Zakaj nas ponoči med spanjem grabijo krči v nogah

Če ste že doživeli nenadno bolečino v nogah, ki vas je prebudila iz spanca, niste edini – skoraj 60 % odraslih je že. Obstaja pa več teorij o tem, zakaj se pojavijo krči ter kako jih preprečiti in omiliti.
.

Nekateri raziskovalci menijo, da je za krče kriv naš sodobni način življenja. Naši predniki so veliko časa preživeli v gibanju in v počepu, položaju, ki razteza noge in druge mišice, medtem ko sodobno življenje to potrebo v veliki meri odpravlja. Obstajajo tudi dokazi, da naš pretežno sedeči način življenja skrajša mišice in kite, kar lahko privede do krčev.

Spanje v nerodnem položaju je še en dejavnik. Med spanjem na trebuhu je naša noga pogosto raztegnjena, in ko je stopalo dolgo v tem položaju, lahko že majhni gibi povzročijo krč. Poskrbite, da bodo vaše noge med spanjem v nevtralnem položaju, da bi se izognili mišičnim krčem.

Naporna vadba je že dolgo povezana z mišičnimi krči. Preobremenitev in utrujenost mišic lahko sprožita lokalne mišične krče, kar se dogaja celo med profesionalnimi športniki. Čeprav lahko hidracija pomaga, ni uveljavljene metode za preprečevanje takšnih krčev.

Pomanjkanje hranil, kot so kalcij, magnezij in kalij, igra pomembno vlogo pri mišičnih krčih. Vsak od teh elektrolitov pomaga vzdrževati ravnovesje tekočine v krvi in ​​mišicah, vendar neravnovesje lahko povzroči krče. Na tem področju so bile študije nedosledne, zato bi bile potrebne dodatne raziskave.

Ljudje, ki veliko časa stojijo, imajo večje tveganje za krče kot tisti, ki sedijo. Ko ste na nogah, vendar niste v gibanju, kri in voda tečeta v spodnji del telesa, kar lahko privede do krčev v nogah.

Diuretiki in zdravila proti astmi lahko povečajo tveganje za nočne krče. Možno je, da ta zdravila stimulirajo nevrone in receptorje, ki spodbujajo krče.

Nosečnost je povezana s pogostejšimi krči zaradi povečanja telesne mase in spremenjene cirkulacije. Poleg tega so s krči v nogah povezani tudi zdravstveni pogoji, kot so sladkorna bolezen, hipertenzija, artritis, nevrološke bolezni in depresija.

Razumevanje teh dejavnikov lahko pomaga pri iskanju učinkovitih načinov za preprečevanje in lajšanje nočnih krčev v nogah.

Ines Pušnik

Tagi