Pomlad trka na naša vrata: Prvi znanilci pomladi so že pokukali na plano in zacveteli!

Če so nas od novembra pa vse do konca januarja letos spremljale zelo nizke temperature, se je v teh prvih februarskih dneh že malo otoplilo, sicer se giblje okrog ničle ali malo nad njo, je pa veliko prijetneje, kot prej, ko so temperature dosegale -10 ali še kaj nižje. So se pa v teh dneh že pojavili prvi znanilci pomladi. Torej, to pomeni, da je pomlad že pred vrati.

Marsikdo bo takoj pomislil, da so izpod zemlje pokukali zvončki, kronce, trobentice, pomladni žefran in telohi, ki spadajo med najzgodnejše in najbolj trdožive znanilce pomladi. Žal vas bomo razočarali, saj se omenjeni znanilci pomladi še skrivajo in čakajo na pravo priložnost, da pokukajo na plano. So jih pa prehiteli drugi znanilci pomladi, ki so že zacveteli na nekaterih asfaltnih površinah. 

Da prihaja do odstopanje asfalta in posledično nastanek lukenj na cestiščih, je potrebno vzrok poiskati v asfaltnih razpokah, v katerih voda izpira drobne kamnite frakcije asfaltne podlage, kar posledično vpliva na slabo nosilnost. Asfalt se na teh mestih poseda in zaradi teže prometa razpoka. Te poškodbe pospeši zmrzal, katera še skrajša življenjsko dobo asfaltne površine, zato so potrebne čim prejšnje sanacije.

Da je temu res tako, pokaže primer na lokalni cesti Preserje-Mengeš (Kolodvorska cesta med tovarno Lek in železniškem prehodu v Preserjah), kjer je na posameznih delih asfaltna površina zacvetela – zmrzal je poskrbela, da je na razpokanem delu cestišča odstopil asfalt v koščkih, zaradi tega nastajajo luknje, ki pa so veliko večje, kot v bohinjskem siru.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov