»Pičim na Špico« – Visoka špica nad Kamnikom (660m NV)

Domačini ji rečejo kar samo Špica in predstavlja dnevno rutino številnih Kamničanov, saj je predstavlja relativno kratek vzpon za hitro in vsakemu posamezniku prilagodljivo intenziteto. Prvi jo zapuščajo poleti že pred šesto zjutraj, da o večernem obisku ne izgubljamo besed. Pot je odlična tudi za tekače, saj se intenzivnost vzpenjanja spreminja. Tla so kompaktna in odlična za stopanje, saj ni kamnov, ki bi spodrsavali.

Začetek poti je takoj za Zdravstvenim domom, kjer po ozki asfaltni poti krenemo ob vznožju hriba in lahko že ob prvi ali pa tudi drugi možnosti zavijemo levo v gozd. Določeni krajši odseki poti proti Špici so malo spremenjeni, saj je bilo v dveh letih po naravni katastrofi mnogo dreves podrtih ali pa kasneje požaganih. Na vmesnem delu se srečamo z »deželo mlinčkov«, ki je prava paša za oči. Pot do tega čudovitega kotička je primerna tudi za mlajše otroke. Palčke in Sneguljčico lahko uporabimo, kot spodbudo, da malčke povabimo v gozd na gibanje in spontano igro. Pot se nadaljuje do glavne asfaltne ceste, ki na levo pelje do Starega gradu. 

Pomembno je, da cesto prečkamo in se hitro povzpnemo. Kmalu se nam z jasnino nakaže točka, kjer nas očara fenomenalen razgled celotnega Kamnika. Na desni jasno vidimo Stari grad, ki ga lahko tudi obiščete peš. Na vrhu ni dostopne vode, zato priporočamo, da jo imate s seboj. 

Spust pa je lahko za nedomačina, ki poti še ni nikoli prej prehodil rahlo zavajajoča, saj se ozke potke navzdol raztezajo po celotnem pobočju. Če si zaželimo sproščenega gibanja lahko opazujemo izredne lepote gozda, ki je v spomladanskem času posut s šmarnicami in mladimi jelkami. Tisti, ki se pa sproščenosti bojijo, si pa lahko vključijo navigacijo in brez večjih težav najdejo pot navzdol. Vzpon naj bi trajal nekje 40 minut sproščene hoje.

Gozd kar vabi po druženju,saj je pravi uničevalec stresa. Ljudje vse premalo gibamo in se zatekamo v gozd. Pozabili smo kako dobro vpliva na splošno počutje in celotno zdravje odraslih in otrok. Le proti majhnim nadlogam se moramo zaščititi s svetlo obleko, dolgimi rokavi in repeletni. Klopov je na območju Kamnika veliko, kar pa nikakor ne sme biti izgovor za izlet v naravo.

Srečno!

Avtor: Špela Rojc; Foto: Špela Rojc
Komentarji uporabnikov