Pohod po Domžalski poti spominov (zahodni konec)

Vodniški odsek Planinskega društva v nedeljo, 17. marca 2019, vabi na pohod po Domžalski poti spominov – zahodni konec: iz Mengša čez Rašico do Trzina in Domžal. Gre za prvega izmed štirih izletov, v okviru katerega bomo prehodili celotno Domžalsko pot spominov, ki je dolga nekaj čez 100 kilometrov.

Domžalska pot spominov

Domžalska pot spominov je bila urejena in uradno odprta 23. maja 1980 v sodelovanju Občinskega odbora Zveze združenj borcev narodno osvobodilne borbe Domžale, Kulturne skupnosti Domžale in Planinskega društva Domžale. Pot se je do leta 1994 imenovala Pot spominov NOB občine Domžale. S sprejetjem zakona o lokalni samoupravi in nastankom novih občin je dobila novo ime – Domžalska pot spominov. Z začetkom leta 2007 je bila pot predana v upravljanje Planinskemu društvu Domžale.

Domžalska pot spominov ima danes status planinske poti in sodi med planinske obhodnice v skladu z zakonom o planinskih poteh. Dolga je čez 100 km in je speljana v nadmorskih višinah od 300 do 957 m (Špilk nad Blagovico). Z domžalsko občino povezuje še devet drugih občin – MOL, Vodice, Dol pri Ljubljani, Moravče, Zagorje ob Savi, Lukovica, Kamnik, Mengeš in Trzin, za njeno prehodnost pa skrbijo naslednja planinska društva: PD Domžale (32,15 %), PD Blagovica (35,96 %), PD Janez Trdina Mengeš (10,77 %), PD Moravče (16,02 %), PD Onger Trzin (5,02 %).

Domžalska pot spominov je konec leta 2018 doživela temeljito osvežitev, dodane so bile nove kontrolne točke, trasa je bila v nekaterih delih spremenjena. Izdani so bili novi Dnevniki žigov, nastali so novi zemljevidi, časovnice, opisi kontrolnih točk, v delu pa so še opis poti in opisi spomenikov.

S korakom do miru in Doživetja!

V hoji preneham uporabljati besede za to kar vidim in kar skušam ubesediti v glavi. Po navadi slišimo in poslušamo tisto, kar nima skoraj nikakršnega poslanstva, da bi bilo ponovno prevedeno, šifrirano v jezik spomina. Zato bi bilo velikokrat bolje, da bi se čim večkrat izognili pisnim izletniškim vodnikom, ki ultimativno zaukazujejo, podrobno opisujejo, označujejo hojo s poimenovanji in avtorjevimi pojasnili. Pisci opisujemo območja porasla z gozdom, razlagamo oblike površja in svarimo glede zahtevnost vzponov, naštevamo imena rastlin, rek, gora, ob čemer dajemo misliti, da obstaja ime za vse, kar lahko vidimo, da obstaja črka za vse, kar se nam nevede vlega v telo. Ko izstopimo iz tega vodniškega šifranta, se nam odpre nov, vzporeden svet. Hoditi pomeni dobiti izkušnjo stvarnega. 

Borut Peršolja: Netipični potopis ali zadnji dan štiridnevne hoje po Domžalski poti spominov

Pohod po Domžalski poti spominov – zahodni konec: iz Mengša čez Rašico do Trzina in Domžal 

Zbor in vrnitev (nedelja, 17. marec 2019)
Zbor je na avtobusni postaji Domžale ob 7.15 (avtobus za Mengeš odpelje ob 7.27). Cena vozovnice, ki jo plačate pri vozniku na avtobusu, je za odraslega 1,3 €. V center Domžal se bomo vrnili do 14. ure.

V primeru slabega vremena
Izlet bo tudi v primeru slabega vremena. Glede natančnega poteka se bomo dogovorili na izletu. (Najverjetneje se bomo iz Trzina v Domžale vrnili z avtobusom, zato imejte s seboj denar (1,3 €)).

Opis izleta
Iz Domžal z avtobusom do Mengša (izstop: avtobusna postaja Pavovec). Do spomenika na Zalokah po mestnih ulicah od tam pa skozi mestni gozd do Mengeške koče na Gobavici (433 m). Po grebenski poti, ki ves čas zasleduje hribovito sleme, prepredeno z gozdnimi vlakami, do vrha Rašice (641 m). Spust, sprva po gozdni poti zatem po cesti, do gostilne Ručigaj na Spodnjem Dobenu (400 m). Zmeren spust do gradu Jablje in naprej po ulicah do Osnovne šole Trzin (300 m). Skozi Depalo vas in ob železniški progi do Domžal. Hoje v vzponu je za dve uri in štirideset minut, vsega skupaj pa za pet ur. Obiskali bomo štiri kontrolne točke Domžalske poti spominov (brezplačni dnevnik žigov bo na voljo pri vodji izleta):

  • 19 spomenik na Zalokah/Mengeška koča na Gobavici,
  • 20 Rašica (Vrh Staneta Kosca),
  • 21 Spodnje Dobeno in
  • 22 Trzin.

Daljše odseke poti bomo hodili v tišini. Vsak dan spomina se ponavlja na isti način: živeti mirno, živeti za mir.

Vabljeni tudi na preostale tri izlete v okviru katerih bomo prehodili celotno Domžalsko pot spominov.

Zahtevnost izleta
Izlet poteka po planinskih poteh z oznako lahko, po gozdnih cestah in kolovozih, deloma po asfaltu. Primerno za otroke in mladostnike, družine z majhnimi otroki, odrasle in starejše. Glede morebitnih zdravstvenih omejitev me prosim diskretno opozorite na zbornem mestu.

Osebna oprema na izletu
Gojzarji, nahrbtnik, vetrovka/jakna, dolge hlače, pulover, rezervna oblačila, kapa, rokavice, zavitek prve pomoči z zaščitno (astronavtsko) folijo, dežnik, kos izolacijske podloge za sedenje, vrečka za smeti, osebni dokumenti, denar za vožnjo z avtobusom. Malica iz nahrbtnika, daljši postanki v planinskih kočah in gostilnah ob poti niso predvideni. Dnevnik žigov Domžalske poti spominov, blazinica za žige. Fotoaparat. Več …

Prijave
Na e-naslov borut.persolja@guest.arnes.si do petka, 15. marca 2019 do 18. ure. Vodja izleta in dodatne informacije Borut Peršolja, vodnik PZS in inštruktor planinske vzgoje.

Vabilo na predstavitev Domžalske poti spominov

V petek, 15. marca 2019, ob 18. uri vabljeni na predstavitev Domžalske poti spominov v Knjižnico Domžale. Planinsko društvo Domžale bo predstavilo Domžalsko pot spominov, po osemintridesetih letih osveženo planinsko obhodnico, ki poteka na območju celotne bivše občine Domžale. Izdani so novi Dnevniki žigov, starim kontrolnim točkam je dodano še par novih, ki s tem povezujejo tudi kraje ob poti. Kontrolnih točk je zdaj 22, trasa poti pa jemorala biti na nekaterih mestih nekoliko spremenjena, a še vedno ostaja dolga – okoli 110 km.

Njeni celoti se morda najbolje približamo kar z njenim sloganom “s korakom do miru in doživetja”.

Predstavili bomo razloge za obnovo ob 70. letnici Planinskega društva Domžale, vpletenost poti v turizem, njeno zgodovino, obnovo in razvoj, digitalizacijo vsebin ter nenazadnje tudi samo traso Domžalske poti spominov.

Avtor: Planinsko društvo Domžale; Foto: Planinsko društvo Domžale

 

Komentarji uporabnikov
Tagi