Po razgibani poti na kolesarski izlet na Hribce pri Moravčah

Slovenija je majhna, a barvita dežela in čudovita doživetja imamo tako rekoč na dosegu roke. Je dežela številnih krajev, kjer si lahko po dolgem in napornem tednu oddahnemo vsaj za en dan. Kljub temu da imamo na razpolago številne možnosti, pa se vedno znova in spet vprašamo, kam na izlet, da bo ta zares popoln.

Kolikor idej, toliko poti, bi lahko rekli, vendar pa smo Domžalski odrasli skavti izbrali idejo, bolj ali manj znano. Ko se je bližal konec tedna, smo se odločili in na hitro organizirali, saj je vreme služilo in škoda bi bilo, da nam tako lep dan uide.

Tako se nas je sedem odraslih skavtov v nedeljo, 30. septembra 2018, zbralo pred domžalsko cerkvijo, od koder smo se s kolesi odpeljali v moravški konec. Pot je lepo razgibana, nekaj ob Kamniški Bistrici, zatem ob pritoku Rači do Doba,od tam pa skozi Krtino in Studenec v Vrhpolje, kjer so doma dobri Tamburaši.  Zelo razgibana pot gor in dol iz ene doline v drugo in že smo kolesarili pod gradom Tuštanj, malo naprej pa se nam je pod mogočnimi lipami na jasi odprl enkraten pogled na cerkev Žalostne Matere Božje na Hribcah. Naša voditeljica Maja  je poskrbela za ključ, da smo si lahko ogledali lepo cerkev, kjer smo zmolili litanije matere Marije, zatem pa smo si ogledali še cerkev.

Hribce so manjša vzpetina jugozahodno od Moravč ter severovzhodno od grada Tuštanj. Na vrhu stoji cerkev Žalostne Matere Božje, nekaj 10 metrov južno od vrha pa se nahaja manjši ribnik. Od cerkve oz. bližnjega travnika, pa se nam ob lepem vremenu odpre razgled na najvišje vrhove Kamniško Savinjskih Alp.

Počasi smo se odpravili naprej proti Moravčam, od tam pa skozi naselja po desni strani moravške doline do Krtine. Se je pa bilo lepo peljati po klancih gor in dol ter se zabavati, saj smo se peljali skozi Prevalje, ki so tudi na Koroškem, hip zatem pa smo se že peljali skozi Brezje, ki pa so tudi na Gorenjskem. Skozi Krtino in Dob je šlo prav tako hitro, zatem pa ob Rači in domov.

Lepa 32 kilometrska turca, ki nam je dala spet novih moči za prihajajoči teden.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi