V CČN Domžale-Kamnik uspešno izvedli izobraževanja v okviru Meseca znanja

V JP CČN Domžale – Kamnik so v okviru Meseca znanja uspešno zaključili izobraževanje, ki se ga že tradicionalno udeležujejo upravljavci, operaterji, tehnologi in vodje večjih čistilnih naprav v Sloveniji, pa tudi projektanti in predstavniki podjetij ter državnih institucij. Kot pobudniki in organizatorji tovrstnih strokovnih srečanj želijo v CČN Domžale – Kamnik tako v slovenskem prostoru povečati učinkovitost ravnanja z odpadno vodo, zato so tudi letos poskrbeli za predstavitev novih tehnologij, aktualnih dosežkov, praktičnih rešitev in dobrih praks v procesih čiščenja odpadnih voda, ki jih je dva torka zapored z velikim zanimanjem spremljalo kar 130 udeležencev. Da je Mesec znanja pomemben in izjemno odmeven izobraževalni dogodek za slovensko strokovno javnost, sta s svojo udeležbo in nagovori potrdila tudi župana občin Kamnik in Domžale, Marjan Šarec in Toni Dragar.

Strokovne seminarje in delavnice s področja čiščenja odpadne vode v CČN Domžale – Kamnik organizirajo že vrsto let. Med njimi so tudi brezplačna strokovna srečanja, ki so jih projektno poimenovali Mesec znanja, na katerih predavajo ugledni domači in tuji predavatelji, ki slušatelje usmerjajo k boljšemu razumevanju bioloških procesov, kemijskih reakcij in tehnoloških zahtev za doseganje trajnostnih ciljev za zmanjšanje tveganj za naše okolje, so v izjavi za javnost zapisali v CČN Domžale-Kamnik.

Na prvem izobraževanju, ki je potekalo 16. maja, je udeležence v imenu organizatorja uvodoma nagovorila direktorica dr. Marjeta Stražar, zatem pa še direktorica Urada za upravljanje z vodami z Direkcije RS za vode na Ministrstvu za okolje in prostor Suzana Stražar. Župan Marjan Šarec, ki je slušatelje pozdravil v imenu Občine Kamnik, je spregovoril o projektu nadgradnje CČN Domžale-Kamnik in ga orisal kot enega največjih ekoloških projektov šestih občin lastnic – občin Domžale, Kamnik, Mengeš, Cerklje na Gorenjskem, Komenda in Trzin, ki so z odličnim medsebojnim sodelovanjem izkazale svojo ozaveščenost in odgovoren odnos do socialnega in naravnega okolja. Opozoril je, da nam morata biti skrb za naravo in čisto okolje skupna, da bi lahko dosegali zastavljene trajnostne cilje, za kar pa smo seveda odgovorni tudi vsi posamezniki.

Sledila so predavanja s tremi nosilnimi temami, deamonifikacije kot naprednega postopka za čiščenje odpadnih voda z visoko koncentracijo dušika, ki ga je prispevala Barbara Styszko, uporabe kationskih emulzij v postopkih obdelave vode Huberta Charbonnierja in Gordane Hluchy ter MBBR tehnologije prihodnosti Stanka Česna.

V torek, 23. maja, je slušatelje Meseca znanja pozdravil župan Občine Domžale Toni Dragar, ki je v svojem nagovoru izpostavil dva velika kohezijska projekta, ki sta lani potekala v sodelovanju z drugimi sosednjimi občinami- 5 milijonov evrov vredno naložbo v projekt pitne vode z investicijo v vodovod in nova črpališča, ter naložbo v nadgradnjo CČN Domžale – Kamnik v skupni vrednosti 18 milijonov, ki se je zaključila lani oktobra. Naštel je ključne prednosti, ki jih ima CČN za lokalno industrijo in gospodinjstva, zaključil pa z mislijo, da so v korist čistejšega okolja tovrstna izobraževanja, ki jih vodi ekipa strokovnjakov v CČN Domžale – Kamnik, za ves slovenski prostor izjemnega pomena. Sledilo je predavanje prof. dr. Mihaela J. Tomana z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, ki je vsebino predavanja posvetil nujnemu vzpostavljanju ravnovesja v naravi, okolju in prostoru, ter poudaril, da nam tovrstnih izobraževanj še vedno primanjkuje, saj znanj o upravljanju voda še zdaleč nimamo dovolj.

Zatem so slušatelji spremljali vsebine, povezane z izborom učinkovitega sistema prezračevanja, meritev in naprednega vodenja procesov ter novih pristopov k projektiranju čistilnih naprav, ki so jih prispevali predavatelji Stephan Sander, Radoslav Vodopivec, Matija Cerar in Matjaž Najžer.

Dr. Marjeta Stražar, direktorica CČN Domžale – Kamnik, ki je s svojo strokovno ekipo poskrbela za odlično organizacijo ter izbor kakovostnih in aktualnih vsebin letošnjega Meseca znanja, že razmišlja, da bi zaradi izjemno velikega zanimanja strokovne javnosti v prihodnje tovrstna izobraževanja lahko potekala vsako leto. Da mi potrebujemo naravo in ne narava nas, pa bo zagotovo tudi glavna misel in pomembno sporočilo vseh prihodnjih izobraževanj.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: CČN Domžale – Kamnik
Tagi