Vas muči alergija na cvetni prah?

Naravni nasveti za boj proti alergiji na cvetni prah

Pomlad in poletje prinašata toplejše vreme in daljše dneve, vendar za mnoge ljudi tudi sezonske alergije na cvetni prah. Alergija na cvetni prah lahko povzroči kihanje, srbenje oči, zamašen nos in splošno slabo počutje. Medtem ko so antihistaminiki pogosto prva izbira pri lajšanju simptomov, obstajajo tudi naravni načini za preprečevanje in zmanjšanje težav, povezanih s cvetnim prahom.

Lokalni med

Uživanje lokalnega medu je priljubljena metoda za boj proti alergijam na cvetni prah. Teorija desenzibilacije pravi, da lahko uživanje medu, ki vsebuje majhne količine lokalnega cvetnega prahu, pomaga telesu razviti toleranco ter sčasoma zmanjšati alergijske simptome. Dodajte ga v jutranjo kavo ali čaj.

Kvercetin

Kvercetin je naravni flavonoid, ki ga najdemo v številnih živilih, kot so jabolka, čebula in zeleni čaj. Ima protivnetne in antihistaminske lastnosti, ki lahko pomagajo pri lajšanju alergijskih reakcij. Dopolnila s kvercetinom so na voljo v lekarnah in trgovinah z zdravo prehrano, lahko pa ga zaužijemo tudi s hrano.

Probiotiki

Zdrav črevesni mikrobiom lahko igra pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema. Probiotiki, ki jih najdemo v fermentiranih živilih, kot so jogurt, kefir, jabolčni kis, kislo zelje in kimči, lahko pomagajo pri krepitvi imunskega sistema in zmanjšanju simptomov sezonske težave s cvetnim prahom.

Higiena

Redno izpiranje nosu s fiziološko raztopino pomaga odstraniti cvetni prah in druge alergene iz nosnih poti. Nosne prhe ali neti posode so preprosti pripomočki, s katerimi si lahko učinkovito izperete nos ter tako zmanjšate zamašenost obnosnih votlin. Redno si umivajte roke in obraz. Če ste bili na sprehodu v naravi, se čimprej oprhajte, ko pridete domov, ter se preoblecite v sveža oblačila.

Zeliščni čaji

Nekateri zeliščni čaji imajo naravne protivnetne lastnosti. Zelo priporočljivo je uživati čaje iz koprive, kamilice, mete ter rožmarina, prav tako pomaga tudi pitje zelenega in belega čaja.

Redna košnja in zasaditev rastlin, ki jih oprašujejo opraševalci

Z redno košnjo travnikov bomo poskrbeli za razcvet manj cvetlic in posledično manj cvetnega prahu v naši okolici. Na vrtu zasadimo rastline, ki jih oprašujejo opraševalci (metulji, čebele, hrošči). Zasadimo magnolije, vrtnice, sivko, sadno drevje, jagodičevje ter začimbnice, izogibajmo pa se zasaditvi okrasnih trav ter ostalih rastlin, ki jih oprašuje veter (leska, breza, koruza, ipd.).

Posvet z zdravnikom

Če imate hude alergijske reakcije na cvetni prah, se posvetujte z zdravnikom. S pravilno kombinacijo naravnih metod in antihistaminov lahko občutno zmanjšate simptome alergije.

Avtor: Doris Bubnjič, Foto: unsplash.com

Tagi