Zakaj ostanki hrane in drugi odpadki ne sodijo v kanalizacijo

Tudi vas kdaj zamika, da bi hrano, ki ostane pri kosilu, odvrgli v straniščno školjko? Tega raje ne počnite, razen, če ste ljubitelj glodavcev, kot so na primer podgane, neprijetne vonjave pa vas niti najmanj ne motijo.

Organski odpadki, ki končajo v kanalizaciji, so namreč vaba in hranilo za glodavce, predvsem podgane. Več kot je hrane v kanalizaciji, hitreje se razmnožujejo in si v predelih, kjer ni vode, uredijo udobno bivališče.

Poleg tega ostanki hrane v kanalizaciji večajo obremenitev odpadne vode in povečujejo količino usedlin, ki pospešujejo gnitje v kanalu in s tem povzročajo neprijetne vonjave. Prav tako v kanalizacijo ne sodijo ostanki maščob, saj se le-te prilepijo na steno kanalizacijske cevi, preseki cevi se zmanjšajo in zato se odtok lahko zamaši.

Ostanki zdravil sodijo med nevarne odpadke
In ne v odtok. Ker so zdravila in drugi nevarni odpadki (topila, barve, laki…) težko razgradljivi, povzročajo motnje ali celo prekinitve delovanja biološkega dela čistilne naprave, poleg tega pa se ne razgradijo v celoti. Tako škodljive snovi končajo v naravi in obremenjujejo naše okolje.

Trdi odpadki in krpe pogosto razlog za okvaro črpalk
V črpališčih, ki skrbijo za to, da odpadna voda odteka proti čistilni napravi, se pogosto pojavijo zamašitve. Vzrok je vedno isti – neustrezne odplake v kanalizaciji. V rotor črpalke se na primer zapletejo krpe, vlažilni robčki, včasih tudi kakšni večji kosi, zato se črpalka zamaši in posledično ne deluje več.

Vlažilni robčki ne sodijo v stranišče, ampak v zabojnik za mešane komunalne odpadke.

Nujno je redno nadzorovanje in čiščenje kanalizacije
Čiščenje javne kanalizacije se izvaja redno, približno vsakih pet let oziroma po potrebi, saj je pomembno, da je v njej čim manj usedlin in da čim hitreje odkrijemo morebitne spremembe in poškodbe ter s tem tudi zmanjšujemo letno število intervencij. Tudi interno kanalizacijo je potrebno redno nadzorovati in čistiti, predvsem pa mora vsak izmed nas paziti, da vanjo ne odmetavamo stvari, ki tja ne sodijo.

Krpe, vlažilni robčki in podobni odpadki, ki v vodi ne razpadejo, lahko povzročijo okvaro črpalk.

Tagi