Playing Men – dokumentarni esej o moških in igri

Na domžalski premieri dokumentarnega eseja o moških in igri, ki je mimogrede tudi dobitnik Vesne za najboljši dokumentarec na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, sta se v sredo, 11. aprila 2018, pogovoru po projekciji filma pridružila scenarist in režiser Matjaž Ivanišin ter Matic Drakulič. Pogovor je vodil Jure Matičič, programski vodja Mestnega kina Domžale. 

Dokumentarni film Playing Men odpelje gledalca na popotovanje skozi Slovenijo, Hrvaško, Italijo in Turčijo ter prikazuje moške vseh generacij, ki se družijo, kot so se družili že njihovi predniki – ob igrah. A med snemanjem režiser doživi globoko ustvarjalno krizo in kamero obrne proti sebi. Spomini na otroštvo in podobe iz nedokončanega projekta se pomešajo v odo o absurdnosti geste.

V času, ko so se moški po vsem svetu znašli v navzkrižnem ognju, ta neubranljivi film poskrbi za sapico svežega vetra. Govori o igrah, o lepoti iger in o moških, ki te igre igrajo. Opazujemo jih, kako se jih lotevajo z mešanico smrtne resnosti in lahkotnega užitka nekje ob mediteranskem morju …

Scenarist in režiser Matjaž Ivanišin ter Matic Drakulič.

»V filmu Playing Men sem se ukvarjal z igro ali bolje – s svojo fascinacijo nad igro v najširšem pomenu te besede in z atmosfero, ustvarjeno med moškimi, ki igrajo določeno igro. Bolj kot pravila igre so me fascinirali ekspresivni obrazi igralcev, njihove roke, prsti, melodika kričanja, ritem, tekmovalnost, skratka tisto skoraj mitološko, kar je onkraj pravil igre. Že od vsega začetka me je fascinirala tudi beseda igrati in vsi konteksti, v katerih jo lahko uporabljamo. Se pravi, da se nekdo igra ali pa igra vlogo v gledališču oziroma v filmu ali, da igra glasbeni inštrument, ali da se kdo le igra s kom, da ne misli povsem zares … Vse skupaj je tako predstavljalo moje izhodišče za film – moški, ki se igrajo, in hkrati moški, ki igrajo vloge moških,« je dejal režiser Matjaž Ivanišin.

Matic Drakulič, ki je uredil film,  pa pravi, da so film posneli na 16 mm trak, zatem pa vse zreducirali v računalnik, kjer je nastajal ta dokumentarni film. Playing men je nastal pod okriljem produkcijske hiše Nosorogi in koproducenta Restart iz Hrvaške ter ob finančni podpori Slovenskega filmskega centra in Avdiovizualnega centra iz Hrvaške.

Avtor: Miro Pivar foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi