Zakaj je hiperbarična kisikova komora tako priljubljena med športniki

Hitrejša regeneracija in optimalna športna zmogljivost s pomočjo kisika

Dobri rezultati, hitra regeneracija in optimalna športna forma – to so ključni elementi, ki jih vsak športnik želi doseči. Športniki se nenehno soočajo z izzivi, ki segajo od intenzivnih treningov do poškodb, ki lahko vplivajo na njihovo uspešnost in hitrost okrevanja. V svetu športa se vzbuja vedno večja pozornost do hiperbarične kisikove terapije (ang. Hyperbaric Oxygen Therapy, skraj. HBOT), ki obeta do 70% hitrejšo regeneracijo in izboljšanje športne zmogljivosti. Pogovarjali smo se s Sofio Kokot certificirano operaterko za hiperbarično kisikovo terapijo v Oxygen Centru v Domžalah, katera nam je z razkrila, kako ta terapija postavlja nove standarde v športni regeneraciji in pripravi, ter omogoča športnikom, da dosežejo svoje vrhunske rezultate brez ovir.

Ali lahko hiperbarična kisikova terapija pomaga pri hitrejši regeneraciji mišic in zmanjšanju časa okrevanja po intenzivnih treningih ali poškodbah ter kakšne so izkušnje vaših strank na tem področju?

Hiperbarična kisikova terapija je izjemno vznemirljivo področje, zlasti za športnike, saj ogromno pripomore k regeneraciji mišic in pospeševanju okrevanja po intenzivnih treningih ali poškodbah. Med terapijo vdihavamo skoraj 100% kisik pod visokim tlakom, kar omogoča, da kisik doseže tudi najmanj prekrvavljena tkiva in celice v telesu. To pa ima izjemne učinke na proces celjenja in regeneracije.

Kateri so glavni športni izzivi, pri katerih se lahko kisikova terapija izkaže za še posebej učinkovito in kako naj bi športniki vključili terapijo v svoj redni trening?

Športniki se pogosto srečujejo z izzivi, kot so preobremenitve mišic, poškodbe ali izčrpanost zaradi intenzivnih treningov in tekmovanj. Vsak športnik si ob poškodbi želi čim hitrejšo vrnitev v rutino treningov s ciljem po doseganju najboljših rezultatov in premikanja lastnih mej. To pa je mogoče le, če poškodbo dokončno saniramo v najkrajšem možnem času. 

S povečanjem koncentracije kisika v telesu, se pospeši regeneracija poškodovanih tkiv, zmanjšajo se vnetja in bolečine ter poveča vzdržljivost. To omogoča športnikom, da se hitreje vrnejo na treninge in tekmovanja ter dosežejo najboljše rezultate. Najlažje je terapije umestiti v urnik, tako kot je na urniku masaža ali fizioterapija. Ne samo ob poškodbah ampak tudi za preventivo pred poškodbami in hitrejšo regeneracijo po napornih treningih ali tekmah. 

Ali obstajajo posebne športne discipline ali stopnje telesne aktivnosti, pri katerih je učinkovitost kisikove terapije bolj izrazita in ali so rezultati terapije odvisni od individualnih značilnosti posameznika?

HBOT poleg svoje učinkovitosti pri športih z visoko stopnjo vzdržljivosti in intenzivnosti, prinaša številne koristi tudi za druge športne discipline, ki zahtevajo veliko stopnjo osredotočenosti. Medtem ko se pogosto poudarja njegova učinkovitost pri športih, kot so tek, plavanje, kolesarjenje, judo, nogomet in smučanje, je pomembno razumeti, da HBOT koristi zelo širokemu spektru športnikov.

 

 

Kako bi ocenili dolgoročne učinke redne uporabe kisikove terapije na športne rezultate in splošno zdravje športnikov ter ali obstajajo kakšna tveganja ali omejitve, ki jih je treba upoštevati pri uporabi te terapije v športnem kontekstu?

Raziskave so pokazale, da povišana raven kisika v telesu, dosežena s HBOT, lahko pripomore k izboljšanju VO2max (maksimalna količina kisika, ki jo telo lahko porabi med vadbo) in povečanju vzdržljivosti. To je ključno za športnike, kjer je izboljšanje aerobne zmogljivosti ključnega pomena za doseganje boljših rezultatov.

Poleg tega pa je treba omeniti tudi koristi HBOT za kognitivne funkcije. S povečano dostavo kisika v možgane lahko terapija izboljša koncentracijo, pozornost in kognitivne sposobnosti. To je izjemno pomembno za športnike, saj lahko boljši fokus pripomore k boljši izvedbi v ključnih trenutkih tekmovanja.

Dolgoročna redna uporaba HBOT lahko prinese številne pozitivne učinke za športnike. Poleg izboljšanja športnih rezultatov lahko terapija tudi izboljša splošno zdravje in počutje ter zmanjša tveganje za poškodbe. Seveda pa je pomembno upoštevati individualne potrebe in omejitve ter se posvetovati s strokovnjakom glede najboljšega načrta terapije. 

Ali imate kakšne konkretne primere uspešne uporabe kisikove terapije pri športnikih, ki so dosegli opazne izboljšave v svojih športnih dosežkih ali okrevanju po poškodbah?

Obstaja veliko primerov uspešne uporabe HBOT pri športnikih, ki so dosegli izjemne izboljšave v svojih športnih dosežkih in okrevanju po poškodbah. Tak primer je športnik, ki nas je obiskal pred in po operaciji križne vezi. Ob rednih fizioterapijah in izvajanju vaj je naš center za hiperbarično kisikovo terapijo obiskoval 4x tedensko (2 tedna) in se je na treninge vrnil nepričakovano hitreje, kot je napovedal njegov zdravnik. 

Športniki nas pogosto obiščejo tudi pred tekmami za tako imenovan »performance boost«. Telo napolnijo s kisikom z namenom, da preprečijo poškodbe, regenerirajo mišice in povečajo vdržljivost ter s tem maksimalno izkoristijo učinke kisika. 

V Oxygen Centru bi si želeli, da bi bilo vedno več takih športnikov, ki bi razumeli učinke hiperbarične kisikove terapije tudi kot preventivno sredstvo za poškodbe, da bi lahko izkoristili svoj potencial, brez da bi jim bilo treba sanirati poškodbe.

Ali obstajajo priporočila glede trajanja in pogostosti uporabe kisikove terapije za optimalne rezultate pri športnikih, in ali se ta priporočila razlikujejo glede na specifične športne discipline?

Priporočila glede trajanja in pogostosti uporabe HBOT se razlikujejo glede na specifične potrebe posameznika in športne discipline. V Oxygen Centru vam certificiran operater za hiperbarično kisikovo terapijo individualno prilagodi terapijo glede na cilje, intenzivnost treninga in stopnjo poškodbe ali utrujenosti. Ključno je, da se terapija izvaja pod strokovnim nadzorom ob upoštevanju terminskega plana, ki ga določi operater skupaj s stranko.  

Lepo vabljeni tako vrhunski, kot tudi ljubiteljski športniki ter vsi ostali. ki si želite izboljšati počutje v Oxygen Center na Ljubljansko cesto 1, v 1. nadstropje Poslovnega Centra Domžale. Izkoristite zadnji teden februarja in ujemite izjemnih 20% popusta. Strokovnjaki Oxygen Centra so dosegljivi na tel št. 068 622 029, ali po e-mailu na naslov: info@oxygencenter.si. Naročite pa se lahko tudi s pomočjo spletnega obrazca

Avtor: Lara Peršl; Foto: Oxygen Center

Tagi