V Domžalah novi koraki v skrbi za duševno zdravje otrok

V ZD Domžale širitev in selitev Centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov ter Razvojne ambulante s centrom za zgodnjo obravnavo

Obe zdravstveni dejavnosti, ki skrbita za čim boljši telesni in duševni razvoj otrok od rojstva pa do 18. leta starosti, sta sredi julija 2024 pričeli delovati na novi skupni lokaciji v Podrečju, v sivo zeleni stavbi poleg skladišča Mass. Novi prostori, ki obsegajo skoraj 2000 m², omogočajo delovanje dveh med seboj dopolnjujočih se programov na isti lokaciji. To zagotavlja boljše pogoje za delo strokovnjakov ter celostno obravnavo otrok in mladostnikov.

Pridobitev dodatnega tima strokovnjakov Centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov (CDZOM) in novi prostori

Sodoben način življenja in hitri tempo prinašata vse večje število duševnih težav tudi med otroki in mladostniki, vključno s stresom, depresijo, anksioznostjo, hiperkinetičnimi motnjami ter motnjami hranjenja. V CDZOM, ki igra ključno vlogo pri naslavljanju teh izzivov, lahko otroci, mladostniki in njihovi starši dobijo strokovno podporo in pomoč pri reševanju stisk, ohranjanju in krepitvi duševnega zdravja. Kot odziv na naraščajoče potrebe je CDZOM nedavno pridobil dodaten tim strokovnjakov, s čimer se je prvotni tim, ki je štel 15 strokovnjakov, povečal na 30. »Selitev v nove prostore omogoča širitev in možnost zaposlitve novih sodelavcev, kar bo CDZOM omogočilo zagotavljanje zgodnejše in kakovostnejše obravnave duševnih težav otrok. To je ključno za učinkovito reševanje in obvladovanje kompleksnih izzivov povezanih z duševnim zdravjem otrok in mladostnikov,« pojasni direktorica ZD Domžale, mag. Renata Rajapakse dr.med., spec. druž. in urg. med.

Multidisciplinarni pristop

Za zgodnjo in celostno obravnavo otrok in mladostnikov s težavami v duševnem zdravju je pomemben multidisciplinaren pristop. »V našem timu sodelujejo različni strokovnjaki, kot so pedopsihiater, klinični psihologi, psihologi, specialni pedagogi, socialni delavci, delovni terapevti, medicinske sestre in logopedi. To nam omogoča celostno skrb za otroka in družino. Strokovnjaki na timskih sestankih skupaj sprejemamo odločitve in preko triažiranja določimo najustreznejšega strokovnjaka za individualno obravnavo,« pojasni vodja CZDOM Matija Klasinc, dr. med., specialist otroške in mladostniške psihiatrije. Dodaja še, da je takšen timski pristop ključen za učinkovito reševanje in obvladovanje težav v duševnem zdravju, saj se lahko težave razlikujejo po kompleksnosti in potrebah posameznega otroka.

Razvojna ambulanta s centrom za zgodnjo obravnavo otrok (RACZO)

Razvojna ambulanta v Zdravstvenem domu Domžale je bila ena prvih v Sloveniji, pod vodstvom priznane strokovnjakinje, Šušteršič Brede, dr. med., spec. ped. se je do danes razvila v odlično delujočo ambulanto z odličnimi rezultati. Tim se je postopoma povečeval do financiranega 1,5 programa. V letošnjem letu pa so v ZD Domžale zaradi vse večjih potreb po specialni obravnavi najmlajših otrok z različnimi stopnjami motenj v razvoju pridobili dodatnega 0,5 tima strokovnjakov v RACZO. To pomeni, da se je njihov tim iz 1,5 razširil na dva, oziroma iz 19 na 26 strokovnjakov. V RACZO delujejo podobni strokovnjaki kot v CDZOM, s posebnim poudarkom na specialnih fizioterapevtih in delovnih terapevtih, ki jih je skupno več kot eno tretjino oziroma 10 zaposlenih. Ti strokovnjaki izvajajo specialno razvojno fizio in delovno terapijo, za kar pa potrebujejo ustrezno velike in opremljene prostore. V obstoječi stavbi zdravstvenega doma takšnih prostorov ni, zato je bilo potrebno prostor za nemoteno delovanje poiskati drugje. Priložnost se je pokazala na novi lokaciji v naselju Podrečje, kjer se je Razvojna ambulanta s centrom za zgodnjo obravnavo lahko pridružila CDZOM. Z združitvijo delovanja v istih prostorih bodo strokovnjaki CDZOM in razvojne ambulante združili moči na skupni lokaciji, kar bo omogočilo boljše povezovanje in tesnejše sodelovanje med različnimi programi. »Mali pacienti, ki so obravnavani v razvojni ambulanti, pogosto nadaljujejo oskrbo v CDZOM, zato delovanje obeh centrov na isti lokaciji ponuja izjemno priložnost za izboljšanje povezovanja in sodelovanja med različnimi programi, ter na ta način kontinuirano in optimalno spremljanje otrok od rojstva pa do odrasle dobe« poudari Rajapakse.

Zmanjšanje čakalnih dob in povečanje dostopnosti

Širitev in selitev obeh centrov omogočata zaposlitev novih strokovnjakov, kar bo pripomoglo k skrajšanju dolgih čakalnih dob in povečanju dostopnosti do razvojne in duševno-zdravstvene oskrbe otrok in mladostnikov. »Dodelitev in financiranje dodatnega tima strokovnjakov ter selitev v nove prostore nam omogočata zaposlitev dodatnih sodelavcev, s čimer bomo dvignili raven oskrbe in še dodatno izboljšali kakovost storitev za naše pacientke in paciente,« zaključi Rajapakse.

Zdrastveni dom Domžale

Tagi