So vam bučke bogato obrodile?

Ideje za pripravo ozimnice

Ne prodajaj mi bučk je lep slovenski frazem za izmišljevanje. Mi si ne bomo izmišljevali, ampak vam bomo podali nekaj idej, kaj z njimi. Ste jih že jedli ocvrte, pečene, polnjene, pa tudi že kot polpete? Zakaj ne bi potem višek bučk pripravili za ozimnico? Izven sezone bodo zadišale bolj kot zdaj, če ste se jih že prenajedli.

Zamrzovanje

Najlažji način priprave bučk za ozimnico je zamrzovanje. Bučke narežemo na kocke in jih kar zamrnemo. Po želji jih lahko tudi blanširamo pred zamrzovanjem. Bučke lahko tudi naribamo, vendar jih potem zmrznimo po porcijah.

Vložene bučke

 

 

Bučke operite in narežite na rezine ali kocke. Pripravite kislo raztopino iz vode, kisa, sladkorja in soli ter jo zavrite (dodate lahko začimbe kot so gorčična semena, koper, česen). Bučke dajte v sterilizirane kozarce. Prelijte jih z vročo raztopino, tako da so popolnoma pokrite. Kozarce zaprite in jih pasterizirajte v vreli vodi približno 10-15 minut.

Sušene bučke

Bučke operite in narežite na tanke rezine. Rezine položite na rešetke v sušilniku za sadje ali na pekač, obložen s papirjem za peko. Sušite pri nizki temperaturi (približno 50°C) več ur, dokler niso popolnoma suhe. Shranite v nepredušnih posodah na hladnem in suhem mestu.

Marinirane bučke

Bučke operite in narežite na tanke rezine. Blanširajte jih 2-3 minute, nato jih ohladite v ledeni vodi. Dobro osušite in začinite s soljo, poprom, česnom, zelišči. Položite jih v sterilizirane kozarce in prelijte z olivnim oljem, tako da so popolnoma pokrite. Shranite v hladilniku in porabite v nekaj mesecih.

 

 

 

Bučkin chutney

1 srednje velika bučka

1 velika čebula

1 zvrhana žlica soli

0,5l belega kisa

0,5l vode

300 g sladkorja

3 žlice curryja

bel poper

Bučke operite in narežite na kolute za pol prsta na debelo, čebulo olupite in narežite na tanke kolute; vse previdno s soljo pomešajte in odstavite za 24 ur na hladno (klet). Po 24 urah izpuščeno tekočino iz te zmesi previdno precedite in jo zavrzite.

Nato zmešajte vinski kis, vodo, sladkor, curry ter beli poper in na srednji vročini zmes zakuhajte in prelijte preko bučk s čebulnimi kolutki in zopet odstavite za 24 ur. Potem vse ponovno na močnem ognju zavrite in še vroče prelijte v vroče kozarce za vlaganje in jih tesno zaprite.

Tekst: Doris Bubnjič, Foto: Unsplash.com

 

Tagi