NTC sistem učenja = razvoj učnih potencialov in funkcionalnega znanja pri otroku

V naših šolah (ne samo slovenskih ampak tudi širše) je večina učenja na pamet. Zato naši otroci povečini mislijo le na pamet. S takim načinom učenja se pridobiva reproduktivno znanje, ki je precej neuporabno saj, če podatkov ves čas ne ponavljamo, čez 1 leto skoraj vse pozabimo. Učenje mora biti tako, da je pridobljen znanje uporabno – funkcionalno. Torej cilj učenja ni, da se učijo le na pamet ampak tudi, da mislijo. Znanje je uporabno šele takrat, ko znamo informacije, ki jih pridobimo (se jih naučimo), povezati med seboj in priti do nove rešitve.

Kaj je NTC?

NTC sistem učenja je specializiran program za razvoj učnih potencialov in miselnih sposobnosti otrok

NTC sistem učenja je pedagoški pristop, ki ima za cilj spodbujanje otrokovega miselnega razvoja oziroma razvoj učnih potencialov otroka. V okviru NTC programa učimo otroke razmišljati, učimo jih, da mislijo, da znajo stvari, ki jih že poznajo med seboj povezovati in s tem pridobivajo uporabno (funkcionalno) znanje. Orodje pri tem učenju je IGRA.

NTC center Domžale

V lanskem šolskem letu se je odprl NTC center DOMŽALE. V NTC centru izvajamo delavnice za otroke stare od 5 do 12 let. Na delavnicah usmerjamo otroke v take aktivnosti, ki jim omogočajo razvoj uporabnega znanja. Otroci, ki jih obiskujejo, se skozi igro, preko gibalnih aktivnosti, ki vključujejo miselne procese, učijo razmišljati in sklepati. Veščina razmišljanja bo ena pomembnejših veščin, ki jih bodo naši otroci morali obvladati v času šolanja, študija in končno iskanju zaposlitve. NTC sistem učenja je program, ki sistematično razvija pri otroku zmožnost mišljenja, razmišljanja, koncentracije, sklepanja, hitre miselne reakcije na problem, ki se pojavi.

Avtor NTC programa je dr. Ranko Rajović, ki je za to metodo leta 2015 dobil prestižno nagrado svetovne Mense. NTC metodo uporabljajo že v več kot 17 državah v Evropi za razvoj miselnih sposobnosti otrok.

Program NTC učenja je zasnovan tako, da se izvajajo dejavnosti na tak način, da v kombinaciji z gibanjem aktivirajo različne miselne procese pri otroku in mu ustvarijo dobro osnovo za boljše in hitrejše učenje. Z usmerjanjem na te tehnike se otroci osvobodijo težav učenja obsežnih vsebin na pamet in v sebi poiščejo enostaven način, kako se naučiti besedilo ali pesem. Pomaga pri stimulaciji duševnega razvoja, pozornosti, divergentnem razmišljanju in sklepanju. Razvija se hitrost razmišljanja in sklepanja. V nadaljevanju pa ta metoda spodbuja tudi kreativno oz. ustvarjalno razmišljanje.

  • V programu delamo z vsemi otroki. Otrok se ne testira in ne izloča. Namenjen je vsem učencem, tudi tistim z učnimi težavami.
  • Nivo intelektualnih sposobnosti vseh otrok se počasi dviga.
  • Otroci imajo pri kasnejšem učenju manj težav s koncentracijo.
  • Hitrost razmišljanja in sklepanja si bolj razvijejo kot pri klasičnem učenju.
  • Vsi otroci imajo korist, posebej pa nadarjeni otroci, pri katerih program spodbuja razvoj nadarjenosti..

Vpisi otrok na NTC delavnice v šolskem letu 2019/20, že potekajo.

Delavnice bodo za vse starostne skupine od 5. do 12. let na več lokacijah.

  • V prostorih OŠ Venclja Perka: ob ponedeljkih od 17.00 do 18.30 – začetek 2. 9. 2019
  • V prostorih OŠ Rodica: ob ponedeljkih od 15.15 do 16.45 – začetek 1. 10. 2019
  • V prostorih OŠ Trzin: petek od 13.30 do 15.00 – začetek 6. 9. 2019

Zaradi velikega zanimanja, se bodo izvajale delavnice tudi na OŠ Dragomelj. Termin na tej lokaciji, bo sporočen naknadno.

Vpisi na celoletni ciklus potekajo do 25. 9. oziroma do zapolnitve mest za posamezno starostno skupino.

Delavnice potekajo enkrat tedensko po uro in pol. Cena je 40 eur mesečno. Ob plačilu do 5. v mesecu znaša 35 eur. Za 2. in 3. otroka iz iste družine so dodatni popusti. Nudimo tudi plačilo celoletnega obiska delavnic in vam v tem primeru priznamo dodatni 10% popust.

Vpisi in dodatne informacije: ntc.domzale@gmail.com tel: 041-768-440

Naš glavni cilj je, da pri otrocih, ki obiskujejo delavnice, razvijemo logiko, otroku izboljšamo koncentracijo, hitrost razmišljanja in sklepanja, dvig samozavesti, ga naučimo kako se pridobiva funkcionalno znanje ter spodbujamo razvoj nadarjenosti na posameznih področjih, ker jih na ta način pripravljamo na številne življenjske izzive.

Opažanja nekaterih staršev katerih otroci so NTC delavnice obiskovali v preteklem šolskem letu:

“Otrok je zaključil drugi razred in je bil ves čas zelo zaprt. V šoli se je bal povedati na glas kaj misli. Ni si upal vprašati, če česa ni vedel. Zdaj pa je pri njem opazna sprememba, kar je potrdila tudi njegova učiteljica, ki me je tudi vprašala, kaj smo naredili, da je tako drugačen. Postal je veliko bolj odprt, samozavesten, poln idej. Z delavnicami bomo zagotovo nadaljevali tudi v prihodnjih letih, saj zelo rad hodi.” Mateja

Pri sinu, ki je star 6 let sem opazila, da je začel zelo hitro reševat miselne uganke in celo sam si izmišljuje razne besedne igre.” Simona

“Hči hodi v četrti razred in še na nobeno dejavnost ni tako rada hodila kot na NTC. Doma se moramo vsi igrati NTC igre in reševati razna zvita vprašanja, kot jim rečejo.” Matic

“Sin je v šoli nadpovprečno uspešen in označen za nadarjenega učenca. Zaključil je 6. razred. Vendar mu je ves čas dolgčas. Zdaj, ko je spoznal NTC tehnike pa je pri njem prišlo do nekega miselnega preskoka. Vsaka snov, ki se jo v šoli učijo, pretvori v NTC tehniko. Nehal se je učiti na pamet, ker se vse nauči, ko sestavlja igre in uganke z NTC tehnikami.” Daša

To je samo nekaj pozitivnih izkušenj in opažanj staršev katerih otroci so obiskovali NTC delavnice. Uspeh je dejansko pri vseh otrocih, ki redno hodijo na delavnice.

Več o NTC SISTEMU UČENJA lahko preberete na: www.ntcslovenija.com

Ali pa nas spremljate preko FB ntc slovenija

VABIMO VAS NA BREZPLAČNO PREDSTAVITVENO DELAVNICO

Delavnica je namenjena otrokom od 5. do 12. leta starosti.

KDAJ? SOBOTA, 31. 8. 2019 OB 10.00

KJE? Prostori vrtca ČEŠMIN

Obvezna je prijava: ntc.domzale@gmail.com

V začetku septembra bomo v Domžalah gostili tudi avtorja programa dr. Ranka Rajovića, ki bo na predavanju za starše predstavil najnovejša dognanja na področju razvoja učnih potencialov otrok. Za njegova predavanja je po Evropi ogromno zanimanje zato smo še toliko bolj veseli, da ga bodo imeli možnost poslušati tudi starši domžalskih otrok.

Predavanje bo brezplačno in ste nanj vljudno vabljeni.

PREDAVANJE AVTORJA PROGRAMA, DR. RANKA RAJOVIĆA,

BO V TOREK, 10. 9. 2019, OB 19. URI

v predavalnici KNJIŽNICE DOMŽALE

(Cesta talcev 4, Domžale)

Zaradi omejenega števila brezplačnih vstopnic je prijava obvezna.

Vstopnice prevzamete s prijavo na e-naslov: ntc.domzale@gmail.com

Dr. Rajović bo na predavanju bo govoril o miselnem razvoju otrok, o tem kaj narediti, da se bo potencial, ki ga ima otrok lahko čim bolj razvil, o posledicah modernih napak staršev, kako jih preprečiti, kako naučiti otroke, so samostojni, samozavestni, vztrajni, ustvarjalni, kako jih naučiti, da razmišljajo in kako naj bo učenje igra in ne mučenje.

Naročnik oglasa: NTC center Domžale

Komentarji uporabnikov
Tagi