V ZD Domžale aktivno spodbujajo primarno preventivno zdravstveno varstvo

Preventivno zdravstveno varstvo pri ženskah, še posebej pri nosečnicah

V prizadevanju za izboljšanje dostopnosti do primarne preventivne oskrbe in ozaveščenosti pacientk v ginekoloških ambulantah Zdravstvenega doma Domžale (ZD Domžale) izvajajo cepljenje proti humanemu papiloma virusu (HPV), med nosečnicami pa tudi proti oslovskemu kašlju.

V ZD Domžale poudarjajo pomen primarne preventive in se aktivno trudijo povečati ozaveščenost ter dosegljivost cepljenja med svojimi pacienti, kar poudarja tudi dr. Karmen Marinšek Marković, specialistka ginekologije in porodništva v Dispanzerju za ženske ZD Domžale. Da zagotovijo čim večjemu številu svojih pacientk dostop do preventive, v ginekoloških ambulantah izvajajo cepljenje proti virusu HPV in proti oslovskemu kašlju med nosečnicami.

Cepljenje proti HPV

Eden od ključnih programov cepljenja, ki ga poudarja dr. Marinšek, je cepljenje proti virusu HPV. Virus, s katerim se v svojem življenju sreča večina ljudi, lahko povzroči spremembe v celicah sluznic, zlasti v celicah materničnega vratu, kar lahko vodi v razvoj raka. “Ker se približno 90% ljudi vsaj enkrat v življenju sreča s HPV, je cepljenje ključno za zmanjšanje tveganja za nastanek teh sprememb,” pojasnjuje dr. Marinšek Marković, specialistka ginekologije in porodništva v Dispanzerju za ženske ZD Domžale.

Organizirano cepljenje deklic proti virusu HPV se v Sloveniji izvaja v 6. razredu osnovne šole, in sicer od leta 2009. Leta 2021 so v program cepljenja proti HPV vključili tudi dečke v 6. razredu osnovne šole, kar dodatno prispeva h kolektivni imunosti. V Sloveniji že več kot 20 let izvajamo tudi program ZORA, ki je sekundarna preventivna metoda (pregled brisa materničnega vratu – PAP test), kar pomeni, da iščemo morebitne že prisotne spremembe na materničnem vratu, ki so lahko neposredno povezane z okužbo z virusom HPV. “Ženske se na vabilo na PAP test v veliki večini z veseljem odzovejo. Vendar je ob tem treba poudariti, da s tem testom iščemo spremembe, ki jih povzroči že prisoten virus HPV. S cepljenjem pa izvajamo primarno preventivo in preprečujemo, da bi do teh sprememb sploh prišlo.” še dodaja dr. Marinšek Marković.

Čeprav je bilo cepljenje proti HPV možno že pred letom 2009, je bilo le-to na voljo le za doplačilo. Danes se lahko proti HPV na stroške zdravstvenega zavarovanja cepijo tudi deklice in ženske, rojene po letu 1998 do dopolnjenega 26 leta, ki se niso cepile v osnovni šoli (zamudnice). Zato si v Dispanzerju za ženske v ZD Domžale prizadevajo, da ženske izobražujejo in jim, v kolikor še niso bile cepljene, le to ponudijo kar v ginekološki ambulante “Ta pristop nam omogoča, da našim pacientkam ob obisku v ambulanti podamo vse potrebne informacije in odgovorimo na vsa vprašanja o tveganjih, bolezni in preventivi ter na ta način olajšamo odločitev in tudi omogočimo takojšen dostop do cepljenja,” dodaja dr. Marinšek Marković.

Pomembnost cepljenja nosečnic proti oslovskemu kašlju za zaščito novorojenčkov

V ginekoloških ambulantah ZD Domžale priporočajo in omogočajo tudi cepljenje nosečnic proti oslovskemu kašlju. Ta nalezljiva bolezen dihal, sama po sebi ni nevarna za odrasle ljudi, je pa izjemno nevarna za novorojenčke in majhne dojenčke. Bolezen povzroča otekanje dihalnih poti, ki so že sicer pri majhnih otrocih ozke, zato lahko hitro pride do kritičnega zoženja in posledične usodne motnje dihanja. Od leta 2019 je v Sloveniji omogočeno cepljenje nosečnic proti oslovskemu kašlju na stroške zdravstvenega zavarovanja, z namenom zaščite novorojenčkov pred to boleznijo. ”Cepiva, ki se dajejo nosečnicam, so enaka kot tista, ki se uporabljajo za otroke. Cepljenje nosečnic v 24. – 34. tednu nosečnosti omogoča nastanek protiteles v krvi, ki po rojstvu ščitijo novorojenčka pred okužbo. S tem se zmanjšuje tveganje za hude posledice bolezni tako pri materi kot tudi pri novorojenčku,” pojasnjuje dr. Marinšek Marković.

Kljub poudarjeni pomembnosti cepljenja nosečnic, je stopnja precepljenosti v Sloveniji še vedno relativno nizka, saj se na nacionalni ravni cepi le približno 5 do 6 odstotkov nosečnic. V ZD Domžale je precepljenost med nosečnicami precej višja in sicer med 30 in 40 odstotki. Ta uspeh je rezultat aktivnega ozaveščanja nosečnic ter zagotavljanja vseh potrebnih informacij in priročnosti cepljenja, ki je dostopno kar v ginekološki ambulanti. Poleg tega se cepljenje priporoča in omogoča tudi vsem tistim, ki bi to želeli, ker bodo v stiku z dojenčkom (na primer očetje, bližnji svojci) in sicer samoplačniško v cepilni ambulanti ZD Domžale. “V ZD Domžale aktivno spodbujamo in izvajamo cepljenje nosečnic ter zagotavljamo vse potrebne informacije, s čimer zagotavljamo višjo stopnjo ozaveščenosti in dostopnosti tako do cepljenja proti virusu HPV kot tudi oslovskemu kašlju med nosečnicami,” zaključi dr. Marinšek Marković.

Avtor: ZD Domžale; Foto: Karin Božič Zupančič

 

Tagi