Združujemo generacije ob branju

V letu 2018 – evropskem letu kulturne dediščine – bomo pogosteje posegali po knjigah, ki predstavljajo slovensko kulturno dediščino. Spoznavanje Slovenije, njene zgodovine, literature … je lahko zanimivo branje tako mladim kot odraslim; skupaj lahko premislimo tudi tiste odločilne trenutke, “nove začetke”, ki so zaznamovali slovensko zgodovino. V svet knjig je obiskovalce Bralnic pod slamniki tokrat popeljala strokovnjakinja za mladinsko književnost mag. Tilka Jamnik.

V soorganizaciji Založbe MIŠ in Knjižnice Domžale so v sredo, 28. februarja 2018, potekale Bralnice pod slamniki, na kateri so predstavili knjige za leto 2018, ki bi naj združevale generacije ob branju. Predstavitev je bila namenjena predvsem starejši generaciji z željo, da bi s to tematiko motivirali za branje knjig tudi svoje vnuke, pravnuke … Vseslovenski mladinski literarni festival “Bralnice pod Slamniki”, ki je običajno potekal v majskih dneh, se je letos začel že prej. Večina prireditev je potekala od 31. januarja do 10. februarja. Pobudnica festivala Miš Založba je skupaj s Knjižnico Domžale prvi tovrstni festival v Sloveniji zastavila leta 2011, že naslednje leto se je pridružila tudi Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin. Festival je z leti pridobival soorganizatorje, število prireditev in sodelujočih je iz leta v leto naraščalo in preraslo v vseslovensko festivalsko dogajanje. K sodelovanju vabijo otroke v vrtcih, učence osnovnih in dijake srednjih šol ter njihove vzgojitelje in mentorje. Namen festivala je spodbujanje otrok in mladih k branju kvalitetnih otroških in mladinskih del, predvsem takšnih, ki govorijo o razumevanju in sprejemanju drugačnosti, obenem pa mlade bralce nagovarjajo k različnim oblikam poustvarjanja. Vsako leto festival poteka pod določenim sloganom ali skupno temo, letošnja tema so »novi začetki«. Na odprtju Bralnic pod Slamniki v KD Franca Bernika Domžale je bil letos gost pisatelj Toon Tellegen, kjer je na srečanjih z mladimi bralci govoril o svojih knjigah, ne glede na to, kje so izšle. Če že umeščamo njegov obisk ob izid knjig, torej velja omeniti vse zadnje tri: Kitov vrt, Čriček in temačni občutek ter Sredi noči. Vsaka od njih je izjemna. Pomembno je tisto, kar prinašajo mladim bralcem.

Irena Miš Svoljšak, direktorica Založbe Miš.

V uvodu srečanja je zbrane pozdravila Irena Miš Svoljšak, direktorica Založbe Miš ter jim zaželela čim bolj plodno leto v branju z otroci in vnuki ter pravnuki. Ob koncu pa je zbranim podarila knjigo. V nadaljevanju pa je besedo prevzela mag. Tilka Jamnik, prof. francoščine in primerjalne književnosti, magistra bibliotekarstva, strokovnjakinja na področju mladinske književnosti in branja, čez 20 let je delala v Pionirski – centru za mladinsko književnost in knjižničarstvo, kjer še vedno sodeluje pri Priročniku za branje kakovostnih mladinskih knjig. Je predsednica slovenske sekcije IBBY, podpredsednica Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS, mdr. izvaja bralne delavnice za vse starostne skupine otrok in za spodbujanje družinskega branja. Redno obiskuje mednarodni sejem otroških knjig v Bologni in je strokovna sodelavka pri pripravi razstave Bologna po Bologni (s Knjigarno Konzorcij). Aktivno (z referati) sodeluje na mednarodnih konferencah o branju (IRA) in kongresih Mednarodne zveze za mladinsko književnost (IBBY).

Mag. Tilka Jamnik je na srečanju predstavila seznam knjig za otroke, vzgojitelje in starše, pomočnike vzgojiteljev, mladinske knjižničarje. Ravno starši in zgoraj omenjeni so nenadomestljivi pri bralni vzgoji svojih otrok, družinsko branje je zibelka branja, otrokom je to osnova za kasnejše uspešno branja … Starši in tudi stari starši z branjem otroke uvajajo v svet knjig, hkrati pa se ob branju tkejo tople medsebojne čustvene vezi. Branje otrokom je dragoceno tako za otroke kot starše!

mag. Tilka Jamnik.

Starši se velikokrat sprašujejo kako izbrati primerno knjigo, kako ločiti zrnje od plevela v poplavi knjig, ki jih ponuja naše tržišče. Najlažje jim bo, če za svet vprašajo mladinske knjižničarje v splošnih knjižnicah. Naj si ogledajo priporočene knjige v knjižnici tudi pred nakupom v knjigarni. V nekaterih knjigarnah so tudi prodajalci odlični svetovalci, res jim ne gre le za to, da prodajo knjige, ne glede na njihovo kakovost. Dobrodošla so tudi priporočila v »knjižnih kotičkih« raznih otroških oziroma družinskih revij. Nekateri vrtci in večina knjižnic občasno organizirajo predavanja, kakršno je bilo danes v Knjižnici Domžale, kjer strokovnjak – knjižničar predstavi kakovostne knjige.

In kako otroka očarati, da bo rad prisluhnil in postal zahteven bralec? Samo z branjem otrokovi starosti primernih knjig! Toda branje majhnemu otroku ni le branje, je bolj pripovedovanje ob ilustracijah, razlaganje neznanih besed, pogovor o prebranem, vključevanje otrokovih lastnih izkušenj, raznih ob bralnih dejavnostih, kot so risanje, gibanje, igranje z lutkami oz. igračami … in ne nazadnje tudi ljubkovanje. Saj veste, kako to gre: otrok in knjiga v naročju starša, dedka ali babice, pa še kakšna najljubša otrokova igrača, ki bi tudi rada poslušala pravljico in gledala slikanico. Pomembno je tudi, da starši sami berejo otroku, saj ni boljšega zgleda in spodbude, kot sta mama in očka, ki bereta.

Knjige za leto 2018, ki bi naj združevale generacije ob branju.

Danes veliko staršev meni, da je vzgoja za današnji čas težka. Strokovnjaki s področja branja nam svetujejo, kakšno popotnico za življenje je najpomembneje dati otroku. Ljubite svoje otroke in se čim več ukvarjajte z njimi! Dajajte prednost otrokom pred drugimi rečmi oz. vse počnite skupaj z njimi, kolikor je le mogoče. Veselite se življenja in svojih otrok, sproščeno jim posredujte vse, kar imate sami radi in bodite pozitivno naravnani in potem zakaj bi naj bila vzgoja za današnji čas težka, če se držite tega.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi