OŠ Preserje pri Radomljah posebno priznanje za izredne dosežke na področju literature in novinarstva

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) je v sodelovanju z OŠ Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem (najbolj kulturno šolo preteklega leta) ter Občino Cerklje na Gorenjskem na zaključni prireditvi v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika razglasil imena 53 osnovnih šol, ki so si letos prislužile naziv »kulturna šola«, med njimi je posebno priznanje za izredne dosežke na področju literature in novinarstva, prejela OŠ Preserje pri Radomljah.

Kot smo pisali pred kratkim na našem portalu, je bila OŠ Preserje pri Radomljah tudi v nominaciji za najbolj kulturno šolo leta 2013, saj na šoli pokrivajo vsa področja kulturnega udejstvovanja in ustvarjanja. Po mnenju strokovne komisije, ki je podrobno pregledala in ocenila obšolske kulturne dejavnosti na šolah, ki so se prijavile na tokratni razpis, je najbolj kulturna šola leta 2013 OŠ Brežice. Kulturna šola leta 2013 v kategoriji velike šole je postala OŠ Šentjernej, kulturna šola leta v kategoriji srednje velike šole je postala OŠ Gorišnica, kulturna šola v kategoriji male in podružnične šole pa je postal Zavod Sv. Stanislava, OŠ Alojzija Šuštarja Ljubljana.

Komisija je s posebnimi področnimi priznanji nagradila tudi šole, ki še posebej izstopajo na posameznem kulturnem področju. Posebno priznanje za izredne dosežke na področju literature in novinarstva, je prejela OŠ Preserje pri Radomljah.

Nagrajene šole so si prislužile različne oblike udeležb na seminarjih in izobraževanjih, ki jih za mentorje pripravlja JSKD, najboljše štiri pa še letno naročnino na strokovni reviji Mentor in Folklornik.
Zaključne prireditve, na kateri so obeležili deset let uspešnega projekta, se je udeležilo približno 300 otrok in njihovih mentorjev iz različnih slovenskih osnovnih šol. Letos so o zaključno prireditev posvetili filmu in filmski vzgoji, ki je, kar zadeva osnovne šole, eno najbolj deficitarnih področij.

OŠ Preserje pri Radomljah posebno priznanje za izredne dosežke na področju literature in novinarstva
Po mnenju strokovne komisija, je OŠ Preserje pri Radomljah zgleden primer kulturne šole: številne kulturne dejavnosti vodijo zelo dobri mentorji, ki svoje znanje stalno izpopolnjujejo in ga z veliko predanostjo prenašajo na učence. S tem oblikujejo šolo, ki je otroci ne dojemajo kot dolžnost, temveč kot prostor vsakodnevnih dogodivščin.

Skozi leta je šola dajala vedno večji poudarek na povezavo znanja s kulturo. Kulturne prireditve združujejo učence razredne in predmetne stopnje, učence z učitelji, šolo s starši in krajem, regijo, vse do mednarodnih vezi. Temelje predstavlja medgeneracijsko povezovanje: otrok – starostnik, kulturna dediščina in osebna rast učencev, učiteljev ter vodstva šole, ki so zaobjeti na skorajda veh dejavnostih, od folklore, gledališča, likovnem področju, kulturne dediščine do literarno-novinarskega udejstvovanja, kjer so izjemni. Njihovo šolsko Moje novice je zgled dobrega šolskega glasila. Snemajo reportaže v sodelovanjem z radiem Hit in pišejo prispevke za lokalne časopise. Učenci v šoli in doma ustvarjajo besedila, si izmenjujejo mnenja, organizirajo okrogle mize, srečanja mladih literatov, na šolo vabijo pisatelje, pesnike, pomagajo učencem k promociji in izdaji lastne poezije in jih usmerjajo k urejanju lastnih zbirk pesmi. Še posebej so ponosni na projekt Knjigožer, iz katerega je nastal pravi kolaž knjižnih aktivnosti.

Čestitke OŠ Preserje pri Radomljah za posebno priznanje, ki so ga prejeli za svoje kulturno udejstvovanje in ustvarjanje. Prepričani smo, da je takšno priznanje dobra spodbuda tako za učence kot učitelje, za njihovo nadaljnje kulturno udejstvovanje in ustvarjanje in da bodo s takšnim pristopom, ki ga izvajajo na šoli, v prihodnosti posegli tudi po najvišjem priznanju.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Arhiv Domžalca
Komentarji uporabnikov