V avgustu običajno nastopi brezpašno obdobje, zato so panji polni čebel, ki so brez dela in se hladijo na bradah panjev

Čebelarski nasveti Viktorja Svetlina za mesec avgust

Julij je še mesec obilnih paš, zato s čebelami ni posebnega dela. Čebele so veliko bolj zadovoljne v senčnih gozdovih, kot na vročih travnikih. Najbolj pa pogrešajo vodo. Paziti je potrebno, da jim vode ne primanjkuje. Julij je tudi čas, ko večinoma medi le še smreka in jelka. In komaj so čebelarji letos pričeli čebelariti, je tu že mesec avgust. V tem mesecu se čebele začnejo nagibati h skrajni varčnosti, saj se začetek novega čebelarskega leta nezadržno približuje.

"Po obilnih julijskih pašah v avgustu običajno nastopi brezpašno obdobje. V tem času ni priporočljivo odpirati panjev, ker zelo hitro povzročimo rop. Panji so polni čebel, ki so brez dela in se hladijo na bradah panjev. Toda to je le navidezna moč čebelje družine. To so čebele, ki ne bodo dočakale zime. Pomembne so čebele, ki se bodo polegle v avgustu in pozneje v jeseni. Torej zavisi od intenzivnosti zaleganja v avgustu kako močne čebele bomo zazimili. Zato ne naredimo napake, ki jo dela večina čebelarjev. Ko je konec paše iztočijo med in odidejo na zaslužen dopust, čebele pa prepustijo lastni iznajdljivosti", je dejal Viktor Svetlin, čebelar iz Vira.

Za naravo, ki se polagoma pripravlja na mirovanje, tudi čebele ne zaostajajo
"Čebele, rojene v jesenskem času ostanejo v panjih do zgodnje pomladi. Čebelarji moramo paziti, da bo ta rod vzrejen ob dobri krmi, ki ima v sebi pretežno beljakovine," pravi Viktor. Po zadnjem točenju čebelarji začnejo čebele pripravljati na zimo. V največji avgustovski vročini morajo razmišljati o tem, kako bodo njihove čebele prezimile. Izkoristiti morajo stare pašne čebele in doseči maksimalno zaleganje matice. Pri avgustovskem krmljenju družin morajo biti čebelarji previdni, kajti vsako packanje in polivanje, ki zgledajo kot malenkosti, lahko povzročijo veliki rop, zaradi česar lahko nastane velika škoda. "V kolikor pride do ropa, je kriv sam čebelar. Vzrokov je lahko več: od razlitja sladkorne tekočine ali pa nepotrebno brskanje po čebelji družini", razloži Viktor. Ob nastanku ropa je potrebno takoj končati vsa dela pri čebelah, močnejšim družinam pa pripreti žrela. Tako ima tudi Viktor na domačem čebelnjaku, kjer je prišlo do ropa. Slabši dve družini pa je zato prepeljal na Kolovec, da jih ne bi roparji pobili.

Viktor je še povedal, da po zatiranju varoje, ki jo je izvedel konec julija tudi v avgustu pristopa k temu opravilu: "Število varoj moramo še v aktivni dobi zmanjšati na najmanjšo možno mejo in tako preprečiti zimovanje bolnih čebel. Na zimsko zatiranje varoje se ne moremo zanašati, ker je vse skupaj lahko hudo prepozno."

Doma ima tudi čmrlnik, v katerem imajo v mahu čmrlji svoje gnezdo-satje. Čmrlji so tudi pri opraševanju zelo pomembni, saj lahko pridejo tudi tja, kamor čebele ne morejo in oprašijo cvetove. Najrajši imajo čmrlje v rastlinjakih, kjer odlično opravijo svoje delo.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi