Zakaj bi se mladi odpovedali alkoholu?

Mladi premišljujejo in sovrstnikom sporočajo glede pitja alkohola

Pogosto se nam zdi, da če se o nečemu ne bo premišljevalo, govorilo ali pisalo, bo le to samo od sebe tudi izginilo. Ali se celo sploh ne bo pojavilo. Pokazalo. Tako rekoč ne bo obstajalo.

Ne glede na skrite želje in namen, pa nam vsakodnevna praksa, podkrepljena s številnimi pridobljenimi podatki kaže sliko, ki je v osnovi precej bolj kompleksa, kot se morebiti zdi na prvi pogled. Iskanje odgovora na vprašanje: »Zakaj, čemu se mladi zatekajo v alkohol in kaj iščejo, katere želje in upe vanj naslavljajo, česar ne najdejo ali dobijo drugje?« postaja vse bolj aktualno, iskanje odgovora pa vse večji izziv.

Izdelek iz natečaja akcije 40 dni brez alkohola preteklih let

Vsakršno dejanje ima svoj vzrok. Razlog. Če si ga priznamo ali ne. Tam je. Včasih celo skrit v ozadju, vendar je in obstaja, le da je pogosto do njega težko dostopat. Morebiti tudi zato, ker nehote in prepogosto, v želji, da bi se približali in razumeli druge, vanje projiciramo svoje razloge in jim tako pripišemo vzroke, ki zanje ne veljajo. Prav tako ima vsak izmed nas možnost odločitve, čeprav zgleda sprejemanje le teh včasih težko in zahtevno.

Vsak zase, zelo globoko v sebi, nosi skrit odgovor »Zakaj se je za nekaj odločil?« Zakaj je izbral nekaj, namesto nečesa drugega? Ostali lahko bolj ali manj ugibamo. Sklepamo, vendar pravega odgovora ne vemo.

Nagradni literarni natečaj »Smej se!«

V želji, da bi spoznali delček sveta, ki ga živijo mladi in pa vrednote, navade in prepričanja, ki gredo v smer odpovedi pitju alkohola, so se organizatorji akcije 40 dni brez alkohola, ki letos poteka od 2. 3. – 16. 4. 2022, odločili prisluhniti mladostnikom in jim ponuditi prostor ter priložnost, da predstavijo svoj pogled in doživljanje na izbrano tematiko.

Slovenska karitas v sklopu nagradnega natečaja, lepo vabi vse učence od 6. do 9. razreda slovenskih osnovnih šol in srednješolce, da s svojimi razmišljanji in izdelki prispevajo k uresničevanju življenjskega sloga brez alkohola. Sodelujejo lahko s samostojno avtorsko vsebino v slovenskem jeziku, namenjeno sovrstnikom: PESEM, ZGODBA, ESEJ ali STRIP.

Strokovna komisija bo ocenila vse izdelke, ki bodo do 8. 4. 2022 prispeli na naslov Slovenska karitas, Kristanova 1, 1000 Ljubljana, s pripisom Literarni natečaj »Smej se!« ali na e-naslov: jana.flajs@karitas.si.

Najboljših deset avtorjev bo prejelo različne bogate nagrade, med njimi so vstopnice za obisk v Termah 3000, Pot med krošnjami, Pustolovskega parka Bovec, poskočne zabave v Woop (trampolin park) ter praktične nagrade zavarovalnice Triglav in Agencije RS za varnost v prometu.

Podrobnejše informacije o nagradnem natečaju in pravilih sodelovanja so dostopne na spletni strani www.brezalkohola.si

Zmagovalca natečaja bomo objavili tudi na našem spletnem portalu www.domzalec.si

Avtor: Petra Petravič

 

Tagi