Zimska pravljična dežela: Z ivjem odeta januarska jutra ob Kamniški Bistrici

Meglo v teh dneh zjutraj spremlja tudi močno ivje. Ivje je padavina v trdnem stanju, ki se pojavlja na zemeljski površini in predmetih na njej. Pri temperaturi rosišča pod 0 °C preide voda neposredno iz plinastega v trdno stanje in se izloča v obliki tankih ledenih kristalov. Lahko pa se najprej pojavi rosa, ki nato zaradi temperature pod 0 °C preide v trdno stanje. Ivje se pojavlja v obliki drobnih iglic pri meglenem in hladnem vremenu, kot ga imamo te dni. Razlika med ivjem in slano je v tem, da slana nastaja v hladnih urah, najpogosteje ponoči in zjutraj pri jasnem vremenu; ivje pa nastaja pri oblačnem, meglenem in hladnem vremenu podnevi in ponoči.

V začetku januarja 2020 so bile vremenske razmere v splošnem ugodne za nizke jutranje temperature zraka, s tem pa se je ob pomoči rahlega vetra ustvarila čarobna pokrajina, ki so je bili deležni samo zgodnejši sprehajalci ob reki Kamniški Bistrici, saj je v dopoldanskem času sonce prehitro »izničilo« to pravljičnost.

Na poti ob Kamniški Bistrici sem v zgodnjem jutranjem hladu zimskega dne opazoval prebujanje dneva. S svežim ivjem odeta drevesa so ustvarila čudovite podobe zimske narave. Pot ob Kamniški Bistrici je bila prijetna in zanimiva, saj sem lahko občudoval naravo, ki je bila odeta v vse vrste barv, od snežno belih z ivjem pobarvanih dreves, do zelenih ivnatih trat in modrega neba, ki se je zaziralo skozi meglo. Tako je narava okrasila samo sebe, žal pa je svoje okrasje prehitro tudi pospravila za seboj, za kar so »krivi« sončni žarki, ki so prebili jutranjo meglo.

Zanimiva je bila tudi gladina reke Kamniške Bistrice, v kateri se je videlo sožitje starega in novega. Tako sem ravno naletel na čapljo, ki si je za jutranji obrok privoščila lepo veliko ribo. Na srečo sem jo še ravno pravi trenutek uspel ujeti v objektiv kamere. Race so se veselo igrale in čofotale po vodi, saj je sonce že dodobra stopilo meglo in postajalo je čedalje bolj toplo. Nekaj velikih žagaric pa se je za kratek čas nastavilo objektivu, zatem pa hitro odletele naprej. Ptice, ki so ostale na prezimovanju pri nas, pa so veselo brskale za zrnjem zrelih trat.

Če hočete doživeti pravljično deželo ob zimski Kamniški Bistrici, se je potrebno podati na pot, ko se naredi dan in malo pred prvimi sončnimi žarki. Ob opazovanju vodnih ptic bo čas prehitro minil. Boste pa v trenutku, preden bo sonce posvetilo skozi meglo, vstopili v res čudovito zimsko pravljično deželo.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi