Začetek poletja in nasveti za krepitev energije srca

V začetku maja se je po kitajskem koledarju energijsko že pričelo poletje ter čas elementa ognja in notranjega organa srca.

Morda se sliši malenkost nenavadno, vendar 21. junij (ko se po našem koledarju poletje komaj pričenja) dejansko predstavlja že višek poletja. Kako to vemo? Sonce (energija Janga) ima na dan poletnega sončnega obrata oziroma solsticija največjo moč, saj je dan najdaljši in noč najkrajša. Po tem obratu se začne dan krajšati in moč energije Janga oziroma Sonca manjšati. Začne se krepiti moč energije Jina in noč se prične daljšati.

Srce je povezano s tankim črevesjem in osrčnikom, na obrazu je povezano z jezikom in konico nosu, srčna energija pa se odraža tudi z žarom v očeh in širokim nasmehom.

Jang energija dosega svoj višek v času poletja, tekom dneva pa svoj višek dosega opoldne – oziroma zaradi premika ure na poletni čas pri nas ob 13. uri. Zato je pomembno, da se v tem času, sploh poleti, umirjamo, veliko pijemo in ohlajamo svoj organizem.

Barva srca je rdeča barva in v tem času v naravi že zorijo sadovi, ki podpirajo energijo ognja oziroma z obilico vode umirjajo pretirano ognjeno energijo.

Lahko si že privoščimo sveže utrgano redkvico, jagode že cvetijo, čakajo nas maline, kasneje v poletnem času tudi paradižnik, lubenice, kumare, buče vseh vrst… Ti sadovi imajo vsi tudi veliko vode.

Narava nas tako zelo podpira, da nam vsak trenutek daje natanko tisto, kar potrebujemo. In v poletnih dnevih, ko je prisotne veliko Jang energije, veliko ognja, veliko vročine, nam narava ponuja sadove rdeče barve z veliko vode, ki pogasi preveliko količino ognja in nas ohladi. Element vode nadzoruje element ognja in tako kot se poleti radi ohladimo v hladni morski ali rečni vodi, tako radi pojemo hrano, ki nas ohladi. Hrano, bogato z vodo. V poletnem času si torej privoščimo obilico hrane rdeče barve z veliko vode.

Pomembno je tudi, da pijemo veliko vode sobne temperature. Naš organizem hladi tudi zeleni čaj (medtem ko ga črni čaj pogreje), zato je v deželah, kjer je podnebje vroče, topel zeleni čaj z meto priljubljena pijača, saj naš organizem prijetno hladi.

Srce je kralj naših notranjih organov, ne samo v fizičnem, pač pa tudi v čustvenem smislu. Ohranja namreč naš notranji mir in harmonijo. Ko je element ognja v ravnovesju, se to izraža v veselju, radosti, navdušenju nad življenjem, igrivosti, strastnosti, zadovoljstvu, občutkom svobode in zaupanja, zrelosti, naši odnosi so intimni, odprti in nežni, naše izražanje je jasno in lahkotno postavljamo jasne meje.

NASVETI za srčno poletje: 

1. Vrline srca so spoštovanje, samospoštovanje, radost, veselje, navdušenost nad življenjem, samozavest, skromnost. Vsak dan napolnimo srce s temi vrlinami in naše srce bo vitalno in močno.
2. Smeh krepi energijo srca, zato se v poletnih dneh veliko smejmo.
3. Delajmo, kar nas srčno veseli in ob čemer se nam iskrijo oči. To bo okrepilo našo srčno energijo.

Za več nasvetov, kako okrepiti energijo srca in ognja, obiščite blog ZAČETEK POLETJA IN NASVETI ZA KREPITEV ENERGIJE SRCA na spletni strani www.potsrca.si

Želim vam srčno poletje.

Avtor: mag. Mojca Tavčar, Dao vaditeljica in učiteljica Hatha joge; Foto: Društvo Pot srca

**************************************************************************************

Društvo Pot srca vabi na spletne vadbe in vadbe v živo!

Dobrodošli na vadbi, kjer boste prisluhnili svojemu telesu, prebudili stik s sabo, svojim telesom, dušo in umom. Telo boste sprostili in napolnili s pozitivno energijo, dušo boste napolnili s svetlobo in ljubeznijo, svoj um pa boste nežno umirili in zbistrili.

 Spletne vadbe:

  • Joga za dobro počutje – spletna vadba (poletna akcija – 40 eur za 2-mesečni dostop do vseh vadb)
  • Praksa za zdravje in dobro počutje (brezplačne vsebine)

Nova spletna vadba 100 dnevna vadba za obnovo ženske spolne energije in vitalnosti:

  • Srčna & Sočna: Popolna 100-dnevna obnova ženske spolne energije in vitalnosti – začetek 23.6.!

Delavnica v živo:

  • Regenerativna joga z eteričnimi olji: Sobota, 19.6., 18.00 – 20.30

Vabljeni tako začetniki kot izkušeni!

Novost v društvu Pot srca za vse, ki si želite podporo pri osebni rasti: Celostno svetovanje in zdravljenje z energijsko podporo Access Bars

Prijave in informacije: 041 821 401, drustvopotsrca@gmail.com, www.potsrca.siZa tekoče informacije o vadbah in delavnicah spremljajte spletno stran www.potsrca.si ali Facebook stran Društvo Pot srca ali pa se prijavite na naše e-novice.

Avtor: mag. Mojca Tavčar, Dao vaditeljica in učiteljica Hatha joge; Foto: Društvo Pot srca

 

Tagi