V Dobu izvedli delavnico temeljnih postopkov oživljanja in uporabe avtomatskega zunanjega defibrilatorja

V torek, 24. oktobra 2017, je v organizaciji Krajevne organizacije rdečega križa Dob, v Krajevni skupnosti Dobo potekala delavnica temeljnih postopkov oživljanja in uporabe avtomatskega zunanjega defibrilatorja. Delavnice se je udeležilo 35 krajanov, za katere so skupaj z ekipo Prve pomoči Območnega združenja rdečega križa Domžale predstavili postopke TPO in AED, vsi pa so to lahko tudi poskusili v praktičnih preizkusih.

V Sloveniji približno 1600 ljudi letno doživi nenaden srčni zastoj, stotine pa jih umre, ker jim očividci ne pomagajo, čeprav bi jih z zelo preprostimi, a pravočasno izvedenimi postopki oživljanja lahko rešili. Takojšen začetek oživljanja namreč celo do štirikrat poveča število preživelih po srčnem zastoju.
Kar 70 % srčnih zastojev se zgodi doma, kar 55 % pred pričami. Vendar pa v Sloveniji glede na podatke iz leta 2015 oživlja le 30 % očividcev, kar nas uvršča v spodnjo tretjino evropskih držav, saj v povprečju prične s postopki oživljanja 45 % laikov, ki so priča srčnemu zastoju.

Večina Slovencev (60 %) tudi ve, kaj je AED – avtomatski zunanji defibrilator – vendar pa je izrazito nepoznavanje med starejšimi: kar 60 % starejših od 55 let ne ve, kaj je to. Velika večina tistih, ki vedo, kaj je AED, tudi ve, kje v bližini njihovega doma se nahaja, in bi si ga upali uporabiti.

Avtor: Majda Mernik, uni. dipl. soc. del., sekretarka OZRK Domžale
Tagi