Varno na kolesu: Slavili kolesarji in kolesarke OŠ Jurija Vege Moravče

Varnost, trajnostni razvoj in ohranjanje zdravja kot popotnica mladim kolesarjem

Na zaključni prireditvi vseslovenskega programa Varno na kolesu, ki ga družba Butan plin skupaj s partnerji in podporniki izvaja že peto leto zapored, se je zbralo več kot 500 otrok iz 12 slovenskih osnovnih šol. Zmago so letos slavili mladi kolesarji in kolesarke OŠ Jurija Vege iz Moravč in si tako priborili glavno donacijo v višini 1.000 €. Na drugo mesto se je uvrstila OŠ Vojnik, POŠ Nova Cerkev in si prislužila 800 €, tretje mesto pa je zasedla OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica z donacijo v višini 600 €. Dogajanje je z glasbo popestrila mlada pevka Ditka Čepin.

Vseslovenski program Varno na kolesu, ki je v letošnjem šolskem letu povezal blizu 90 šol oziroma kar 3.000 šolarjev, spodbuja mlade kolesarje in kolesarke k odgovornemu kolesarjenju. Sodelujoči osnovnošolci s pomočjo poučnih nalog spoznavajo cestnoprometne predpise, morebitne nevarne točke v prometu, kolesarsko opremo in hkrati odkrivajo zabavno plat kolesarjenja kot rekreativnega športa. Da pa je vse skupaj še bolj zabavno, je program tudi tekmovalno obarvan. Osnovne šole se med seboj pomerijo v kolesarskem znanju, ob tem pa pridobivajo pomembne točke programa Varno na kolesu. Največ točk so v letošnjem šolskem letu osvojili učenci in učenke OŠ Moravče, sledili sta OŠ Vojnik, POŠ Nova Cerkev in OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica.

Med desterico najboljših so se uvrstile še OŠ Sveti Tomaž, OŠ Prestranek, OŠ Antona Aškerca Velenje, CIRIUS – Center za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Kamnik, OŠ Antona Martina Slomška Vrhnika, OŠ Trebnje, POŠ Dobrnič in OŠ Krmelj.

Dogajanje je z glasbo popestrila tudi mlada in uspešna pevka Ditka Čepin, nazadnje pa so se najmlajši lahko zabavali še na kolesarskem poligonu, ki ga pripravlja Agencija za varnost v prometu, ter drugih kolesarsko obarvanih aktivnostih, ki so jih zagotovili partnerji programa Varno na kolesu.

Pet let Varno na kolesu

V petih letih je vseslovenski program Varno na kolesu, z dodatnimi vsebinami in aktivnostmi za krepitev znanja o prometu in varnejše kolesarske izkušnje najmlajših, združil več kot 10.000 šolarjev iz 250 različnih osnovnih šol, ki se v novi vlogi – vlogi kolesarjev – šele podajajo v promet. Prav tako je z leti rasel nagradni sklad, ki ga družba Butan plin zagotavlja v sodelovanju s partnerji. Nagrade in donacije v skupni vrednosti 35.000 € so v zadnjih petih letih prejele šole in otroci, ki so se s svojim znanjem še posebno izkazali s kolesarskim znanjem.

»Varnost je pomembna vrednota našega poslovanja, prav tako pa trajnostni razvoj. Kolo je trajnostno prevozno sredstvo, saj ga poganjamo z lastno energijo in ob tem ohranjamo naše okolje. Temu včasih posvetimo bistveno premalo časa, zato je pomembno, da ta sporočila prenašamo na mlade, skupaj s sporočilom o varnosti,« poudarja Tomaž Grm, direktor družbe Butan plin, ki pozdravlja petletne uspehe programa Varno na kolesu.

Peto obletnico so organizatorji zaključne prireditve letos obeležili nekoliko drugače, saj so med šole finalistke povabili še dve dodatni šoli, ki se sicer nista uvrstili med deseterico najboljših, ampak sta izkazali izjemno strast in željo po prenosu vrednot varnosti na naše najmlajše. Posebno priznanje in nagrado v obliki bona za organizacijo prometnega dne na šoli sta za neprekinjeno petletno sodelovanje v programu Varno na kolesu prejeli OŠ dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica in OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki.

»Kolesarjenje je kul,« sporočajo otroci OŠ Jurija Vege MORAVČE.

Učenci in učenke OŠ Jurija Vege MORAVČE niso uspeli skriti vzhičenosti ob zmagi. Ob tem pa so sotekmovalcem in vsem ostalim mledim kolesarjem ter kolesarkam predali sporočilo, da Kolesarjenje je kul. Sporočilo si lahko ogleda v zgornjem videu.

»Kolesarjenje je kul, ker se razgibamo, pridobivamo kondicijo, krepimo mišice, srce in pljuča, ob tem pa poskrbimo za svoje zdravje. Med kolesarjem lahko občudujemo naravo, se sprostimo, s kolesom hitreje pridemo do sladoleda, smo na svežem zraku, umirimo svoje misli, ne onesnažujemo okolja in se družimo s prijatelji,« povedo osnovnošolci iz Moravč.

Program Varno na kolesu organizira družba Butan plin s podporo Javne agencije RS za varnost prometa, Kolesarske zveze Slovenije, podjetja Telekom Slovenija in družbe BTC. Program podpirajo tudi številna kolesarska društva in uspešni kolesarji, kot sta Matej Mohorič in Tanja Žakelj.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Martin Metelko; Video: Domen&Urh
Tagi