Z več kisika premagajte utrujenost in upočasnite proces staranja

Vsak letni čas je poseben in drugačen. S svojimi specifikami vpliva tako na naš organizem, kakor tudi na naše počutje. V zimskih mesecih so noči daljše, temperature nižje, manj je naravne sončne svetlobe, kar v pomembni meri prispeva k spremembi našega življenjskega sloga. Kakor v naravi, smo tudi mi pozimi fizično manj aktivni in bolj leni, spremembe pa občutimo tudi na razpoloženju in vsesplošnem pomanjkanju energije.

Ob pojavu prvih toplejših sončnih žarkov, pa se bo na dodatni preizkušnji znašel tudi naš imunski sistem. V naše vsakdanje življenje bo namreč vstopila pogosta spremljevalka pomladi, tako imenovana spomladanska utrujenost. S pravočasnim in preventivnim večjim dotokom kisika v organizem, pa se ji lahko že to pomlad uspešno zoperstavite tudi vi.

V želji, da bi v prihajajočo pomlad vstopili z več energije, moči ter boljšim počutjem, smo obiskali Oxygen Center v Domžalah, kjer lahko z večjim dotokom kisika tudi vi podprete organizem in posledično izboljšate počutje in razpoloženje.

Z Domžalčanko Sofio Kokot, športnico po duši in ekonomistko po izobrazbi, ki je s strokovnim usposabljanjem pridobila naziv certificirana operaterka za hiperbarično kisikovo terapijo smo se pogovarjali o številnih blagodejnih učinkih skoraj 100 odstotnega kisika, ki ga pod specifičnim tlakom stranke vdihavajo v hiperbarični kisikovi komori in s pomočjo katerega krepijo ne le svoje telo, ampak izboljšajo tudi počutje.

Ali in kako se lahko s pomočjo kisikove terapije uspešno zoperstavimo brezvoljnosti in premagamo potrtost? In nenazadnje, kako lahko še pravočasno in preventivno podpremo organizem in okrepimo imunski sistem v boju s spomladansko utrujenostjo, ki se vse pogosteje nastopi ravno v času prehoda iz zime v pomlad, boste izvedeli v naslednjih vrsticah.

Zaradi številnih blagodejnih učinkov in širokega spektra delovanja, je v tujini kisikova terapija v hiperbarični kisikovi komori ena izmed vse bolj priljubljenih in inovativnih terapij, medtem, ko v Sloveniji njene blagodejne učinke počasi in postopoma šele odkrivamo.

V Sloveniji se zavedanje o hiperbarični kisikovi terapiji postopoma povečuje, saj ljudje odkrivajo številne blagodejne učinke, ki segajo v naš vsakdanjik. Trenutno hiperbarično kisikovo terapijo na napotnico ponujajo le tri ustanove, so pa čakalne vrste mnogo predolge, da bi bila težava, ki nas obkroža danes, pravočasno rešena.
V tujini je HBOT že dolgo priznana in priljubljena terapija zaradi svojega širokega spektra delovanja in zelo spodbudnih rezultatih.

Priljubljenost hiperbarične kisikove komore v tujini se kaže v pozitivnih izkušnjah in rezultatih, ki so jih ljudje dosegli pri izboljšanju različnih stanj, kot je na primer hitrejše celjenje ran, zmanjšanju vnetij, obnovi po poškodbah možganov, izboljšanju nevroloških stanj ter izboljšanju številnih drugih vsakdanjih izzivov kot so nespečnost, stres, glavoboli in utrujenost.

Pozimi se je vse okoli nas nekako umirilo, zato smo tudi mi sčasoma postali fizično manj aktivni, bolj leni, spremembe pa smo postopoma občutili tudi na razpoloženju in pa vsesplošnem pomanjkanju energije. Kako se s pomočjo hiperbarične kisikove terapije tako fizično, kakor tudi psihično prebudit iz “zimskega dremeža” in se pripravit na prihajajočo pomlad in poletje?

Pomankanje energije in utrujenost je poleg pospešene regeneraciji po poškodbah ali operacijah, eden od glavnih razlogov za obisk našega centra v zimskih mesecih. Med samo terapijo skozi masko vdihavamo čisti, okoli 98% kisik pod povišanim tlakom, s čemer dosežemo večjo oskrbo telesa s kisikom. Povečana količina kisika v telesu občutno vpliva na naše fizično počutje, saj predstavlja gorivo za celice in posledično poveča energijo, pospeši okrevanje telesa ter izboljša regeneracijo tkiv na povsem naraven način. Lahko bi rekli, da ima terapija pri pomanjkanju energije dvojno korist, saj poleg povečane količine kisika prejmemo tudi kakovosten spanec ali počitek, saj terapija traja približno 90 minut.

Kako se telo odzove na večji dotok kisika in kako tovrstne spremembe posledično občutimo tudi na našem razpoloženju?

Telo med terapijo, zaradi povečanega pritiska prejme dosti več kisika, kot na normalnem atmosferskem tlaku. Kisik se raztopi v plazmi, ta pa oskrbi vse celice v telesu, kar spodbudi njihovo delovanje in posledično regeneracijo telesa. Zmanjšanje utrujenosti in stresa nam zato olajša obvladovanje vsakodnevnih izzivov in izboljša razpoloženje.

Z uporabo hiperbarične terapije lahko tako fizično kot psihično stopimo iz zimskega spanca in se pripravimo na energično ter pozitivno prihajajoče obdobje.

V Oxygen centru v Domžalah pred prvim obiskom hiperbarične kisikove komore vsekakor priporočate pogovor in osebni posvet, saj je individualen pristop izjemnega pomena. Med posvetom skupaj s stranko nato glede na želje in pa potrebe oblikujete tudi strategijo in frekvenco obiskov. Na kaj morajo biti stranke še posebej pozorne, ko izbirajo center za hiperbarično kisikovo terapijo? 

Tako je, pred samo terapijo se s stranko pogovorimo o težavah in ciljih, ki jih želi doseči s terapijami. Na podlagi tega potem predlagamo terminski plan tretmajev, frekvenco obiskovanja in višino tlaka tretmajev, ki pa je od vsakega posameznika različna.


Kot certificirana operaterka hiperbarične kisikove terapije mislim, da so pri izbiri centra s kisikovo komoro ključne predvsem tri stvari: strokovni pristop, tip komore in uporaba čistega, blizu 100% kisika.

Obstajajo različne hiperbarične kisikove komore, ki dosegajo različne tlake, od nizkega tlaka 1,3 do 1,5 bar, ki zadostuje za sprostitev, do višjih tlakov (nad 1,5 bar), ki se uporabljajo za hitrejšo regeneracijo telesa, za pospešeno celjenje poškodb, za preprečitev nastanka gubic, zmanjšanju bolečin, pri oteklinah, pri nespečnosti, za upravljanje s stresom in pri drugih vsakodnevnih težavah.

V Oxygen Centru uporabljamo kisikovo komoro znanega slovenskega proizvajalca AHA Hyperbarics, ki omogoča izpostavljenost čistemu kisiku do tlaka 2,0 bar, kar pomeni, da so rezultati dosti bolj vzpodbudni kot pri komorah z nižjimi tlaki.

Hiperbarična kisikova terapija ne pomaga samo pri premagovanju utrujenosti, ampak pripomore tudi k upočasnitvi procesa staranja. 

Res je. HBOT je tudi odličen način za preprečevanje staranja, tako na celični ravni kot tudi na fizični, saj se s kisikom obogatene celice počasneje starajo ter ostanejo elastične in prožne dlje časa, kar preprečuje nastanek gub in linij na koži. Kar zadeva staranje pa bi rekla, da je bolj pomembno kot sam izgled, ohranjanje dobro delujočih kognitivnih funkcij. Kisik, ki ga naše telo med terapijo pospešeno črpa, doseže tudi možgane, kar spodbudi delovanje kognitivnih funkcij, kot sta spomin in koncentracija. Stranke že po nekaj terapijah poročajo o izboljšanem stanju, tudi na področju spomina in fokusa.

Še nekaj dni nas loči do konca januarja, v Oxygen Centru v Domžalah pa ste z mislimi že pri februarju, saj za stranke pripravljate dragoceno presenečenje. V mesecu, ki je že tradicionalno posvečen ljubezni, želite z 20 % popustom stranke na svoj način spomniti, da naj v prihajajočih dneh ne pozabijo nase in da naj delček ljubezni in skrbi namenijo tudi sebi. 

S posebno februarsko ponudbo želimo spomniti ljudi, da naj se v mesecu ljubezni posvetijo tudi svojim potrebam in izboljšanju svojega počutja, ker saj vemo, šele ko je posameznik sam s sabo zadovoljen, je lahko najboljša verzija sebe tudi do drugih.

Lepo vabljeni v Oxygen Center na Ljubljansko cesto 1, v 1. nadstropje Poslovnega Centra Domžale. Rezervirajte si termin že danes. Strokovnjaki Oxygen Centra so dosegljivi na tel št. 068 622 029, ali po e-mailu na naslov: info@oxygencenter.si. Naročite pa se lahko tudi s pomočjo spletnega obrazca

Avtor: Petra Petravič; Foto: Oxygen Center

 

Tagi