VAJE ZA KRIŽ – Katere, kako, kdaj, zakaj?

Bolečine v križu so najpogostejša težava odraslih posameznikov, zaradi katerih jih obišče zdravnika skoraj polovica posameznikov. Najpogosteje gre za lažje oblike preobremenitve mišic, ki jih lahko zelo učinkovito odpravimo z ustreznimi vajami in gibanjem.

Kako pa vedeti, katere vaje za križ izbrati? Za to je treba znati gledati na telo celostno, kar nam omogoči prepoznati dejanski vzrok težave, in izbrati ustrezne vaje glede na strukturo telesa in način gibanja posameznika.

Zavedati se moramo, da se bolečine v križu pojavijo zato, ker se zaradi takšnih ali drugačnih nepravilnih vzorcev gibanja ter zmanjšanega obsega giba v kolkih in medenici, naše težišče telesa pomakne preveč naprej. Posledično so hrbtne mišice in ledveni del hrbtenice primorani prenašati veliko večje breme, zaradi česar se lahko s časoma preobremenijo in razbolijo. In v kolikor želimo mi bolečino v križu odpraviti na učinkovito dolgoročen način, moramo mi z vajami, pomakniti naše težišče telesa iz prstov, nazaj na naše pete.

Zato, tudi velikokrat samo izvajanje stabilizacijskih vaj za krepitev trupa dolgoročno niso učinkovite, ker ne upoštevamo dejstva, kje v prostoru se nahaja naše težišče telesa. Kot je bilo že omenjeno, je v večini primerov to pomaknjeno naprej na naše prste.

Torej, poleg ustrezne stabilizacije trupa je potrebno tukaj upoštevati tudi funkcijo naših stopal, na katerih ne znamo začutiti ustreznih kontaktov, da bi nam omogočili pravi ravnotežni položaj in pomik težišča telesa nazaj. Zato, je pri izvajanju vaj za križ in posledično odpravi bolečine v križu, potrebno vključiti tudi naša stopala.

Vse to pa lahko učinkovito storimo v določenih položajih, ko poznamo in vemo, kaj se dogaja v telesu, ter tako vaje ustrezno prilagodimo posamezniku. In to, najlažje storimo s pomočjo strokovnjaka, kot je na primer kineziolog, ki se ukvarja z odpravo gibalnih težav. Saj ko se naučimo ustreznih kontaktov v stopalu, ob sočasni aktivaciji stranskih trebušnih mišic, lahko ta učinkoviti mehanizem prenesem tudi na sam trening in izvajanje bolj zahtevnih vaj, kot so na primer mrtvi dvigi, počepi, potegi, potiski ipd.

Ker ravno ta strategija, se pravi kontakti v stopalu in ustrezna aktivacija stranskih trebušnih mišic omogočijo pomik težišča telesa nazaj in razbremenitev ledvene hrbtenice ter hrbtnih mišic.

Ker pa je naše telo nekaj unikatnega, ne obstaja en sam program vaj, ki bi učinkovito deloval pri vseh ljudeh z bolečino v križu. Te je potrebno prilagoditi telesnim značilnostim in omejitvam posameznika.

Ob tem je pomembno izpostaviti rednost in konsistentnost izvajanja vaj, s katerimi dosežemo želeno spremembo v telesu, za katero pa je potreben čas in vztrajnost posameznika. Saj v kolikor si lahko predstavljate, težava ni nastala čez noč, zato jo je tudi nemogoče učinkovito rešiti čez noč.

Izmed vseh strategij in načinov, ki jih predlagajo na spletu kot učinkovita rešitev za odpravo bolečin v križu, je gibanje zagotovo najboljša.

Zakaj?

Ker je naše telo narejeno za gibanje. In če mi teh nepravilnih vzorcev gibanja, ki povzročajo bolečino, ne odpravimo, nam dolgoročno nobena manualna terapija ne bo pomagala teh težav dokončno odpraviti, zaradi česar se te pogostokrat povrnejo.

V kolikor povzamemo, je za učinkovito odpravo bolečin v križu, potrebno poznati delovanje našega telesa, na podlagi katerega lahko izberemo ustrezne vaje za določenega posameznika in tako skozi gibanje odpravimo težavo na dolgoročno učinkovit način.

Naročnik oglasa: Teja Ličen, mag. kineziologije

 

Tagi