Zgodba o tem, kako smo osrečili gospo Ido

Maja iz Tosamine Bele štacunce pripoveduje

Gospa Ida je bila ženska poznih srednjih let. Morala jih je imeti biti blizu šestdeset, a jih je zelo dobro skrivala. V udobnih, precej športnih oblačilih je dajala vtis živahne, aktivne ženske, a njen obraz tega ni izražal. V našo Tosamino Belo štacunco je namreč vstopila zelo zadržano, na prvi pogled se je videlo, da ji je neprijetno. Z nekim nejasnim odporom se je premikala med policami, ničesar ni izbrala, kot da pravega izdelka ne najde, ni pa se obrnila in odšla. Malo dlje se je zadržala pred našo največjo in najdaljšo polico s higienskimi vložki, a tudi z nje ni nič pristalo v njeni košarici. Ker ni mogla skriti, da jo nekaj res hudo muči, sem jo previdno vprašala, če morda potrebuje nasvet.

Trajalo je kar dobrih pet minut, da sva od neprepričljivega »ne, ničesar ne potrebujem« pristali pri policah z vložki in predlogami za inkontinenco. Gospa Ida mi je počasi in previdno le potarnala, da ji težave povzroča občasno uhajanje urina. Dogajalo se ji je pri delu, če se je preveč naprezala in denimo dvignila zaboj zelenjave na vrtu. Ves čas jo je skrbelo pri telovadbi, tudi ko se je sproščeno zasmejala ali zakašljala, je vedela, da se ne bo dobro izteklo … Zaradi uhajanja urina se je zunaj doma počutila vse slabše, zato se je druženj in aktivnosti vedno teže udeleževala, bala se je celo, da se jim bo morala popolnoma odpovedati. Skrbel jo je vonj po urinu in trepetala je, da ga zaznavajo vsi okrog nje. Postajala je vse manj samozavestna, ves čas je nihala med strahom in sramom in ostajala doma.

(Foto: Freepik)

Da potrebuje ustrezno zaščito pred iztekanjem urina, je gospa ugotovila dokaj hitro, vendar si je do obiska pri nas pomagala z vložki za menstruacijo.

Ko sva v pogovoru prebili začetno zadrego, je želela izvedeti kar največ o sodobnih Tosaminih predlogah za inkontinenco. Ki imajo naslednje lastnosti in prednosti.

Sestava vložka: VIR SPECIAL

Izkazalo se je, da niti ni vedela, da obstajajo, niti zakaj in kako naj bi jih uporabljala. Tudi tega, da ni vseeno, če uporabi klasične higienske vložke namesto tistih, ki so narejeni posebej za vpijanje urina, ji ni še nihče razložil.

Po tistem se je gospa Ida pogosto in z veseljem vračala k nam v Belo štacunco na Vir.

Njena inkontinenca je v dveh letih iz lahke postala srednja in od občasnega uhajanja po kapljicah prešla v periodične drobne curke in šibke izlive urina. Toda ni bila več zaskrbljena in nesrečna, kot v začetni fazi svoje težave. Naučila se je, katere pripomočke mora izbrati, da njeno življenje poteka kar se da nemoteno, in spet neumorno telovadi, kolesari, aktivno se posveča vnukom in obiskuje gledališke predstave. Izdajanje vložkov za inkontinenco si je prav kmalu uredila preko naročilnice za medicinske pripomočke, ki jo je dobila pri zdravniku, in zato je tudi njeno finančno breme zaradi težav z uhajanjem postalo mnogo manjše.

Ali veste, da je Tosama pogodbeni dobavitelj ZZZS?

Te dni pa jo je razveselila še ena novost, ki smo jo uvedli v naši Beli štacunci na Viru: medicinske pripomočke smo pričeli dostavljati na dom! Gospa Ida nas odslej samo pokliče na številko 040 673 111 (med 07:30 in 15:30 uro) ali nam piše na e-naslov dostavanadom@tosama.si. Svoje pripomočke dobi v dveh dneh, še posebej v času epidemije pa je vesela, da ji ni treba zapuščati doma.

Naročnik oglasa: Tosama d.o.o.

 

Tagi