Ste vedeli, da sarme krepijo imunski sistem?

Sarma je ena tistih jedi, ki jo povezujemo z domačnostjo, toplino doma in prazničnimi trenutki. Kljub temu, da velja za precej težko hrano, je tudi zelo zdrava, če jo pripravimo na pravilen način.  S kombinacijo zelja, mesa in drugih sestavin, sarma ponuja številne koristi za naše zdravje.

Fermentirano zelje za močan imunski sistem

Ena izmed glavnih sestavin sarm je kislo zelje, ki je znano po svojih koristnih lastnostih kot naravni probiotik. Fermentirani izdelek vsebuje mlečnokislinske bakterije, ki spodbujajo zdravje črevesja. Močno črevesje pa ima neposreden vpliv na naš imunski sistem, saj je večina imunskih celic skoncentrirana v tem delu telesa. Poleg tega je kislo zelje bogato z vitaminom C, ki pomaga krepiti odpornost in ščiti pred okužbami.

Pusto meso kot vir kakovostnih beljakovin

Sarme so običajno pripravljene z mletim mesom, najpogosteje svinjskim ali govejim, ki je odličen vir beljakovin. Beljakovine so nujne za rast in obnovo celic, mišic ter za zdravje kože in las. Če pa želite pripraviti še lažjo različico, lahko izberete pusto meso, kot je piščančje ali puranje. Tako boste ohranili vse hranilne vrednosti, a zmanjšali količino maščob.

Vlaknine za podporo prebavi

Kombinacija kislega zelja in dodatka riža ali drugih žit v sarmi prinaša tudi obilje prehranskih vlaknin. Vlaknine so ključne za zdravje prebavil, saj pripomorejo k redni prebavi in uravnavanju ravni krvnega sladkorja. Poleg tega vlaknine ustvarjajo občutek sitosti, kar je še posebej uporabno pri vzdrževanju zdrave telesne teže.

Foto: okusno.je

Nizkokalorična izbira za vsak obrok

Pri pripravi sarm lahko dosežete, da bodo postale nizkokalorična jed, če se odločite za pusto meso in zmerno količino riža. Kislo zelje je naravno nizkokalorično, a vseeno polno hranilnih snovi, kot so vitamini in minerali. Če se izogibate prekomerni uporabi maščob (mast, olje), bo sarma še vedno okusna, vendar precej lažja za prebavo.

Antioksidanti za zaščito pred prostimi radikali

Tako kislo zelje kot sveže zelje sta bogata z antioksidanti, kot so vitamin C, vitamin E in različne fitokemikalije. Te snovi pomagajo zaščititi telo pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. Antioksidanti so pomembni za zmanjšanje vnetij, podporo zdravju srca in zmanjšanje tveganja za kronične bolezni.

Uživajte v domačem okusu, medtem ko skrbite za svoje zdravje!

Vir: vizita.si

Tagi