Zdrav duh v zdravem telesu z Društvom Šola zdravja

Gibanje je pomemben del našega življenja, če je to v dobri družbi, še toliko bolje. Eno največjih združenj za rekreacijo v Sloveniji je zagotovo Šola zdravja. Skupine so nadvse aktivne tudi v Domžalah, kjer se redno srečujejo, gibajo in uživajo v druženju. Ker v Zavodu za šport in rekreacijo Domžale hočejo vse spodbuditi k različnim dejavnostim, s katerimi bi občane in občanke pritegnili h gibanju in aktivnemu načinu življenja, so na novembrsko srečanje v Knjižnico Domžale, 13. novembra 2017, povabili Zdenko Katkič, predsednico Društva Šola zdravja, ki je obiskovalcem predavanja podelila praktične nasvete o gibanju, ohranjanju zdravja, preventivi in predstavila delovanje društva skozi resnične zgodbe.

Društvo Šola zdravja predstavlja eno najboljših praks na področju rekreacije v Sloveniji. Šola zdravja v tem mesecu praznuje 9. obletnico delovanja. Več kot 140 skupin, čez 3300 članov, od tega kar 5 skupin v Domžalah, danes po vsej Sloveniji vsako jutro redno telovadi. Zdenka Katkič, ki je tudi prejemnica bronastega priznanja Občine Domžale, je iz želje po aktivnemu udejstvovanju v Domžalah poskrbela, da se danes številni Slovenci in Slovenke redno gibajo.

Kako pomembno je gibanje v našem življenju, govorijo tudi podatki o umrljivosti, kjer je kot prvi razlog navedena depresija, osamljenost, drugi razlog so srčna in žilna obolenja, tretji rakava obolenja, že na četrtem mestu pa je premalo gibanja.

V Šoli zdravja je vadba brezplačna, vadbo pa vodijo prostovoljci. Članarina je 20 evrov na leto. Vsi starejši od 80 let pa plačajo članarino le enkrat, zatem so za naprej članarine oproščeni. Šola zdravja po besedah predsednice Zdenke Katkič ni samo za starejše, ampak naj bi združevala vse generacije, od mlajših do starejših. V nekaterih mestih se to že dogaja, da tudi mladi pridejo med dobro razpoložene in razgibane "oranževce", kot jim rečejo marsikje.

Predsednica Društva Šola zdravja Zdenka Katkič.

"Šola zdravja danes predstavlja revolucijo na področju gibanja. Kraji in mesta, kjer so prisotne skupine se prebujajo, tam spodbujamo dejavnost, vključujemo pa vse generacije", pravi Zdenka Katkič. Ciljajo pa na nove ciljne skupine občank in občanov. Poleg tega, da je vse več otrok s prekomerno težo, ugotavljajo, da so rizična skupina že tudi ženske od 25 do 40 let, mlade mamice, ki so podvržene sodobnemu načinu življenja.

»Tisti, ki niso bili prej aktivni, niso mogli dvigovati rok, delati počepov in podobno, se danes gibajo popolnoma drugače. Spremeni se njihov način gibanja, življenje postane kakovostno in zadovoljno,« pojasni predsednica društva Šola zdravja, s tem pa je povedala vse o njihovem poslanstvu.

"Zdrav duh v zdravem telesu, ne le fizično, tudi psihično si marsikateri opomore, prej ves zagrenjen, sedaj poln akcije, dobre volje …", pravi Zdenka Katkič. Prav vključevanje v vadbo s člani Šole zdravja, ki so vedno dobrovoljni in polni zdravja, so že rešili tudi kakšno življenje ljudem z depresijo in drugimi težavami.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi