Stajka Skrbinšek: Nova jaz: Ko je rak samo še morska žival

V Knjižnici Domžale je v ponedeljek, 20. marca 2023, potekalo Srečanje z ustvarjalci, na katerem je Cveta Zalokar gostila Domžalčanko Stajko Skrbinšek, ki je napisala pretresljivo in iskreno osebno izpoved o pomembnosti poguma, vztrajnosti, pozitivne naravnanosti in izjemne notranje moči pri premagovanju raka.

Knjiga “Nova jaz: Ko je rak samo še morska žival”, je pretresljiva in iskrena osebna izpoved o pomembnosti poguma, vztrajnosti, pozitivne naravnanosti in izjemne notranje moči pri premagovanju raka, ki vas bo povsem prevzela in potegnila vase do zadnje strani. »Življenje mi je pri 49-ih letih primazalo klofuto in ustavilo noro dirko, ki sem se jo šla z njim. Leta 2009 so mi postavili diagnozo rak debelega črevesa v četrtem stadiju. Klofuto sem dobila verjetno zato, da bi me streznila, mi povedala, da sem nadomestljiva v službi in pri tistih, ki me poznajo samo, kadar jim lahko pomagam, ter da ni najpomembnejša pospravljena hiša ali ubogljivi otroci. Do tedaj sem mislila, da zmorem vse sama in da je sprejemanje pomoči odraz šibkosti. Kljub težki diagnozi se nisem vdala. Za menoj je osem operacij, več kot dve leti kemoterapij ter jemanja tarčnih in bioloških zdravil. Skupaj z najbližjimi sem se borila vsak dan posebej; z boleznijo, s seboj, s sistemom, vse dokler nisem prišla do cilja – zmage nad rakom.«

Stajka Skrbinšek (1959), pravnica, ki so ji pri 49-ih letih postavili diagnozo rak debelega črevesa v četrtem stadiju. Za njo je osem operacij, več kot dve leti kemoterapij ter jemanja tarčnih in bioloških zdravil. Borila se je z Zavodom za zdravstveno zavarovanje, s seboj, s prepričanjem, da se čustva, zlasti negativna, ne smejo izražati. Marsikaj je spremenila. Ne deli nasvetov, ker je prepričana, da ima vsak od nas svojo pot. Med zdravljenjem sta s hčerko Teo prevedli knjigo Rak na duši, ki jo je napisala njena rešiteljica dr. Nela Sršen. Po premagani bolezni se je upokojila. V prostem času se ukvarja s kreativnim pisanjem, kiparjenjem ter uživa na dolgih sprehodih v naravi in druženju z družino in prijatelji.

Med boleznijo je nenehno iskala zgodbe tistih, ki so raka premagali. Zgodbe tistih, ki so preživeli raka, odkritega v napredovani fazi. Svojo zgodbo. Upanje. In jo je napisala. »Najbolj mi je pomagal nasvet, da ima vsak od nas svojo pot. Ko so okoli mene bolniki s podobno diagnozo umirali, sem si ta stavek ponavljala kot mantro,« pove Stajka Skrbinšek, avtorica knjige Nova jaz, ki se ji je lepega poletnega dne tako rekoč čez noč podrl svet – dobila je težko diagnozo: rak na črevesu v zadnjem stadiju, razširjen tudi na druge organe. Teden dni po odkritju bolezni je na prvo stran zvezka, v katerega je zapisovala vse o zdravljenju, napisala: »Hočem biti povsem zdrava.« In to ji je tudi uspelo.

Dotlej je menila, da zmore vse sama in da je sprejemanje pomoči le za šibke. A kljub težki diagnozi se ni vdala. Za njo je osem operacij, več kot dve leti kemoterapij ter jemanje tarčnih in bioloških zdravil. Skupaj z najbližjimi družinskimi člani in prijatelji se je borila vsak dan posebej, kar slikovito opiše v knjigi Nova jaz: Ko je rak samo še morska žival. Poleg boja z boleznijo je bíla boj tudi sama s seboj, z zdravstvenim sistemom, s prepričanjem, da se čustva, zlasti negativna, ne smejo izražati. Vse dokler ni prišla do cilja, ki ga niti za sekundo ni izpustila izpred svojih oči – zmage nad rakom.

Od tedaj je marsikaj spremenila. V knjigi pa ne deli nasvetov, saj je prepričana, da ima vsak posameznik svojo pot. »Ta knjiga ni zbirka nasvetov in receptov, kako premagati bolezen. Recepta, ki bi deloval pri vseh, ni. Vsak od nas ima svojo pot. Neprecenljivo je, če vam pridejo naproti ljudje, ki vas spodbujajo in so pripravljeni pomagati,« je zapisala na prvi strani svoje knjige.

Zanimiv in poučen pogovor s Stajko Skrbinšek si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Simona Pivar

Tagi