Orglice bodo igrale v Domžalah

Po uspešnem spomladanskem srečanju citrarjev v Domžalah se to soboto, 15. septembra, obeta še en glasbeni dogodek, tokrat s slovenskimi orgličarji. Večnamensko ploščad ob domžalskem tržnem prostoru bodo namreč zasedli najbolj znani in priljubljeni slovenski izvajalci, ki igrajo na orglice oziroma ustno harmoniko. Orgličarji delujejo v različnih zasedbah ali pa nastopajo posamično.

Zvoki orglic se bodo po Domžalah razlegali od 10. do 13. ure. Orgličarsko soboto pripravljata Občina Domžale ter Kulturno društvo Mihaelov sejem iz Mengša in njihova orgličarska sekcija Sejmarji, ki bodo tudi odprli sobotno srečanje. Organizacijski vodja je Vido Repanšek, programski vodja pa je Marjan Urbanija.

Z imenom orglice se na Slovenskem v narečjih označuje več glasbil, knjižno in strokovno pa pomeni ta izraz tovarniško izdelano glasbilo, ki ima v lesenem podolgovatem okviru številne piščali s kovinskim jezičkom. Sprva so bile orglice diatonične, to se pravi, da se je pri vdihu oglasil drug ton kot pri izdihu.

Po letu 1920 so se pojavile tudi kromatične, ki dajejo pri vdihu in izdihu isti ton. Za izumitelja orglic velja Christian Friedrich Ludwig Buschmann, ki je prve primerke naredil v letih 1821/22. Pozneje so jih drugi izpopolnjevali, od leta 1857 pa jih izdeluje na veliko tovarna Hohner v Trossingenu v Nemčiji. Pri nas jih je nekaj časa izdelovala tudi mengeška tovarna glasbil.

Kdaj so zašle k nam, ni mogoče z gotovostjo trditi, vsekakor pa že v drugi polovici 19. stoletja. Pisatelj Janez Trdina v svojih Spominih piše, da je kot fant-birmanec v Ljubljani ogledoval orglice na številnih sejmarskih stojnicah. Že od začetka pa tja do druge vojne so bile priljubljeno darilo fantičem za birmo, zato so jim ponekod rekli kar birmanske.

In kdo vse bo nastopil v Domžalah? Poleg Sejmarjev KD Mihaelov sejem iz Mengša bodo nastopili še Janez Keržič iz Vodic, Lojze Peterle iz Ljubljane, Matjaž Brojan iz Domžal, zasedba Loške orglice iz Škofje Loke, Podmladek Sorških orgličarjev – Face iz Sore pri Medvodah, Robert Ivačič iz Ljubljane, Tone Jagodič z Bizeljskega, Marjan Dirnbek iz Zagreba, Klančakovi godci KD Vezilo iz Slamne vasi, Marjan Urbanija iz Loke pri Mengšu in Janez Gašperin iz Medvod.

Na sobotnem srečanju slovenskih orgličarjev boste orglice lahko tudi kupili, na voljo pa bo še notna literatura za začetnike in napredne orgličarje.

Avtor: Primož Hieng ;Foto: Vido Repanšek

Komentarji uporabnikov
Tagi