Zakaj so Finci nori na savno in zakaj bi morali biti tudi vi?

Če ste kdaj slišali za Fince, ste verjetno že slišali, da so nori na savno. Ampak resnično nori. V deželi tisočerih jezer se nahaja tudi na tisoče savn. Statistika pravi, da je na vsakega Finca ena savna. Ja, prav ste prebrali! Savna je v tej nordijski deželi tako zakoreninjena, da bi si lahko mislil, da so se Finci rodili že z brisačo v roki. Toda zakaj je finska savna postala svetovno znana in zakaj je tako čudovito preživeti jesensko-zimski čas v teh vročih lesenih prostorih?

Savna kot finski način življenja

Finska savna je več kot le prostor za sprostitev – je svetinja. Že stoletja so Finci uporabljali savno ne le za higieno, ampak tudi kot prostor za rojstva, poslovna srečanja in celo sproščanje po lovu. V finski kulturi je savna kraj za premislek, mir, pa tudi za druženje. Ni čudno, da so Finci tako mirni in zen – ko enkrat na teden preživiš nekaj ur v vročini in hladu, te stres sploh ne more več doseči!

Kako savnanje vpliva na telo?

Zdaj pa k znanosti. Ko se usedeš v finsko savno, te vročina objame in tvoja telesna temperatura začne naraščati. Srčni utrip se poveča, žile se razširijo, kri se hitreje pretaka po telesu, kar povzroča izdatno potenje. Rezultat? Tvoje telo začne izločati strupe in odpadne snovi.

Vendar to še ni vse. Vročina iz savne sprošča mišice, lajša napetost in zmanjšuje bolečine v sklepih. To je še posebej blagodejno za tiste, ki trpijo zaradi artritisa ali kroničnih bolečin. Hkrati pa savna deluje tudi na duševno zdravje – redno potenje v savni zmanjšuje stres in izboljšuje razpoloženje.

Zakaj je jesensko-zimski čas idealen za obisk savne?

Zimska mračnost je resna stvar. Kratki dnevi in dolge noči prinašajo pomanjkanje energije, pogosto pa tudi depresijo, znano kot zimska otožnost. Tukaj pride na pomoč finska savna! Ko zunanji termometer pokaže temperaturo pod ničlo, ti lahko prijetna vročina savne zagotovi občutek toplega objema. Toplota ti vrne energijo, okrepi imunski sistem in izboljša cirkulacijo. Redna uporaba savne v hladnih mesecih pomaga preprečevati prehlade in druge sezonske bolezni. Poleg tega izmenično prehajanje iz vroče savne v hladen zrak ali celo ledeno vodo stimulira telo in spodbuja naravne mehanizme za obrambo pred virusi.

Vrtinčenje zraka – „Löyly“

Ena od najbolj znanih posebnosti finske savne je „löyly“ – vrtinčenje zraka, ki nastane, ko na vroče kamne poliješ vodo. Ta parni oblak je tisto, kar naredi finsko savno posebno. Ko voda izhlapi, vroč zrak zadene tvojo kožo in tvoj termostat v glavi takoj skoči za nekaj stopinj višje. Finci pravijo, da je „löyly“ duša savne – vsakokrat, ko poliješ vodo, savna zaživi. In seveda, bolj ko vrtinčiš zrak z brisačo ali ventilatorjem, večja je intenzivnost toplote.

Dišeče arome za piko na i

V finskih savnah so pogosto prisotne tudi dišeče arome. Olja evkaliptusa, bora ali brina ne dodajo samo prijetnega vonja, ampak imajo tudi terapevtske učinke. Evkaliptus čisti dihalne poti, bor pomirja živce, brin pa poživlja. Arome, ki jih dodaš vodi za „löyly“, imajo močan vpliv na počutje, saj preko dihalnih poti prehajajo v telo in krepijo sproščanje. Skratka, z nekaj kapljicami eteričnih olj lahko savno spremeniš v pravi wellness raj!

Brezplačni savna tretmaji v Termah Snovik!

Ste pripravljeni na pravo finsko savna izkušnjo? Privoščite si vročo sprostitev ob prijetnih zamahih savna mojstra in pustite, da omamne arome sprostijo vaše telo in duha.

Vabljeni vsak torek in četrtek na BREZPLAČNE savna tretmaje v butični svet savn Term Snovik!

18:15 – Vrtinčenje zraka v finski savni z uporabo različnih arom
19:15 – Vrtinčenje zraka v finski savni z uporabo različnih arom

Med tretmaji se uporabljajo naravne arome, ki blagodejno vplivajo na vaše počutje. Poleg tega boste za čas programa deležni svežega sadja, domačega zeliščnega čaja in termalne vode. In najboljše? Vse to je popolnoma brezplačno za vse obiskovalce bazenov z vključenim kopanjem in savno!

Kot poseben bonus prejmete piling gratis med programom, izven terminov pa ga lahko kupite na recepciji za simbolično ceno 1 € (mentolov ali gozdni sadeži).

Savna za vse!

Zdaj veste, zakaj so Finci nori na savno in zakaj bi morali biti tudi vi! Ni le čudovita izkušnja, ampak tudi blagodejna za telo in duha, še posebej v hladnih, temnih mesecih. Če še niste poskusil finske savne, vam priporočam, da jo čim prej preizkusite. Kdo ve, morda boste postali naslednji savna odvisnik, kot so Finci!

Avtor: Saša Obersnu; Foto: Terme Snovik – Kamnik d.o.o.

Tagi