Ob materinskem dnevu – Valček za mamo v Ihanu

Kulturno društvo Ihan vsako leto organizira tradicionalno prireditev Valček za mamo. Letos so prireditev izvedli v nedeljo, 23. marca, 2014 ob 18. uri v Domu krajanov v Ihanu.

Pred prireditvijo je mlad par v gorenjski narodni noši delil materam nageljčke. Večer je minil v dobrem petju, plesu in deklamiranju pesmic in verzov, za kar so poskrbeli otroci iz vrtca Krtek, učenci OŠ Ihan, Otroška folklorna skupina TD Ihan, Otroška folklorna skupina KD Domžale, Klemen Torkar in Aleš Pogačnik ter ansambel Zajc. Prireditev pa sta spretno povezovala Julija Skobe in Luka Štiftar. Na koncu prireditve so se vsem nastopajočim zahvalili z rdečim nageljnom.

Materinski dan je neformalen praznik posvečen materam. Praznovanje materinskega dne izvira iz ZDA, kjer ga praznujejo od leta 1910, v Evropo je navada prišla po prvi svetovni vojni. Materinski dan so v Evropi začeli praznovati po prvi svetovni vojni, vendar ob različnih datumih. Sprva je bil določen 15. maj, potem pa prestavljen na 25. marec. V Sloveniji se po drugi svetovni vojni materinski dan zaradi praznovanja dneva žena, 8. marca, praviloma ni praznoval, danes pa je spet v veljavi in se praznuje na isti dan kot Marijino oznanjenje, torej 25. marca. Drage mame, lepo praznujte!
 

Danes praznik je vseh mamic,
danes, mama, je tvoj dan
– tale šopek sem prinesel,
mamica, ali veš od kod?

Z očkom sva cvetlic vsejala,
ko skopnel je sneg,
tam na gredi ob potočku,
kjer je najbolj sončen breg.

Očka naš zelo te ljubi,
sinko tvoj te rad ima,
jaz in očka ti želiva
srečo vso iz dna srca.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov