V novembru se čebele že začnejo zbirati v zimsko gručo

Čebelarski nasveti čebelarja Viktorja Svetlina za mesec november

Smo v mesecu novembru, ko lahko pritisne že prvi mraz, čebela pa se že stiskajo v zimsko gručo. V to jih sili vedno nižja temperatura izven panja. Takoj ko se ta zniža izpod 15° C, se začno čebele zbirati v zimsko gručo in tudi vse manj izletavajo. Ponovno smo se odpravili k čebelarju Viktorju Svetlinu na Vir pri Domžalah ter izvedeli marsikaj zanimivega o tem, kaj čebelarji počnejo pred mrazom in snežno odejo.

Okoli čebelnjaka so dobri čebelarji obrezali morebitne veje, ki se naslanjajo na streho čebelnjaka, da ne bi pozimi, ko bo na njih sneg, udarjale ob streho čebelnjaka in s tem vznemirjale čebelje družine. Čeprav so dandanes nakladni panji narejeni tako, da omogočajo čebelam kar najboljše bivalne pogoje skozi celo leto, je potrebno panje pred zimo še dodatno toplotno izolirati ali kot rečejo čebelarji, zapažiti. S tem čebelarji zmanjšajo izgubo toplote in preprečijo prepih v panjih, hkrati pa zmanjšajo nihanja med zunanjo in notranjo temperaturo. Zaradi tega čebelam ni potrebno greti panja s polno močjo, s tem se manj izčrpavajo in zato porabijo tudi manj hrane. Okoli čebelnjaka so dobri čebelarji nastavili vabe za miši in rovke, te pa morajo redno pregledovati in jih tudi prazniti, če se vanje ujame kakšen glodavec.

Mesec november je drugače za čebele čas mirovanja, zato čebel ne smejo vznemirjati, saj je lahko to vzrok, da čebele zapustijo zimsko gručo in odmrejo. Močne čebelje družine so družine z dobrimi maticami, z zdravo zimsko zalogo hrane, z dovolj cvetnega prahu ter seveda očiščene nadloge z imenom varoja. Če je čebelar vse to naredil, je to najboljši porok za dobro preživetje prihajajoče zime in uspešen razvoj spomladi.

"Kadar v čebeljih panjih ni več zalege, so vse varoje na čebelah. To je idealen trenutek za temeljito uničenje preostalega števila varoj. Pozno jesensko tretiranje varoj je nujno, če smo ob oktobrski diagnozi ugotovili, da je v družini preveliko število varoj. Ker le redko kateri čebelarji oktobra izvajajo natančno diagnozo, je priporočljivo izvajati pozno jesensko zatiranje varoj pri vseh čebeljih družinah", pravi Viktor Svetlin in doda svojo izkušnjo: "Moja izkušnja z oksalno kislino je slaba. Resnično je zelo učinkovita. Toda ta učinkovitost ima tudi lepotno napako. Oksalna kislina v organizmu razgrajuje kalcij in s tem krajša življenjsko dobo celicam. Verjetno je prav zaradi tega tako učinkovita. Z vnosom oksalne kisline v panj skrajšujemo življenjsko dobo čebelam in tako iz zimskih čebel dobimo kratkožive čebele, spomladi pa prazne panje. Ker ima oksalna kislina enak učinek na vsa živa bitja, verjetno tako pridobivamo tudi kratkožive čebelarje."

Zdaj tudi za čebelarje napoči čas za krajši počitek in oddih ter, da se tudi sami naužijejo nekaj brezskrbnih dni. Tako se bodo z novimi močmi lotili trženja čebeljih pridelkov, ki so jih vse leto skrbno zbirali za njihove zveste kupce. November, december, januar in februar so meseci, v katerih prodajo največ čebeljih dobrot.

"Če je novembra ugodno vreme in ne zmrzuje, lahko pobarvamo panje ali čebelnjak. V domači delavnici popravimo stare panje, zbijemo satnike, v njih napnimo žico, ki naj bo iz nerjavečega materiala. Midva z ženo Nado sva ravno te dni postavila nove panje v Beli krajini," pravi Viktor ter doda: "V dolgih zimskih večerih bomo imeli veliko časa za izobraževanje, saj je znanje tudi v čebelarstvu temelj napredka. Sposodimo si ali kupimo primerno čebelarsko literaturo in jo predelajmo. S tem bomo obnovili teoretično znanje in v praktično delo iz prejšnje sezone vtkali nova spoznanja o vedno nepredvidljivem življenju čebel. Zato še enkrat povem, da čeprav je zimska sezona čas mirovanja čebel, ne sme biti tudi čas čebelarjeve neaktivnosti. Dolge zimske večere izkoristimo za prebiranja literature, obiske predavanj s čebelarsko tematiko, deskanje po internetu in iskanja svetovnih spletnih strani s čebelarsko vsebino in pripravo načrta za naslednjo čebelarsko sezono. Poskrbimo tudi, da bo med shranjen na suhem, hladnem in temnem prostoru ter v tesno zaprti posodi. Znano je namreč, da se med rad veže z vlago, zato se tudi kvari."

Sveži cvetni prah čebelarji hranijo v zamrzovalni skrinji. Če so ga posušili, ga hranijo na hladnem in suhem prostoru. Posoda naj bo dobro zaprta. Lahko ga vmešajo tudi v med, saj tako ostane užiten in se ne kvari.

Na domžalski tržnici smo  nekaj kupcev medu pri Viktorju Svetlinu povprašali o tem, kje običajno kupujejo med. Večina je zatrdila, da med kupujejo pri čebelarjih, saj nočejo tistega iz trgovin, ki je kot tekoča voda. Prav tako pri čebelarjih kupujejo tudi druge čebelje pridelke. Na vprašanje, kaj mislijo o Zdravem slovenskem zajtrku, ki bo naslednji petek potekal v vseh šolah in vrtcih, pa so bili kar kritični, da enkrat ni nič, da bi mogel biti takšen zajtrk najmanj dvakrat ali trikrat na teden, ker tista hrana, ki jo nabavljajo z javnim razpisom, ker je poceni, ni preveč zdrava, a otroci jo imajo rajši, ker so že nasičeni z umetnimi okusi.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi