Zima je čas, ko krepimo svoje zdravje

Zima je z obdobjem teme, daljših noči, mrzlih dni in umirjanja narave pravi čas, ko lahko največ naredimo za svoje zdravje. Narava nam ponuja idealne okoliščine in nas vabi, da več počivamo, se umirimo, sprostimo in obnavljamo svojo energijo. Tako postavimo trdne temelje za zdravje, dobro počutje in obilje energije, ki nas bodo spremljali celo leto.

Kot drevo, ki jeseni odvrže svoje listje in pozimi miruje. Na zunaj izgleda, kot da se nič ne dogaja, vendar se s to umiritvijo drevo obnavlja, zbira moč in energijo. Kopiči in razvija ves svoj potencial, da se spomladi lahko prebudi in začne z novo rastjo. Tako kot za ostalo naravo je zimski počitek primeren tudi za ljudi. Vendar je v sodobnem tempu, ki nas sili v popolnoma drugačen življenjski stil – v večno aktivnost, hitenje, stres, napetost – to velikokrat skorajda nepredstavljivo. V tem načinu življenja nimamo časa, da si odpočijemo, da si naberemo novih moči, da se obnovimo.

Ko se odločimo slediti naravi in njenemu ritmu, vemo, kako pomembno je, da se pozimi ustavimo in se za to ne obsojamo. Kako pravilno je, da potujemo z ritmom narave in se pozimi predamo večji temi in si privoščimo več počitka, sprostitve, umirjanja. Si vzamemo čas zase, da obnovimo svojo energijo.

Zima je čas elementa vode in notranji organi, ki spadajo v vodno družino, so ledvice in mehur. V to družino spadajo še naši spolni organi, kolena, gležnji, ušesa in področje spodnje veke. Ledvice so Jin organ in ljubijo toploto, ne marajo pa mraza. Toplota naše ledvice napolni in zato je pozimi tako zelo pomembno, da nam je toplo.

V ledvicah je shranjena življenjska energija, ki jo s pravilnim delovanjem ravno pozimi lahko najbolj obnovimo. Tako bomo postavili temelje za trdno zdravje in obilico energije za celo leto vnaprej!

10 nasvetov za obnovo življenjske energije pozimi:

 1. Privoščimo si dovolj počitka in kvalitetnega spanca.
  Namig: V posteljo odidemo do 22. ure in spimo v čisti temi, popolni tišini in brez motečih dejavnikov.
 2. V vsakdan vpeljemo meditacijo.
  Namig: Video posnetek Meditacije za prižig svetlobe v sebi si lahko pogledate na YouTube kanalu Društva Pot srca.
 3. Poglobljeno trebušno dihamo.
 4. Poskrbimo, da nam je toplo.
  Namig: Privoščimo si toplo kopel.
 5. Gojimo vrlini nežnosti in miru.
 6. Poslužujemo se moksanja.
 7. S toplimi dlanmi masiramo področje ledvic in se vanje smehljamo.
 8. Izvajamo zdravilni zvok za ledvice.
  Namig: Zdravilni zvok za ledvice si lahko pogledate na YouTube kanalu Društva Pot srca.
 9. Jemo toplo, kuhano hrano, najraje juhe in enolončnice. Pijemo toplo vodo in druge tople napitke.
  Namig: Med 17. in 19. uro, ko je po bioritemski uri čas ledvic, si pripravimo tonik za ledvice iz tople vode, limone in ščepca soli.
 10. Izvajamo nežno, zmerno, ne pretirano aktivno vadbo, ki nas bo umirila in sprostila.
  Namig 1: Nežna sproščujoča zimska vadba joge prek spleta za vas poteka v Društvu Pot srca (več informacij na www.potsrca.si).
  Namig 2: V spletni Šoli Belih tigric ženske pozimi s posebnimi praksami taoističnih mojstric negujemo žensko energijo in postavljamo temelje za trdno zdravje, več energije in dobro počutje (več informacij o šoli www.potsrca.si).

Več o krepitvi zdravja pozimi si lahko preberete v novem blogu na spletnih straneh www.potsrca.si ali si pogledate brezplačno spletno predavanje (na FB profilu Mojce Tavčar).

Želim vam čudovito zimo, umirjeno in sproščeno.

Vse dobro,

Mag. Mojca Tavčar
Društvo Pot srca
www.potsrca.si

****************************************************************************

Društvo Pot srca vabi na spletno jogo!

Dobrodošli na vadbi, kjer boste prisluhnili svojemu telesu, prebudili stik s sabo, svojim telesom, dušo in umom. Telo boste sprostili in napolnili s pozitivno energijo, dušo boste napolnili s svetlobo in ljubeznijo, svoj um pa boste nežno umirili in zbistrili.

SPLETNE VADBE:

 • Joga za dobro počutje – spletna vadba
 • Praksa za zdravje in dobro počutje – Free & Live
 • Šola Belih tigric – Prebuditev in nega ženske energije

DELAVNICE:

 • Pozimi krepimo svoje zdravje, poglobljeni triurni spletni seminar: Sreda, 16.12., 18.00-21.00 (SPLETNI SEMINAR)
 • Regenerativna joga z eteričnimi olji: Sobota, 16.1., 10.00 – 13.00

Vabljeni tako začetniki kot izkušeni!

Prijave in informacije: 041 821 401, drustvopotsrca@gmail.com, www.potsrca.si.

V primeru, da delavnic ne bo možno izvesti v živo, bodo izvedene prek spleta. Za tekoče informacije spremljajte spletno stran www.potsrca.si ali Facebook stran Društvo Pot srca ali pa se prijavite na naše e-novice.

 

Komentarji uporabnikov
Tagi