Svetovni dan boja proti steklini

Svetovni dan boja proti steklini obeležujemo vsako leto 28. septembra je posvečen ozaveščanju o tej smrtonosni bolezni, preprečevanju njenega širjenja ter prizadevanju za njeno odpravo po vsem svetu. Poudarja tudi povezovanje ljudi, organizacij in deležnikov v boju proti steklini. V Sloveniji smo nazadnje zabeležili primer stekline pri živalih leta 2013, ko so bolezen ugotovili pri lisici. Slovenija uživa status države, proste stekline, kar je treba ohranjati.

Tema letošnjega dneva, “Steklina: vsi za enega, eno zdravje za vse,” nadaljuje uspeh prejšnjega gesla “Eno zdravje” in se osredotoča na sodelovanje, enakost ter krepitev zdravstvenih sistemov. Reference na tri mušketirje simbolizirajo povezano prizadevanje posameznikov, ki premagujejo ovire za dosego skupnih ciljev. Globalna skupnost se mora boriti proti neenakostim v zdravstvu, da bi do leta 2030 dosegla cilj brez smrti zaradi urbane stekline.

Svetovni dan boja proti steklini nas spodbuja, da prispevamo k uresničitvi teh ciljev s spoštovanjem predpisanih ukrepov in drugimi aktivnostmi, ki spodbujajo ozaveščenost o bolezni ter odgovornem lastništvu živali. Kljub dosedanjim uspehom je izvajanje preventivnih ukrepov in visoka raven ozaveščenosti ključna za ohranjanje statusa države, proste bolezni. Ključnega pomena je sodelovanje vseh akterjev, tako veterinarskih in zdravstvenih služb kot posameznikov, pri izvajanju potrebnih ukrepov za preprečevanje pojava stekline pri ljudeh.

Vir: gov.si

Ines Pušnik

Tagi