Zeleni in varčni nasveti Nataše Gliha

Kaj, ko bi namesto kemikalij za čiščenje uporabili preproste snovi, ki so poceni, učinkovite in varne? Nova knjiga "Zeleno in varčno", ki je izšla marca 2016, je popolna zbirka nasvetov za čist dom, denarni prihranek in čistejše okolje. V Knjižnici Domžale je v ponedeljek, 5. decembra 2016, potekal nadvse zanimiv, predvsem pa ekološko obarvan pogovor z Natašo Gliha, avtorico knjige Zeleno in varčno: Skrb za dom, ki prizanaša okolju, zdravju in denarnici. Pogovor, ki ga je vodila Cveta Zalokar, se je vrtel o številnih preizkušenih nasvetih, katere je avtorica našla pri naših babicah, za druge pa ji je narekovala zdrava pamet po preizkusih sama doma in nastala je odlična knjiga.

"Greš v trgovino in tam nakupiš goro stvari, potem pa podobno goro zmečeš v smeti in spustiš v vodo. Vprašala sem se, kje je logika, da kupujemo smeti?" Se je spraševala gostja večera. "Sledila so dolga leta poskusov, razmišljanj, iskanj, velikokrat sem se spraševala, kako se je teh stvari lotevala moja mama. Kako so takrat preživeli, danes pa ne moremo?" je dejala avtorica in dodala: "Najprej začneš pridelovati svojo hrano, potem začneš drugače gledaš na svet, tudi na reklame, ki ti perejo glavo in ki te premamijo, da kupiš stvari, ki jih ne potrebuješ. V reklamah je vse lepo in čisto, vsi so nasmejani in srečni, no, pa ni čisto tako."

Avtorica knjige, Nataša Gliha, je velika zagovornica življenja, ki se vrti v sozvočju z naravo: "Knjigo naj v roke vzamejo tisti, ki bi radi kaj spremenili na področju zdravja, ekologije in varčevanja ter potrebujejo kakšen nasvet o tem. V knjigi naj poiščejo, kar jim pride prav; nasvete lahko spremenijo in prilagodijo, da jim bodo pisani na kožo. Upam, da bodo bralci v knjigi našli marsikaj uporabnega. Naj jim sprememba na bolje uspe. Če kaj ne bo šlo, kot si bodo zamislili, pa naj poskusijo znova. Poleg zdravja, boljšega počutja, skrbi za okolje in denarnico je občutek, da si nekaj naredil sam, neprecenljiv. Ne verjamem, da bo knjiga povzročila revolucijo, če pa bo komu odprla vrata v nov svet, je njen namen dosežen."

V pogovoru z Natašo Gliha, ki nam je ponudila kopico nasvetov, kako lahko za čistočo doma poskrbite zeleno in varčno, spodbudila pa nas je tudi k izmenjavi izkušenj in dobre prakse, so sodelovali tudi obiskovalci z vprašanji o tem in onem, pa tudi z lastnimi izkušnjami so si delili ta prekrasen večer.

"Nekaj nasvetov se je nabralo s poskušanjem, brskanjem po starih knjigah na podstrehi, nekaj tudi z iskanjem po spletu. Znanje je tu, med nami, je del naše dediščine, le poiskati ga moramo. Večkrat pomislim na mamo, babico, tete, starejše ljudi, ki bodo marsikatero spoznanje odnesli s tega sveta. Škoda bi bilo, da se popolnoma izgubi. Ko začneš razmišljati o naravnih načinih čiščenja stanovanja ali drugačnem slogu življenja, se ti naenkrat odprejo nova vrata, srečuješ prave ljudi, od katerih se učiš in z njimi izmenjuješ izkušnje,« je dejala Nataša Gliha.

Nataša Gliha se je z rojstvom otrok in podrobnejšim spremljanjem svojega zdravstvenega stanja poglobila v bolj naravno, enostavno, manj agresivno, a še vedno učinkovito obliko čiščenja. Po mnogih letih poskusov in testiranj je napisala knjigo Zeleno in varčno in v njej strnila svoje ugotovitve in nasvete. Zakaj ne verjame reklamam in zakaj je soda tako pozabljena in vendarle tako dragocena? Pa kis, sol … Raztrgane najlonke, ki z suhim drgnjenjem po steklu ali ogledalu očistijo bolje kot katero koli čistilo za steklo in je seveda strupeno. Najlonke pa mečemo v smeti. In še veliko nasvetov smo slišali.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi