Srečanje z ustvarjalci: Kaj se dogaja z našim podnebjem?

V Knjižnici Domžale je v torek, 22. marca 2016, potekalo Srečanje z ustvarjalci, ki ga je vodila Cveta Zalokar. Ker je 22. marec svetovni dan voda, 23. marca pa je svetovni dan meteorologov, sta na pogovoru o podnebnih in vremenskih spremembah sodelovala Jožef Roškar, predsednik Slovenskega meteorološkega društva in Gregor Vertačnik, vodja projekta za homogenizacijo slovenskih podatkov.

Seveda je tema pogovora tekla okoli toplogrednih plinov in posledično s tem tudi o globalnem segrevanju, ki naj bi se v zadnjem času skokovito dvigovalo, kar se odraža v vse bolj vročih poletjih z ekstremnimi neurji in vse bolj milimi zimami, kakršno smo imeli tudi to leto. S tem gre z roko v roki tudi topljenje ledu na ledenikih in zemeljskih polih, posledice pa so kažejo v dvigovanju nivoja vode v oceanih v zadnjih letih.

Gosta, ki sta strokovnjaka za podnebne spremembe in vode sta ob pogovoru prikazala tudi grafe na platnu in ob gledanju teh grafih lahko človeka zaskrbi, kaj vse so posamezne korporacije "vse za kapital in denar" naredile za svoj žep, za okolje pa bore malo. In če se bo onesnaževanje nadaljevalo s takim tempom, bo res našim zanamcem že v kratkem trda predla na našem planetu.

Pogovor  si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi