Toplina doma je tudi varen dom

Pred mrazom in hladnimi dnevi nas obvaruje toplina doma in ogrevalni elementi. Med grelna telesa se v naših domovih še vedno najdejo klasične peči na trda goriva, ki nas ogrevajo in nudijo domačnost, toplino in cenovno zelo ugodno ogrevanje. Marsikje se, sploh v teh prazničnih decembrskih dni, kurijo kmečke peči, kamini, ostale peči z odprtimi kurišči kot tudi zaprti štedilniki in nas grejejo in nudijo prijetnost in domačnost. 

Pri kurjenju trdih goriv nastajajo najrazličnejši negativni dejavniki, dim v prostoru, slab zrak, kar vidimo in tudi vonjamo. Najslabši pa je nevidni sovražnik, skriti ubijalec, Ogljikov monoksid CO, kateri nastaja zaradi nepopolnega gorenja in pomanjkanje kisika v prostoru, ker prostore zapiramo, da nam toplota ne uide iz prostora. Ogljikov monoksid je v zadnjih časih bil usoden že za marsikatero življenje. Prisotnost CO ne moremo zaznavati, ker je brez vonja, okusa in barve, spodriva pa nam najbolj potreben vir življenja in to je kisik, katerega je v zraku 20 odstotkov. K sreči pa obstajajo naprave, katere zaznavajo prisotnost ogljikovega monoksida v prostoru in nas opozarja na nevarnost.

KAJ STORITI, KO NAPRAVA ZAZNA PRISOTNOST OGLJIKOVEGA MONOKSIDA IN SPROŽI ALARMIRANJE???

Nemudoma zapustite ta prostor, odprite vsa okna, vrata in omogočite čim večji dotok svežega zraka v prostor in ga dobro prezračite. V prostor vstopite šele, ko bo naprava nehala opozarjati na prisotnost CO. Priporočljiv in zdrav je sprehod in gibanje na svežem zraku. S svežim zrakom v prostoru boste tudi pospešili čistejše izgorevanje in tudi okolico boste manj onesnaževali z dimom iz dimnikov. Kurite suho kurivo, drva, sekance in palete ter premog, saj sveža in mokra kuriva uparevajo in iz te vlage nastajajo nevarni stranski plini in posledično nepopolno izgorevanje. Kurilno napravo dajte pregledati strokovni osebi in poskrbite, da bo dimnikar opravil svoje delo in vam prinesel srečo.

Na slovenskih tleh je bilo že mnogo smrtnih žrtev zaradi ogljikovega monoksida, zato je tudi vlada RS predpisala in sprejela pravilnik o uporabi in vgradnji kurilnih naprav in ga uzakonila. Objavljeno v Uradnem listu in s 1.januarjem 2017 bo obvezna uporaba detektorjev ogljikovega monoksida v novogradnjah in rekonstrukcijah.

www.uradni-list.si/1/content?id=115261#!/Pravilnik-o-zahtevah-za-vgradnjo-kurilnih-naprav

Prijatelji gasilci iz Centra za zaščito in reševanje Domžale, so pripravili ugodno ponudbo alarmnih naprav za detekcijo tega nevarnega plina CO, ki mu pravimo tudi »skriti ubijalec«

Napravo lahko nabavite na samem sedežu Centra za zaščito in reševanje Domžale:

CZR Domžale
Količevo 2a, 1230 Domžale
01 7292228
info@czrdomzale.si

Avtor: Marjan Urbas; Foto: splet
Tagi