Območno srečanje mladinskih pevskih zborov – Lukovica 2015

Pomlad v naše kraje ni prinesla samo prebujanje narave. Pravo pomladno prebujanje v obliki priprav in vaj so imeli na začetku pomladi tudi številni pevski zbori, ki se tradicionalno vsako leto udeležijo območnih srečanj pevskih zborov, ki potekajo pod okriljem Javnega sklada Republike Slovenije, Območne izpostave Domžale.

Potem, ko je v mesecu marcu v dveh večerih v Domžalah in Moravčah potekalo 55. območno srečanje odraslih pevskih zborov in malih pevskih skupin, so v četrtek, 9. aprila 2015, na vrsto prišli mladinski pevski zbori, ki so se predstavili v Kulturnem domu Janka Kersnika v Lukovici. Na srečanju je sodelovalo sedem zborov iz občin Domžale in Moravče.

Pred začetkom Območnega srečanja mladinskih pevskih zborov, je vse prisotne najprej pozdravil organizator prireditve Pavel Pevec, koordinator Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Območne izpostave Domžale, ki je vsem zborom zaželel veliko uspeha, gledalcem pa čim več užitkov ob poslušanju zborov. Po tradiciji je imel vsak zbor v repertoarju tri pesmi: ljudsko, umetno in po lastnem izboru (priredbo).

Zbore in njihovo petje je budno spremljal Tomaž Pirnat, ki je nadomestil prof. Tomaža Habeta, ki se je srečanju zaradi nenapovedanih obveznosti pridružil proti koncu. Po koncertu sta strokovna spremljevalca vsem zborovodjem podala prvo oceno nastopa njihovih zborov ter jima tudi svetovala, kaj vse bi bilo potrebno izboljšati. Na podlagi ocene je sedaj tudi odvisno na kakšno tekmovanje se glede na trenutno kakovost posameznega zbora, le-ta lahko prijavi (državno, regijsko, območno). Program je povezovala Marta Starbek Potočan.

Na Območnem srečanju mladinskih pevskih zborov so sodelovali: Mladinski pevski zbor Domžalskega komornega zbora (zborovodkinja: Andreja Jeretina), Mladinski pevski zbor OŠ Venclja Perka Domžale (zborovodja: Gorazd Klep, klavirska spremljava: Jože Smrekar), Mladinski pevski zbor OŠ Preserje pri Radomljah (zborovodkinja: Karmen Logar, klavirska spremljava: Ana Klopčič), Mladinski zbor OŠ Rodica (zborovodkinja: Marija Pepelnak Arnerić, klavirska spremljava: Matic Skok), Mladinski pevski zbor Mur-Art OŠ Jurija Vege Moravče (zborovodkinja: Mojca Malovrh, klavirska spremljava: Dominik Štefan, prečna flavta: Eva Štrekelj), Mladinski pevski zbor OŠ Dob (zborovodkinja: Karmen Banko, klavirska spremljava: Tomaž Pirnat), Pevski zbor Glasbene šole Domžale – Domžalčki (zborovodkinja: Jožica Gabrijel Vidic, klavirska spremljava: Miran Juvan).

Območno srečanje mladinskih pevskih zborov je bilo izvedeno v sodelovanju z Zvezami kulturnih društev občin Domžale in Mengeš, občinami Domžale, Lukovica, Mengeš, Moravče in Trzin ter Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Območne izpostave Domžale.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miro Pivar; Video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov