Sladek krompir – zvezda jesenskih obrokov!

Ste sladek krompir že vključili v vašo prehrano? Če še niste, je sedaj več kot primeren čas. Gre za zelo zdravo živilo, ki je hranilno, naravno sladko in vsestransko uporabno v kuhinji. 

Sladek krompir je gomolj, ki izvira iz Srednje in Južne Amerike, ima sladek, rahlo oreškast okus. Barva je lahko oranžna, rumena, bela ali vijolična. Pripravljamo ga lahko v pečici ali pa ga skuhamo, odličen je tudi v pireju ali juhah, pa tudi v sladicah!

Zakaj je dober sladek krompir? 

Sladek krompir je odlična, bolj zdrava alternativa navadnemu krompirju. Ostale prednosti so še:

  • pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja,
  • bogat je z antioksidanti,
  • dobro vpliva na prebavo.

Kaj vse se lahko pripravi iz sladkega krompirja? 

Kot omenjeno, krompir lahko spečemo ali skuhamo, vključi pa se ga lahko prav v vsak obrok.

  • Pečen sladek krompir v pečici: narežemo ga na krhlje, pokapamo z oljčnim oljem, dodamo sol, poper in po želji tudi ostale začimbe in ga pečemo 25-30 minut na 200 °C.
  • Pire iz sladkega krompirja: skuhamo in zmečkamo ga kot navaden pire krompir, dodamo malo masla, soli in po želji tudi kisle smetane ali toplega mleka.
  • Sladek krompir za zajtrk: pečen v ponvi z jajcem in avokadom.

Sladek krompir lahko uporabimo tudi v sladicah, kot so browniji ali pa v čokoladnem moussu. Za recepti lahko pobrskate po spletu, na voljo jih je res veliko. Pa dober tek!

Tagi