Zdravilne moči na 2. Zeliščarskem festivalu v osrčju Slovenije

Čarobno, razigrano, ustvarjalno in okusno je bilo na 2. tradicionalnem zeliščarskem festivalu, ki je potekal drugo junijsko soboto v zemljepisnem središču Slovenije Geoss v Spodnji Slivni pri Vačah. Poleg dišečih doživetij za zdrava spoznanja je okrogla miza O podjetništvu v zeliščarstvu odprla pomembne tematike, ki se jih zaveda tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec.

»Čas je, da prepoznamo prednosti neokrnjene narave, sonaravnega načina kmetovanja, rodovitne prsti, napredne tehnologije in znanja. Ves potencial Slovenije in njenih izjemnih pogojev za razvoj butičnega kmetijstva lahko razvijamo s sodelovanjem, nenehnim učenjem, trdim delom, povezovanjem in pravim marketinškim pristopom,« je zbranim dejala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec. Na okrogli mizi so se ji pridružili podjetni zeliščarji mag. Tatjana Buzeti, lastnica kmetije Vidov brejg z Goričkega, direktor Kozmetike Renčelj Gregor Renčelj ter lastnica blagovne znamke Hiša Zelišč in Dežele doživetij iz Idrije Lara Lapajne Golob.

Ministrica dr. Aleksandra Pivec se je sprehodila po stojnicah in okušala domače dobrote.

Delavnice oblikovanja z glino, izdelave naravnih mil za vsakdanjo rabo, izdelave žlikrofov, peke zeliščnih dobrot in pice z drožmi ter predavanja o ljudskem zdravilstvu, tradicionalnih ekoloških znanjih, razvoju vrta zdravilnih in aromatičnih rastlin so na vročo sončno soboto v osrčje Slovenije, natančneje v vas Slivno, privabila številne poznavalce in ljubitelje zelišč. Namen 2. tradicionalnega Zeliščarskega festivala je postati eden izmed pomembnejših načinov spodbujanja prebivalcev k ohranjanju tradicionalnih ljudskih modrosti in podjetnosti na tem področju.

Glasbeni utrip v cvetoči naravi

Poleg celodnevne zeliščne tržnice je dogodek popestrila tudi pevka Ditka skupaj z učenci glasbene šole Kokalj. Obiskovalci so imeli ves dan možnost, da so si ogledali in poskusili različne izdelke na stojnicah. Med drugim bezgov sladoled, domače pecivo, med, zeliščne soli, mešanice za čaje, tinkture ali se polepšali z ročnim nakitom ali lesenim glavnikom oziroma katerim drugim ročnim izdelkom iz lesa.

Petra Jančar se je predstavila z unikatnim nakitom.

»Všeč mi je, da sem se odločila za predstavitev svojih izdelkov na 2. zeliščarskem festivalu. Zdi se mi zelo dobrodošlo tovrstno povezovanje, ko spoznaš tudi druge ustvarjalce in « je dejala oblikovalka in ustvarjalka unikatnega nakita Petra Jančar, ki se je predstavila tudi z lično oblikovanimi sivkinimi šopki.

Ohranjanje in spodbujanje prenosa zeliščarske dediščine

»V izvedbo in pri pripravah na dogodek je bilo vloženega veliko truda. Vsi razstavljavci, zeliščarji, rokodelci so zelo zadovoljni in presenečeni nad to srčno energijo, ki prevladuje v tem kraju. Obenem je današnji dan pokazal, da je še veliko prostora za razvoj zeliščarske dejavnosti,« je svoje vtise strnila Aleksandra Gradišek, direktorica Zadruge Jarina.

Obiskovalci so se lahko posladkali z domačim bezgovim sladoledom.

Festival je potekal v organizaciji Društva za razvoj Slivne, Zadruge Jarina in LAS Srce Slovenije oz. Lokalne akcijske skupine Srce Slovenije, ki je bila ustanovljena kot javno-zasebno partnerstvo in obsega območje šestih občin Dol pri Ljubljani, Kamnik, Litija, Lukovica, Moravče in Šmartno pri Litiji, z namenom podpore projektov, ki razvijajo podeželje.

»Gre za projekt ITP Zeliščarske dediščine, ki ga sofinancira Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014 – 2020,« še pojasnjuje Gradiškova.

Avtor: Lea Smrkolj, Foto: Lea Smrkolj, Sašo Radej

Komentarji uporabnikov
Tagi