Zakaj se pojavi bolečina v komolcu? Kako jo odpraviti?

Se vam je pojavila bolečina v komolcu, ki se poveča pri nalivanju kave, dvigu skodelice, rokovanju, zapenjanju nedrčka ali pasu na hlačah? Se bolečina širi po podlakti do zapestja? Je predel pri komolcu občutljiv in boleč na dotik?

Z bolečino v komolcu se enkrat v življenju sreča prav vsak, ki je pri delu ali v prostem času prisiljen k izvajanju ponavljajočih gibov zapestja, zaradi česar se na komolec izvaja prekomerna obremenitev.

Prekomerna obremenitev sčasoma povzroči degenerativne spremembe na tkivu. Spremeni se celularna aktivnost, nastajajo mikroskopske poškodbe, kolagenske niti se deorganizirajo in motorične funkcije ne delujejo več pravilno.

Zaradi degenerativnih sprememb prihaja do slabše prekrvavitve in manjše elastičnosti ter počasnejšega obnavljanja tkiv.

Simptomi so vidni v spremenjenih celicah tetiv in sami zgradbi teh, prisotna pa je tudi okvara senzorične ter motorične funkcije različnih stopenj.

V Kliniki za fizioterapijo in telesno pripravo Medicofit izvajamo aktivno fizioterapijo, kjer individualno obravnavamo vsakega pacienta in njegovo poškodbo. Vodimo ga akutne poškodbe do gibanja brez bolečin!

Celostno zdravljenje se prične z diagnostičnim pregledom in fizioterapijo, ki se nadaljuje v kineziološki del rehabilitacije in v preventivni kineziološki program.

Preko diagnostičnega pregleda pridobimo vpogled v specifične omejitve nastale poškodbe in specifik morebitnih drugih, predhodnih poškodb ter splošne psihofizične pripravljenosti poškodovanca, kar omogoča prilagojeno zdravljenje, ki praviloma traja med osmimi in dvanajstimi tedni.

Celostno zdravljenje bolečin v komolcu je dolgoročno učinkovitejše zaradi aktivnega fizioterapevtskega pristopa, izvajanja individualne obravnave, uporabe najsodobnejših pristopov zdravljenja in prilagoditve rehabilitacijskega programa vsakemu posamezniku.

Bolečina v komolcu: golf ali teniški komolec?

Komolec (lat. articulatio cubiti)

Komolčni sklep se nahaja nad nadlahtnico v nadlakti in podlahtnico ter koželjnico v podlakti, medtem ko sklepno ovojnico stabilizirajo obstranske vezi.

Gre za tečajast sklep, katerega naloga je premikanje roke proti in stran od telesa oziroma gibanje v vseh smereh upogiba ter iztega.

Gib upogiba (fleksija) v komolcu izvajajo dvoglava nadlahtna, brahialna in brahioradialna mišica medtem ko gib iztega (ekstenzija) izvaja troglava nadlahta mišice.

Epikondilitis je degenerativno stanje, ki ga v začetnem obdobju spodbudi akutno vnetje v tetivi mišice. Tkivo se ne zmore dovolj hitro samo obnavljati/regenerirati, kakor hitro se ga poškoduje (preobremenitev).

Mišično tkivo ima veliko večjo sposobnost prilagajanja, kakor jo imajo kite, ki so poškodbam izpostavljene, kadar niso deležne zadostne regeneracije.

Takrat se tkivo vname, poškodovanca pa pestijo hude bolečine, ki jih spremljata oteklina in pritisk na živec.

Teniški komolec

Teniški komolec se pojavi na zunanji strani komolca, kjer je pripenjališče tetive mišic iztegovalk zapestja (ekscentričnih mišic).

Nastane kot posledica preobremenitve mišic iztegovalk in je značilen za aktivno populacijo, staro med 30 in 50 let.

Mišično-skeletno obolenje se veže na odrasle, soočene z iztegovanjem zapestja bodisi pri poklicni dejavnosti bodisi pri domačih opravilih, prostočasnih aktivnostih ali športu.

Simptomi se le redko pojavijo na obeh rokah (20 %), znajo pa vztrajati tudi dlje od enega leta.

Kažejo se v obliki bolečine, ki je prisotna tako čez dan kot ponoči in je

  • posledica preobremenjenosti,
  • rokovanja s težkimi predmeti,
  • ponavljajočih gibov v trajanju dlje kakor dve uri dnevno,
  • napak v trenažnem procesu športnika,
  • nepravilnih tehnik pri izvajanju gibov,
  • slabe cirkulacije,
  • staranja,
  • mišičnih deficitov,
  • pa tudi psiholoških dejavnikov (premočno stiskanje orodja, nenadzorovano gibanje, nepozornost) in
  • kompenzacije mehanizmov zaradi slabše gibljivosti sosednjih sklepov (rama, zapestje, hrbtenica).

Poškodba zahteva klinični pregled in oceno sosednjih sklepov, palpacijo prizadetega področja, opravimo meritve mišične aktivnosti in gibljivosti, pregled kinetične verige ter druga testiranja, na osnovi katerih se odredi rehabilitacija.

Golf komolec

Čeprav je pojavnost golf komolca manjša kot pojavnost teniškega komolca, je pri obeh nujno potrebna nevrološka ocena motorike ter senzorike, ki se izvede med uvodnim diagnostičnim pregledom.

Bolečina golf komolca seva od komolca navzdol proti zapestju in jo nemalokrat dopolnjuje oteklina, težava pa je značilna za notranjo stran.

Med aktivnostjo se stanje poslabša, posebej, če gre za rotiranje, metanje ali prijemanje predmetov, in obratno, izboljša med mirovanjem.

Poškodba se pojavi na dominantni roki pri odrasli populaciji srednjih let, k čemer veliko prispevajo kajenje, diabetes ter ponavljajoča upogibanja zapestja.

Značilna je za golfiste, teniške igralce, kegljače, plezalce, dvigovalce uteži, lokostrelce in glasbenike.

Diagnostika in zdravljenje golf ter teniškega komolca

Začetek vsakega fizioterapevtskega zdravljenja se prične z uvodnim diagnostičnim pregledom, kjer fizioterapevt diagnostik preko anamneze in kliničnega pregleda pridobi ključne podatke o vzroku nastanka poškodbe, omejitev in sposobnosti posameznika.

Ali ste vedeli, da je kar 50 % posameznikov, ki ima golf ali teniški komolec asimptomatskih (ne čutijo simtomov)?

Ali ste vedeli, da kar 90% avtomehanikov enkrat v življenju razvije teniški komolec?

Za dodatno potrditev diagnoze in izključitev morebitnih drugih poškodb se priporoča izvesti ultrasonografsko preiskavo in magnetno resonanco.

Prav zato je vsakršno zdravljenje treba prilagoditi posamezniku, kar je v kliniki Medicofit ustaljena praksa, saj vsak rehabilitacijski proces pripravimo na temelju temeljitega diagnostičnega pregleda.

Celostno zdravljenje, ki je primarno usmerjeno v odpravo vzroka nastanka bolezni, kakor v odpravo omejitev (simptomov), ki jih je bolezen prinesla.

FIZIOTERAPEVTSKO ZDRAVLJENJE

Akutno fizioterapevtsko zdravljenje zajema specialno protivnetno in protibolečinsko terapijo, modifikacijo aktivnosti (zmanjšanje izvajanja gibov, ki povzročajo bolečino), manualno terapijo (prečno frikcijo, terapijo prožilnih točk) in specialno terapevtsko vadbo (ekscentrično/koncentrično kineziološko vadbo).

Pri kontroli simptomov (zmanjšanju bolečine, zmanjšanju otekline in vnetja) se uporabljajo najsodobnejše naprave (TECAR terapija, SUMMUS LASER terapija, terapija z globinskimi udarnimi valovi in električne HiTOP stimulacije).

Učinkovito zmanjšanje bolečine je temelj povečanja funkcionalnosti zapestja med fizioterapevtskim zdravljenjem!

KINEZIOTERAPEVTSKA FAZA ZDRAVLJENJA

V kliniki Medicofit temelji dolgoročna učinkovitost zdravljenja na sodelovanju strokovnjakov fizioterapije in kineziologije.

Dolgoročno uspešnost zdravljenja teniškega in golf komolca je v izvajanju individualno prilagojene kinezioterapije, kjer se izvaja ciljna vadba za mišično vzdržljivost ekstenzorjev/fleksorjev zapestja (iztegovalk in upogibalk) in v specialni terapevtski vadbi za krepitev moči pronacije ter supinacije zapestja (dlan obrnjena proti stropu, dlan obrnjena proti tlom).

Specialni kineziološki program je usmerjen k vzpostavitvi mišičnega ravnovesja med fleksorjim in ekstenzorskim mehanizmom zapestja ter okrepitvi rotatorne manšete (mišic) ramena. Ključnega pomena je zagotoviti razvoj proksimalne stabilnosti v ramenu in lopatici.

Pravočasno fizioterapevtsko zdravljenje preprečuje razvoj kroničnih bolečin in omogoča normalno funkcijsko uporabo roke!

Strokovnjaki v kliniki Medicofit verjamejo v celostno zdravljenje zato vsakega vodijo preko diagnostičnega pregleda do kineziologa, ki posameznika pripravi do odlične telesne pripravljenosti.

Vodijo vas od akutne poškodbe do svobodnega gibanja brez bolečin!

Naročite se na diagnostični pregled v kliniki Medicofit in se ponovno gibajte brez bolečin!

VAŠA POT DO NOVEGA ŽIVLJENJA.

Naročnik oglasa: Medicofit d.o.o.

 

Tagi