malo četico tistih, ki bi kidali sneg.

Avtor: Primož Hieng; Foto: Primož Hieng
Komentarji uporabnikov