Tradicionalni sprehod oskrbovancev Doma upokojencev Domžale ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni

21. septembra obeležujemo svetovni dan Alzheimerjeve bolezni. Leta 2012 je Mednarodna organizacija za Alzheimerjevo bolezen (ADI) razglasila mesec september kot mesec intenzivnega osveščanja javnosti o Alzheimerjevi bolezni ter zmanjševanja stigme. Letošnji slogan kampanje se glasi »Ne pozabi me«.

Alzheimerjeva bolezen predstavlja najbolj pogosto obliko demence, in sicer več kot dve tretjini oblik demenc. Demenca je ena izmed najbolj pogostih bolezenskih stanj možganov. Gre za sindrom oziroma skupek različnih simptomov, ki praviloma prizadenejo starejšo populacijo (starejši od 65 let) in se pojavijo kot posledica odmiranja ali okvare možganskih celic, ki so odgovorne za spomin, mišljenje, razumevanje, orientacijo ter sposobnosti za učenje, računanje in govornega izražanja.

Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni, so v Domu upokojencev Domžale pripravili tradicionalni sprehod njihovih varovancev, ki so se skupaj z zaposlenimi podali od doma pa do Slamnikarskega parka. Pohodu so se pridružile tudi podžupanja Občine Domžale mag. Renata Kosec, direktorica Doma upokojencev Domžale mag. Nataša Zalokar in direktorica Kulturnega doma Franca Bernika Domžale Cveta Zalokar.

Podžupanja mag. Renata Kosec je v svojem in v imenu župana pozdravila vse prisotne in jim dejala, da jo veseli, da se v naši lokalni skupnosti zavedamo o pomenu demence, da o njej govorimo, se z njo ukvarjamo in dajemo tej novodobni bolezni vedno večji pomen. »Pred dobrimi petimi leti se je v naši lokalni skupnosti začelo odvijati vrsto aktivnosti, za kar sta zaslužni mag. Nataša Zalokar in Cveta Zalokar in za kar jima izrekam zahvalo,« je povedala podžupanja.

»Svetovni dan Alzheimerjeve bolezni tradicionalno obeležujemo s sprehodom v spomin, občasno pa tudi z drugimi aktivnostmi,« je dejala direktorica Doma upokojencev Domžale mag. Nataša Zalokar. S takšnimi aktivnostmi in tudi z Alzheimer caffe-ji po njenih besedah postaja demenca vedno bolj prepoznavna tudi v občini Domžale.

Cveta Zalokar je spregovorila o pogovorih o demenci poimenovanih Alzheimer caffe, ki potekajo vsak tretji četrtek v Knjižnici Domžale. V petih letih so izvedli že 29 pogovorov, na katerih so sodelovali vsi, ki se v Sloveniji ukvarjajo s to boleznijo. »Naš cilj je v prvi vrsti pomagati sorodnikom, ki gredo skozi eno izjemno težko in mučno obdobje in želimo si, da takrat ne bi ostali sami. Da bi jim kot družba pomagali, tako z informacijami, kot tudi s tem, da bi opozarjali širšo skupnost, kaj potrebujemo«, je izpostavila Cveta Zalokar in povabila k novi sezoni pogovorov o demenci, ki se bo začela v mesecu oktobru. Izpostavila je tudi potrebo po dnevnem centru, ki bi ga v občini Domžale nujno potrebovali in v katerega bi lahko sorodniki občasno za kak dan, dva ali tri, pripeljali svojega obolelega sorodnika.«

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi