V Domžalah velik obisk brezplačnih meritev krvnega sladkorja

Brezplačnih meritev krvnega sladkorja s strokovno interpretacijo rezultatov in svetovanjem o prehrani, se je v četrtek, 17. novembra 2022 v Mercator centru Domžale, v avli pred Lekarno Bistrica udeležilo veliko število obiskovalcev, ki so opravili meritve krvnega sladkorja in tudi malo potelovadili. Dogodek je potekal v organizaciji Zdravstvenega vzgojnega centra Zdravstvenega doma Domžale in v sodelovanju z Društvom diabetikov Domžale, Lekarno Bistrica in Mercator centrom Domžale.

Ob dnevu sladkorne bolezni, so obiskovalci Mercator centra Domžale za brezplačne meritve potrebovali zgolj zdravstveno izkaznico, izide meritev pa so prejeli takoj. Obenem pa so se lahko tudi posvetovali oziroma prejeli strokovno interpretacijo rezultatov. V sklopu delavnice »Ali sem fit?« so lahko preverili svojo telesno pripravljenost ter prisluhnili individualni razlagi rezultatov testiranja. Na stojnicah je bila v ponudbi brezglutenska hrana.

V današnjem hitrem tempu življenja, pogosto pozabimo na svoje zdravje do trenutka, ko je za preventivno ravnanje lahko že prepozno. V želji po pravočasnem ukrepanju oziroma preventivnem postopanju, nas Slovenski zdravstveni sistem večkrat letno vabi in ponuja brezplačne programe imenovane »Preventivni program skupaj za zdravje.«

V kolikor želite postoriti nekaj dobrega za svoje zdravje, so vam v zdravstveno vzgojnih centrih in centrih za krepitev zdravja na voljo aktivnosti, ki vam pomagajo pri prvih korakih uvajanja pozitivnih sprememb na tem področju.

Zdravstveno vzgojni center Zdravstvenega doma Domžale pripravlja programe, ki potekajo pod sloganom »Preventiva pred kurativo«. Občanom ponujajo daljše delavnice, kjer se lahko udeleženci seznanijo z zdravim hujšanjem, zdravim načinom prehranjevanja, gibanjem in svetovanjem glede opuščanja kajenja. Na razpolago so tudi krajše delavnice, kjer izobražujejo o zdravem življenjskem slogu, tveganih dejavnikih za naše telo in življenje. V sklopu programa »Ali sem fit?« pa udeležencem predstavijo tudi tehnike sproščanja in testirajo njihovo telesno pripravljenost.

Na voljo so tudi delavnice za boljše počutje, kjer občanom nudijo podporo pri spoprijemanju s stresom, saj stres predstavlja enega glavnih dejavnikov pri nastajanju sladkorne bolezni.

Omogočajo vam tudi podporo pri spoprijemanju z depresijo ter ponujajo podporo pri spoprijemanju s tesnobo. Preventivnih pregledov se lahko udeležite pri izbranem osebnem zdravniku ali pa pri diplomirani medicinski sestri v referenčni ambulanti družinske medicine, kjer vam bodo povedali, do katerih programov ste upravičeni v sklopu obveznega zdravstvenega zavarovanja. Po opravljenih preventivnih pregledih, se lahko glede na ugotovljene kronične bolezni oziroma dejavnike tveganja, vključite v delavnice Zdravstvenega vzgojnega centra.

Mednarodna diabetična zveza in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sta leta 1991 razglasili svetovni dan sladkorne bolezni kot odziv na vse večjo zaskrbljenost zaradi naraščajoče grožnje za zdravje, ki jo sladkorna bolezen predstavlja. Svetovni dan sladkorne bolezni je postal uradni dan Združenih narodov leta 2006, ko je bil sprejet v okviru resolucije 61/225 generalne skupščine Združenih narodov.

Vsako leto 14. novembra obeležujemo svetovni dan sladkorne bolezni in se obenem spominjamo rojstva sira Fredericka Bantinga, ki je leta 1922 skupaj s Charlesom Bestom odkril inzulin. Svetovni dan sladkorne bolezni je največja kampanja osveščanja o sladkorni bolezni po vsem svetu in poteka v več kot 160 državah. Vsako leto kampanija doseže več kot eno milijardo ljudi. Ob tem opozarja na težave, ki so za svet sladkorne bolezni izjemno pomembne. Na tovrsten način bolezen ohranja trdno v središču pozornosti javnosti in politike.

Leta 1922 sta Frederic Banting in Charles Best odkrila inzulin. 100 let po odkritju na milijone oseb po svetu še nima dostopa do potrebnega zdravljenja. Velik problem pa predstavlja trend naraščanja sladkornih bolnikov, zlasti v predelih sveta, kjer ljudje živijo v izobilju in ne upoštevajo smernic vnosa zdrave prehrane in pijače.

Pričakuje se, da bo do leta 2030 vsak deveti človek na svetu razvil simptome te življenjsko ogrožujoče bolezni. Poznamo tip 1 in tip 2 sladkorne bolezni. 90 % pacientov trpi za tipom 2, simptome razvijejo pozneje v življenju. 5 do 10 % pa za tipom 1, ki se imenuje tudi juvenilni diabetes. Prizadene otroke oz. mlajše ljudi. Pojav bolezni je hiter in ga ni mogoče spregledati. Potrebno je takojšnje nadomeščanje hormona inzulina.

V Sloveniji deluje preko 40 društev, ki ozaveščajo o hudih posledicah sladkorne bolezni, ki se kažejo v: okvari vida, diabetično stopalo in amputacije, srčna in možganska kap, odpoved ledvic, depresija …

Avtor: Miro Pivar; Foto: Miro Pivar, Zdravstveno vzgojni center ZD Domžale

Tagi