Usposabljanje homških gasilcev za uporabo avtomatskega defibrilatorja

Prav hitro se lahko vsak izmed nas v določeni situaciji znajde pred človekom, ki rabi oživljanje. Poleg temeljnega postopka oživljanja pa ponesrečencu lahko pomagamo tudi z avtomatskim defibrilatorjem, saj se jih kar nekaj nahaja na različnih lokacijah v domžalski občini ter tudi v okoliških občinah. Že pred časom so s tečaji temeljnih postopkov oživljanja z uporabo zunanjega avtomatskega defibrilatorja pričeli v Zdravstvenem domu v Domžalah. Projekta so se lotili v sodelovanju z Občino Domžale, saj želijo čim več ljudi izobraziti, ki bodo lahko prvi pomagali ponesrečencu, še pred prihodom reševalcev.

Avtomatski defibrilator so pred kratkim kupili tudi homški gasilci. Da pa bi poznalo temeljne postopke oživljanja z uporabo avtomatskega defibrilatorja čim več njihovih operativnih gasilcev, so pričeli z usposabljanjem, ki poteka v prostorih njihovega gasilskega doma. Usposabljanje vodi Janez Ravnikar, prvi posredovalec PGD Homec. Usposabljanje je sestavljeno iz teoretičnega in praktičnega dela, kjer udeleženci tudi sami preizkusijo temeljne postopke oživljanja z uporabo avtomatskega defibrilatorja.

Enega izmed usposabljanj smo se udeležili tudi mi in se prepričali kako le-ta poteka in kaj vse je potrebno postoriti, če se znajdemo v situaciji, ko moramo oživljati ponesrečenca. Po besedah Ravnikarja želijo usposobiti čim več operativnih gasilcev, saj se avtomatski defibrilator nahaja v gasilskem vozilu. Seveda pa že razmišljajo, da bodo avtomatski defibrilator namestili na neko zunanjo lokacijo, kjer bo dostopen tudi ostalim krajanom. Takrat bodo pričeli z usposabljanjem tudi krajanov. »Za nakup avtomatskega defibrilatorja smo se odločili, ker se zavedamo, da je v situaciji, ko je potrebno oživljati človeka, pomembna vsaka sekunda. Z uporabo le-tega pa se poveča možnost, da oživimo človeka,« je dejal Ravnikar in dodal: »Cena avtomatskega defibrilatorja je kar visoka, vendar, če bomo z njim rešili vsaj enega človeka, to odtehta vse. Seveda pa upamo, da ga ne bo potrebno nikoli uporabiti.«

Homški operativni gasilci, ki so se udeležili usposabljanja so pozorno prisluhnili predavatelju, ki jim je podrobno obrazložil temeljne postopke oživljanja z avtomatskim defibrilatorjem. Nato pa so v praktičnem delu na lutki tudi sami preizkusili temeljne postopke oživljanja z avtomatskim defibrilatorjem. Ker sva bila tam prisotna tudi dva Domžalca, sva se usposobila tudi midva.

Kaj je avtomatski defibrilator (AED)?
Gre za aparat za oživljanje. S tem aparatom lahko prekinemo en srčni ritem, kateri se pri srčnem zastoju najpogosteje pojavlja – ventrikularna fibrilacija. To je v bistvu edino zdravilo za to motnjo srčnega ritma. Avtomatski defibrilator sproži elektriko, ki jo pošlje čez srce in s tem če smo dovolj hitri ujamemo še pravi trenutek, da prekinemo fibrilacijo in povrnemo srce v normalni srčni sinusni ritem.

Postopek ravnanja z avtomatskim defibrilatorjem
Postopek ravnanja z avtomatskim defibrilatorjem je enostaven. Čisto enostavno ga je namestit na poškodovanega oziroma obolelega, nato te aparat vodi, saj ti pove kako postopati. Če oboleli rabi električno defibrilacijo, mu jo sprožite in rešite pacienta. Hkrati pa, ko pristopite in začnete dajati temeljne postopke oživljenja (sprostitev dihalne poti, zunanjo masažo srca in uporabo AED), s tem podaljšujete možnost preživetja pacientu, preden pride reševalna ekipa. Kar pomeni najboljši možni izhod iz situacije.

Avtomatski defibrilator je preprosto uporabljati. So sicer različni aparati, vsem je pa skupno, da imajo vsi dva gumba. Eden je za vklop. Ko je aparat enkrat prižgan vas glasovno vodi od začetka do konca. Ko prilimate elektrode – nalepke na poškodovanca oziroma obolelega, bo aparat opozoril kako delati naprej in, ko bo analiziral srčni ritem, vam bo aparat povedal ali je potrebna defibrilacija ali ne. Če bo potrebna, vas bo aparat vodil naprej v smeri kako to narediti. V tem primeru pride na vrsto drugi gumb. Običajno se obarva ali osvetli in takrat aparat pove, da je potrebno pritisniti ta gumb in s tem pošljete električni tok skozi srce. Nikoli pa ne moreš sprožiti aparata, če defibrilacija ni potrebna. Prav tako ga nikoli ne morete prepričati, da sproži električno energijo. On jo bo sprožil samo takrat, ko bo prepoznal ritem, ki rabi elektirčni tok. V primeru, da defibrilacija ni potrebna, vas bo aparat vodil naprej z izvajanjem temeljnih postopkov oživljanja.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov